Diety roślinne zyskują coraz większą popularność na całym świecie. Chociaż wiele osób podążających za tym stylem odżywiania (oraz życia) jest świadomych swoich wyborów żywieniowych, nieodpowiednie zbilansowanie może narażać je na ryzyko niedoborów niektórych składników odżywczych, m.in. witaminy B12. Odgrywa ona kluczową rolę w tworzeniu czerwonych krwinek oraz funkcjonowaniu układu nerwowego, a jej niedobór może prowadzić do anemii czy upośledzenia funkcji poznawczych. Jako że główne źródła witaminy B12 z pożywienia pochodzą przede wszystkim z produktów zwierzęcych, osoby stosujące diety roślinne są bardziej narażone na jej niedobory. Z tego powodu w wielu przypadkach zaleca się suplementację w celu zapobiegania niedoborom oraz ich skutkom zdrowotnym [1].
Funkcje witaminy B12 w organizmie człowieka
Witamina B12 (kobalamina) to witamina rozpuszczalna w wodzie, zawierająca kobalt jako atom centralny. Metylokobalamina i 5-deoksyadenozylokobalamina są metabolicznie aktywnymi formami witaminy B12. Do wchłaniania witaminy z przewodu pokarmowego konieczny jest czynnik wewnętrzny, wytwarzany przez komórki okładzinowe żołądka, który umożliwia transport witaminy do jelita krętego, gdzie wchłaniana jest do krwioobiegu. W pewnych ilościach witamina magazynowana jest przede wszystkim
w wątrobie [2].
Witamina B12 jest niezbędna do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, tworzenia erytrocytów oraz syntezy DNA. Działa również jako kofaktor dla enzymów, wpływając na...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!
Dołącz do grona dietetyków i specjalistów świadomego żywienia
Co dwa miesiące otrzymuj gotowe rozwiązania, aktualne badania i sprawdzone terapie, które możesz od razu wykorzystać w praktyce. Rozwijaj swoje kompetencje, pracuj skuteczniej i bądź na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi i innowacjami w dziedzinie dietetyki.