Dysfunkcje tarczycy należą do najczęstszych chorób endokrynologicznych i mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne, jeśli nie zostaną odpowiednio wcześnie zdiagnozowane i skutecznie leczone [1]. Tarczyca jest ważnym gruczołem dokrewnym odpowiedzialnym za wytwarzanie i wydzielanie hormonów – tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), które regulują wzrost, rozwój oraz metabolizm organizmu. Stężenia krążących we krwi hormonów tarczycy są regulowane głównie przez oś podwzgórze–przysadka–tarczyca (HPT). Stężenie hormonu tyreotropowego (TSH) w surowicy krwi jest najważniejszym parametrem służącym do oceny czynności tarczycy i osi HPT. Poziom TSH, a także hormonów tarczycy w surowicy krwi wykazują znaczną zmienność międzyosobniczą i mogą być zależne m.in. od wieku, płci, masy ciała, stanu odżywienia, spożycia jodu, palenia papierosów, konsumpcji alkoholu, przyjmowania niektórych leków oraz natężenia stresu. Ponadto można zaobserwować sezonowe zmiany w stężeniach TSH i hormonów tarczycy we krwi, jednakże nie są one aktualnie brane pod uwagę przy ustalaniu wartości referencyjnych tych hormonów [2].
Sezonowe wahania stężenia TSH i hormonów tarczycy we krwi
Stale rosnąca w ostatnich latach liczba badań naukowych sugeruje, że stężenia TSH i hormonów tarczycy we krwi wykazują roczne zmiany, zwłaszcza na obszarach, gdzie wahania temperatur w ciągu roku są dosyć duże (krótkie, gorące lata i chłodne zimy) [1, 3−6]. Dotychczasowe obserwacje prowadzone przez różne ośrodki badawcze na świecie wskazują, że stężenia TSH we krwi mają tendencję do wzrostu w okresie zimowym oraz spadku w sezonie letnim, chociaż nie wszystki...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!