Terapie anti-aging – rola probiotyków, postbiotyków i suplementów diety

Suplementy

Starzenie się organizmu to proces wieloczynnikowy, który obejmuje zarówno uwarunkowania genetyczne, jak i wpływ czynników środowiskowych. Wydłużenie średniej długości życia zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, dlatego rośnie zainteresowanie strategiami anti-aging, w tym dietą, probiotykami, postbiotykami i suplementacją. Probiotyki mogą wspierać zdrowe starzenie poprzez odbudowę mikrobioty jelitowej, regulację układu odpornościowego oraz redukcję stanów zapalnych. Postbiotyki, czyli metabolity bakterii probiotycznych, wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a także wspierają funkcje metaboliczne i barierę jelitową. Szczególne znaczenie mają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) oraz bakteria Akkermansia muciniphila, które wpływają na zdrowie metaboliczne i długowieczność. Suplementy diety, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, koenzym Q10, resweratrol czy spermidyna, mogą opóźniać procesy starzenia poprzez ochronę mitochondriów, redukcję stresu oksydacyjnego i regulację ekspresji genów związanych z długowiecznością. Holistyczne podejście do terapii anti-aging, łączące zdrową dietę, suplementację i modulację mikrobioty jelitowej, może przyczynić się do poprawy jakości życia i ograniczenia ryzyka chorób związanych z wiekiem.

Starzenie się jest procesem wieloczynnikowym, obejmującym zmiany na poziomie molekularnym, komórkowym i systemowym. Charakteryzuje się stopniowym pogarszaniem funkcjonowania organizmu oraz zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych. Chodzi tu zarówno o starzenie pierwotne, jak i wtórne. Pierwsze z nich jest związane z wewnętrznymi mechanizmami genetycznymi, natomiast na starzenie wtórne mogą wpływać różne czynniki zewnętrzne, np. środowiskowe i styl życia. Każdy z nich wpływa na określone ścieżki regulujące proces starzenia i wydłużanie życia, co sprawia, że ​​długowieczność jest zjawiskiem wielowymiarowym [1]. 
Foreman i wsp. przedstawił analizy i dane prospektywne do 2040 r., dostarczając solidnych prognoz, uwzględniających alternatywne scenariusze zdrowotne w odniesieniu do różnych niezależnych czynników determinujących zdrowie, w tym oczekiwanej długości życia, utraconych lat i szerokiego zakresu przyczyn śmiertelności w 195 krajach. Analizy wykazały, że prognozowana globalna długość życia wzrośnie o 4,4 roku dla mężczyzn i kobiet, odpowiednio do 74,3 i 79,7 lat życia [2]. Wydłużenie oczekiwanej długości życia wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, obserwowanych głównie w starszej populacji, m.in. chorób układu krążenia, neurodegeneracyjnych, nowotworów czy cukrzycy. Kluczowym czynnikiem determinującym ten scenariusz jest niezdrowy tryb życia, obejmujący brak aktywności fizycznej, niewłaściwie zbilansowaną dietę czy stosowanie używek [3]. W związku z tym w ostatnich latach rośnie zainteresowanie rolą interwencji dietetycznych, uznawanych jako bezpieczne, skuteczne i szeroko spektralne strategie zapobiegawcze, mające wpływ na wydłużenie życia i/lub okresu zdrowia poprzez regulację sygnalizacji składników odżywczych, składu mikrobioty jelitowej oraz metabolizmu energetycznego [4]. Współczesne badania sugerują, że interwencje dietetyczne, w tym suplementacja, mogą modulować skład mikrobioty i wpływać na zdrowie osób starszych [5].

Probiotyki i ich wpływ na procesy starzenia

Mikrobiota jelitowa pełni istotne funkcje w regulacji procesów metaboliczny...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny, psycholog; prowadzi centrum gabinetów specjalistycznych - Przestrzeń Balansu, skupiając się na równowadze pomiędzy aspektami fizycznymi, psychicznymi i emocjonalnymi w dążeniu do zdrowia; w codziennej pracy z pacjentami łączy wiedzę dietetyczną i psychologiczną, pomagając im w osiąganiu zamierzonych celów.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI