Łuszczyca jest przewlekłą chorobą skóry o podłożu genetycznym i autoimmunologicznym. W terapii łuszczycy stosuje się leczenie farmakologiczne ogólnoustrojowe – przeciwzapalne i immunosupresyjne, leczenie miejscowe, fototerapię i leczenie biologiczne. Stwierdzono, że czynniki stylu życia, takie jak palenie tytoniu, spożycie alkoholu, nadużywanie leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), są istotnymi czynnikami epigenetycznymi wpływającymi na ryzyko wystąpienia i nasilenie zmian łuszczycowych. Dało to początek badaniom nt. skuteczności diety w leczeniu łuszczycy.
Dieta lekkostrawna często jest kojarzona z dietami „szpitalnymi” zalecanymi po wszelkich przebytych chorobach i zabiegach operacyjnych. W praktyce dietetycznej ten sposób żywienia ma znacznie szersze zastosowanie. Co można jeść, będąc na diecie lekkostrawnej? Czy dietę lekkostrawną mogą stosować osoby zdrowe?