Witamina B12 a diety roślinne

Suplementy

Mimo że diety roślinne oferują liczne korzyści zdrowotne, to mogą jednocześnie zwiększać ryzyko niedoboru witaminy B12, jako że składnik ten występuje głównie w produktach zwierzęcych. Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz syntezy krwinek, a niedobór może powodować anemię, zaburzenia neurologiczne i powikłania ciąży. Dane z przeglądów systematycznych wskazują na niższe spożycie oraz obniżone poziomy witaminy B12 w surowicy u wegetarian i wegan w porównaniu z osobami wszystkożernymi. Dostępne są różne metody suplementacji, w tym doustna, podjęzykowa i domięśniowa. Profilaktyczna suplementacja jest szczególnie zalecana osobom stosującym diety roślinne, aby uniknąć niekorzystnych skutków zdrowotnych niedoboru.

Diety roślinne zyskują coraz większą popularność na całym świecie. Chociaż wiele osób podążających za tym stylem odżywiania (oraz życia) jest świadomych swoich wyborów żywieniowych, nieodpowiednie zbilansowanie może narażać je na ryzyko niedoborów niektórych składników odżywczych, m.in. witaminy B12. Odgrywa ona kluczową rolę w tworzeniu czerwonych krwinek oraz funkcjonowaniu układu nerwowego, a jej niedobór może prowadzić do anemii czy upośledzenia funkcji poznawczych. Jako że główne źródła witaminy B12 z pożywienia pochodzą przede wszystkim z produktów zwierzęcych, osoby stosujące diety roślinne są bardziej narażone na jej niedobory. Z tego powodu w wielu przypadkach zaleca się suplementację w celu zapobiegania niedoborom oraz ich skutkom zdrowotnym [1].

Funkcje witaminy B12 w organizmie człowieka

Witamina B12 (kobalamina) to witamina rozpuszczalna w wodzie, zawierająca kobalt jako atom centralny. Metylokobalamina i 5-deoksyadenozylokobalamina są metabolicznie aktywnymi formami witaminy B12. Do wchłaniania witaminy z przewodu pokarmowego konieczny jest czynnik wewnętrzny, wytwarzany przez komórki okładzinowe żołądka, który umożliwia transport witaminy do jelita krętego, gdzie wchłaniana jest do krwioobiegu. W pewnych ilościach witamina magazynowana jest przede wszystkim 
w wątrobie [2]. 
Witamina B12 jest niezbędna do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, tworzenia erytrocytów oraz syntezy DNA. Działa również jako kofaktor dla enzymów, wpływając na...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Dołącz do grona dietetyków i specjalistów świadomego żywienia

Co dwa miesiące otrzymuj gotowe rozwiązania, aktualne badania i sprawdzone terapie, które możesz od razu wykorzystać w praktyce. Rozwijaj swoje kompetencje, pracuj skuteczniej i bądź na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi i innowacjami w dziedzinie dietetyki.

1000+ specjalistycznych artykułów
Aktualne trendy w dietetyce
Inspirujące case studies
100+ wydań archiwalnych
Analizy badań naukowych
Największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu.

Przypisy

    MSc Olga Wojciechowska. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, absolwentka Roehampton University w Londynie. Związana z firmą biotechnologiczną genXone, właścicielem badania genetycznego mikrobioty jelitowej NANOBIOME. Dodatkowo, zajmuje się prowadzeniem konsultacji dietetycznych. Zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz probiotykami.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI