Starzenie się jest procesem wieloczynnikowym, obejmującym zmiany na poziomie molekularnym, komórkowym i systemowym. Charakteryzuje się stopniowym pogarszaniem funkcjonowania organizmu oraz zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych. Chodzi tu zarówno o starzenie pierwotne, jak i wtórne. Pierwsze z nich jest związane z wewnętrznymi mechanizmami genetycznymi, natomiast na starzenie wtórne mogą wpływać różne czynniki zewnętrzne, np. środowiskowe i styl życia. Każdy z nich wpływa na określone ścieżki regulujące proces starzenia i wydłużanie życia, co sprawia, że długowieczność jest zjawiskiem wielowymiarowym [1].
Foreman i wsp. przedstawił analizy i dane prospektywne do 2040 r., dostarczając solidnych prognoz, uwzględniających alternatywne scenariusze zdrowotne w odniesieniu do różnych niezależnych czynników determinujących zdrowie, w tym oczekiwanej długości życia, utraconych lat i szerokiego zakresu przyczyn śmiertelności w 195 krajach. Analizy wykazały, że prognozowana globalna długość życia wzrośnie o 4,4 roku dla mężczyzn i kobiet, odpowiednio do 74,3 i 79,7 lat życia [2]. Wydłużenie oczekiwanej długości życia wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, obserwowanych głównie w starszej populacji, m.in. chorób układu krążenia, neurodegeneracyjnych, nowotworów czy cukrzycy. Kluczowym czynnikiem determinującym ten scenariusz jest niezdrowy tryb życia, obejmujący brak aktywności fizycznej, niewłaściwie zbilansowaną dietę czy stosowanie używek [3]. W związku z tym w ostatnich latach rośnie zainteresowanie rolą interwencji dietetycznych, uznawanych jako bezpieczne, skuteczne i szeroko spektralne strategie zapobiegawcze, mające wpływ na wydłużenie życia i/lub okresu zdrowia poprzez regulację sygnalizacji składników odżywczych, składu mikrobioty jelitowej oraz metabolizmu energetycznego [4]. Współczesne badania sugerują, że interwencje dietetyczne, w tym suplementacja, mogą modulować skład mikrobioty i wpływać na zdrowie osób starszych [5].
Probiotyki i ich wpływ na procesy starzenia
Mikrobiota jelitowa pełni istotne funkcje w regulacji procesów metaboliczny...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!