Dział: Suplementy

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Mio-inozytol w PCOS – sprzymierzeniec kobiecego zdrowia i płodności

Zespół policystycznych jajników jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet, a także główną przyczyną zaburzeń owulacji. Obecnie do rozpoznania PCOS stosuje się kryteria rotterdamskie, które obejmują podwyższone stężenie androgenów (hiperandrogenizm), obraz policystycznych jajników w obrazie USG oraz brak owulacji lub zaburzenia cyklów owulacyjnych. Szacuje się, że zaburzenie może dotyczyć 5–15% kobiet w okresie prokreacyjnym. Wykazano zależność pomiędzy występowaniem nadmiernej masy ciała i insulinooporności a zespołem policystycznych jajników. W procesie leczenia udowodniono korzystne działanie metforminy oraz mio-inozytolu, które uwrażliwiają komórki na działanie insuliny, zmniejszając zjawisko insulinooporności. Mio-inozytol poprzez swoje korzystne działanie poprawia parametry gospodarki lipidowej oraz węglowodanowej, wpływając jednocześnie na poprawę funkcji jajników oraz zwiększenie płodności u kobiet.

Czytaj więcej

Suplementacja kwasem dokozaheksaenowym (DHA) w okresie prekoncepcyjnym – dlaczego jest tak istotna?

Suplementacja DHA w okresie przedkoncepcyjnym ma ogromne znaczenie w odpowiednim funkcjonowaniu łożyska. Stężenie DHA w ciąży stopniowo spada, a spożycie z dietą u wielu osób może nie być wystarczające. DHA ma wpływ nie tylko na rozwój płodu, ale także na zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu i rozwinięcia się depresji poporodowej.

Czytaj więcej

Nukleotydy dietetyczne i laktoferyna – innowacyjne rozwiązanie w gabinecie dietetyka

W świecie nowoczesnej suplementacji, gdy rynek suplementów diety stale rośnie, warto zwracać uwagę na to, co wdrażamy w plany suplementacyjne swoich pacjentów. Odpowiednio dobrana suplementacja może korzystnie działać przy dietoterapii, a także przy farmakoterapii. Nukleotydy dietetyczne oraz laktoferyna to bezpieczne składniki, które z powodzeniem w synergii mogą wspierać leczenie niedokrwistości, zakażeń Helicobacter pylori oraz stanów zapalnych jelit i zaburzeń mikrobioty jelitowej.

Czytaj więcej

Dieta przy niedokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci

Niedokrwistość oznacza stan, który charakteryzuje się spadkiem parametrów morfologicznych układu czerwonokrwinkowego, takich jak: stężenie hemoglobiny, liczba erytrocytów, czy wartość hematokrytu. Najczęstszą przyczyną niedokrwistości na całym świecie jest niedobór żelaza (IDA – Iron Deficiency Anemia), a schorzenie to dotyczy szczególnie dzieci. W ich przypadku negatywne skutki wystąpienia IDA obejmują znacznie gorszy rozwój psychoruchowy, zaburzenia funkcji poznawczych oraz zaburzenia zachowania. Długotrwałe utrzymywanie się niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz brak wdrożonego leczenia może wpłynąć nieodwracalnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego (OUN). Z tego powodu IDA jest istotnym problemem w pediatrii, któremu należy zapobiegać poprzez jego wykrywanie na wczesnym etapie rozwoju. Wyróżnia się trzy główne przyczyny niedokrwistości z niedoboru żelaza: nadmierne straty żelaza, zwiększone zapotrzebowanie oraz niedostateczne zaopatrzenie w żelazo, w tym niedostateczną podaż żelaza w diecie. W artykule omówiono zasady postępowania dietetycznego w przypadku występowania niedokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci.

Czytaj więcej

Dietoterapia i suplementacja w ADHD

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) to zaburzenie neurorozwojowe charakteryzujące się problemami z utrzymaniem uwagi i kontrolą impulsywności oraz nadmierną ruch- liwością. Już w latach 70. XX w. proponowaną formą wspierającą terapię ADHD była modyfikacja sposobu żywienia. W artykule omówiono potencjalne formy dietoterapii pacjentów z zaburzeniem, skupiając się na pojedynczych składnikach pokarmowych i kompleksowych protokołach żywieniowych. Opisano potencjalne bariery i problemy we wdrażaniu diety oraz działania umożliwiające skuteczniejszą modyfikację jadłospisu.

Czytaj więcej

Wpływ DHA na stan zdrowia kobiety, ze szczególnym uwzględnieniem okresu prekoncepcji

Najlepszy wpływ na zdrowie kobiet i płodność ma dieta DASH, która dostarcza wielu ważnych składników, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA). DHA wycisza stany zapalne m.in. w chorobach autoimmunologicznych, które są jednym z głównych powodów zaburzeń płodności. Odgrywa istotną rolę w budowie mózgu i narządu wzroku, dlatego jest niezbędny w czasie ciąży i karmienia piersią. U kobiet w okresie prekoncepcji i ciąży zaleca się wprowadzenie suplementacji.

Czytaj więcej

Suplementacja witamin w chorobie Alzheimera

Niedożywienie jest częstym problemem występującym u osób starszych. Zaburzenia stanu odżywienia wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorobowości oraz śmiertelności. W rozwoju choroby Alzheimera obok klasycznych czynników ryzyka, jak starzenie się organizmu, podatność na tworzenie blaszek β-amyloidowych czy kumulacja białka tau, ważną rolę odgrywają witaminy. Przede wszystkim zwraca się uwagę na witaminy antyoksydacyjne, jak E, A, C, a także na witaminy biorące udział w prawidłowym metabolizmie homocysteiny, jak witaminy z grupy B.

Czytaj więcej

Kwasy tłuszczowe omega-7 – nieodkryty potencjał zdrowotny?

Choć najlepiej poznanymi kwasami tłuszczowymi są te z rodziny omega-3 i omega-6 coraz więcej doniesień naukowych potwierdza korzystny wpływ kwasów omega-7 na zdrowie. Dotychczas wykazano, że suplementacja m.in. oleju z rokitnika może wpływać na poziom cholesterolu oraz poszczególnych lipoprotein w surowicy krwi, mieć korzystne działanie w łagodzeniu objawów zespołu suchego oka, poprawiać markery stanu zapalnego śródbłonka oraz łagodzić objawy związane z suchością błon śluzowych narządów płciowych. Te obiecujące wyniki wskazują, że dodatkowa suplementacja kwasów omega-7 może zyskiwać w najbliższym czasie coraz większe znaczenie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wielu schorzeń.

Czytaj więcej

Wsparcie widzenia – dieta i suplementacja

Pogorszenie funkcji wzrokowych niesie ze sobą wiele ograniczeń w życiu codziennym. Czynniki związane ze stylem życia, w tym odpowiednia dieta i suplementacja, mają tutaj niebagatelne znaczenie. Włączenie suplementacji ma uzasadnienie głównie w przypadku osób szczególnie narażonych na utratę wzroku wraz z wiekiem. Wzorce żywieniowe oparte na zasadach diety śródziemnomorskiej mogą prowadzić do klinicznie widocznych opóźnień w utracie widzenia.

Czytaj więcej

Dobór suplementów i probiotyków dla dzieci od 1. r.ż.

W ostatnim czasie coraz bardziej rozpowszechnione jest stosowanie suplementów diety, w tym suplementów i preparatów probiotycznych, u dzieci powyżej 1. r.ż. Obecnie do najczęściej stosowanych suplementów w tej grupie wiekowej należą: suplementy wapnia i witaminy D, suplementy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz suplementy witaminy C i probiotyki. Należy jednak pamiętać, że stosowanie suplementów diety u pacjentów pediatrycznych, zwłaszcza w stanach chorobowych, powinno być skonsultowane z lekarzem lub farmaceutą.

Czytaj więcej

Choroba Alzheimera a dieta

Choroba Alzheimera jest postępującą, nieodwracalną chorobą neurozwyrodnieniową z nieustalonym mechanizmem patofizjologicznym i brakiem leczenia. Diagnostyka opiera się na testach oceniających zdolności kognitywne oraz na badaniach obrazowych i badaniach markerów w płynie mózgowo-rdzeniowym i w surowicy krwi. Dieta może mieć korzystny wpływ na organizm człowieka. Dobre wzorce żywieniowe zapobiegają neurodegeneracji, obniżając stres oksydacyjny i stany zapalne. Polecane są: dieta śródziemnomorska, dieta DASH i MIND.

Czytaj więcej

Niedobór magnezu i stres – błędne koło, z którego warto wyjść

Niedobór magnezu i chroniczne pobudzenie reakcji stresowej to dwa stany dotykające coraz większą część populacji. Aktualnie wielu badaczy tych zaburzeń sugeruje występowanie między nimi zależności, a nawet wskazuje, że tworzą one błędne koło. Reakcja stresowa przyczynia się do zwiększonej utraty magnezu z moczem, co z czasem może spowodować jego niedobór. Natomiast niedostateczne stężenie magnezu nasila reakcję stresową. Ma to określone konsekwencje zdrowotne, czyli m.in. zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia lub depresji. Rozwiązaniem w tej sytuacji wydaje się modyfikacja diety w celu zwiększenia podaży magnezu i wyrównania jego niedoboru oraz zadbanie o higienę życia, aby ograniczyć poziom odczuwanego stresu.

Czytaj więcej