U chorych ze stwierdzoną cukrzycą hipoglikemia jest dobrze zbadanym tematem. W ostatnich latach towarzystwa diabetologiczne kładą duży nacisk na działania mające na celu unikanie ryzyka hipoglikemii u chorych z cukrzycą ze względu na wzrost ryzyka zgonu, głównie z przyczyn sercowo-naczyniowych i ciężkich powikłań. Najważniejszym działaniem w przypadku hipoglikemii jest zapobieganie jej powstawaniu. Problem przechodzenia epizodów hipoglikemii jest jeszcze niedoszacowany u osób bez stwierdzonej cukrzycy. Tymczasem wielu ludzi doświadcza jej w życiu codziennym.
Zapewne minie jeszcze dużo czasu, zanim hipoglikemia u osób, które nie mają potwierdzonej cukrzycy, zacznie być postrzegana jako zagadnienie istotne poza samą cukrzycą. Trzeba też pamiętać, że w wielu przypadkach cukrzyca typu 2 jest diagnozowana z opóźnieniem nawet do 10 lat od momentu stopniowego zwiększania się stężenia glukozy we krwi i braku charakterystycznych objawów. A cukrzyca typu 2 stanowi ponad 90% wszystkich przypadków cukrzycy na świecie [1].
Jako specjaliści dysponujemy dużym doświadczeniem praktycznym i gabinetowym u naszych podopiecznych zmagających się z epizodami hipoglikemii. Nie mamy jednak odgórnych wytycznych dla hipoglikemii u osób bez stwierdzonej cukrzycy.
Rodzi to ogromne pole do nadinterpretacji, ponieważ nie możemy 1:1 przenieść zaleceń dotyczących osób z cukrzycą do tych bez stwierdzonej cukrzycy. Jednocześnie nie możemy przejść obojętnie obok tego problemu u naszych pacjentów doświadczających przykrych objawów hipoglikemii. Dlatego poruszanie się w temacie hipoglikemii u osób bez cukrzycy wymaga sporej dozy uważności, ostrożności i zachowania zdrowego rozsądku.
W dobie popularyzacji wiedzy o zaburzeniach gospodarki węglowodanowej czy insulinooporności tym bardziej trzeba zająć optymalne stanowisko w tej kwestii. Nagminnie do gabinetów dietetyków klinicznych trafiają pacjenci z wynikami testu OGTT (doustny test obciążenia glukozą) czy insuliny, którzy słyszą, że mają insulinooporność. Tymczasem zgłaszane dolegliwości oraz wyniki sugerują, że mamy do czynie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!