Ferrytyna – budowa, funkcje i przydatność jako parametru diagnostycznego

Suplementy

Ferrytyna jest kluczowym regulatorem homeostazy żelaza, który służy również jako ważne narzędzie diagnostyczne stanu zasobów żelaza w organizmie. Jednak ferrytyna jest również białkiem reagującym w fazie ostrej. Podwyższony poziom ferrytyny jest często spowodowany takimi przyczynami, jak ostry lub przewlekły stan zapalny, przewlekłe nadużywanie alkoholu, choroby wątroby, niewydolność nerek, zespół metaboliczny lub nowotwór złośliwy. W sytuacji obniżenia stężenia ferrytyny u względnie zdrowych osób można założyć, że jest to skutkiem niedoboru żelaza. Spośród dostępnych i popartych badaniami rozwiązań jest wprowadzenie suplementacji żelaza lub laktoferyny.

Rozwój wiedzy o ferrytynie zaczął się w 1972 r., kiedy stwierdzono jej obecność we krwi człowieka. Niedługo później zaobserwowano zależność stężenia ferrytyny od stanu odżywienia żelazem. Dalsze badania pozwoliły na ustalenie, że ferrytyna jest białkiem magazynującym żelazo, które jest kluczowe dla zachowania homeostazy żelaza w ustroju człowieka. Jednak ferrytyna jest również białkiem, którego stężenie wzrasta w odpowiedzi na stan zapalny lub uszkodzenie tkanek i może być niespecyficznie podwyższone w różnych sytuacjach klinicznych, co utrudnia interpretację wyniku. Ferrytyna surowicza odzwierciedla głównie wewnątrzkomórkowe zasoby żelaza, a jej stężenie we krwi pochodzi głównie z uszkodzonych komórek wątroby, makrofagów i śledziony [1, 2]. 

Żelazo – funkcje i regulacja

Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, biorącym udział w kluczowych funkcjach biologicznych, m.in. syntezie i naprawie DNA, transporcie tlenu i fosforylacji oksydacyjnej. Zapasy żelaza w organizmie pochodzą głównie z wewnętrznego przetwarzania żelaza po rozpadzie krwinek czerwonych, a 5–10% jest dostarczane z dietą [2, 3]. Mimo niewielkich ilości biologicznie aktywnego wolnego żelaza występują...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, obecnie również doktorantka w Szkole Doktorskiej WUM, w Zakładzie Medycyny Laboratoryjnej. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat diety i zdrowego stylu życia; prowadzi stronę: www.justynamalinowska.com.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI