Hipoglikemia w pracy dietetyka i specjalistów medycyny stylu życia

Diety

Hipoglikemia to stan obniżenia stężenia glukozy < 70 mg/dl. Jest jednym z najniebezpieczniejszych zagrożeń u pacjentów z cukrzycą. Może się przejawiać np. sennością, drżeniem rąk czy zawrotami głowy, a w zaawansowanym stadium może prowadzić nawet do śmierci u osób ze stwierdzoną cukrzycą. Osoby, u których nie została zdiagnozowana cukrzyca, również mogą doświadczać jej epizodów. Dlatego dietetycy i inni specjaliści z dziedziny zdrowia powinni być na to szczególnie wyczuleni, by móc właściwie pokierować i uchronić swoich pacjentów przed jej negatywnymi skutkami.

U chorych ze stwierdzoną cukrzycą hipoglikemia jest dobrze zbadanym tematem. W ostatnich latach towarzystwa diabetologiczne kładą duży nacisk na działania mające na celu unikanie ryzyka hipoglikemii u chorych z cukrzycą ze względu na wzrost ryzyka zgonu, głównie z przyczyn sercowo-naczyniowych i ciężkich powikłań. Najważniejszym działaniem w przypadku hipoglikemii jest zapobieganie jej powstawaniu. Problem przechodzenia epizodów hipoglikemii jest jeszcze niedoszacowany u osób bez stwierdzonej cukrzycy. Tymczasem wielu ludzi doświadcza jej w życiu codziennym.
Zapewne minie jeszcze dużo czasu, zanim hipoglikemia u osób, które nie mają potwierdzonej cukrzycy, zacznie być postrzegana jako zagadnienie istotne poza samą cukrzycą. Trzeba też pamiętać, że w wielu przypadkach cukrzyca typu 2 jest diagnozowana z opóźnieniem nawet do 10 lat od momentu stopniowego zwiększania się stężenia glukozy we krwi i braku charakterystycznych objawów. A cukrzyca typu 2 stanowi ponad 90% wszystkich przypadków cukrzycy na świecie [1].
Jako specjaliści dysponujemy dużym doświadczeniem praktycznym i gabinetowym u naszych podopiecznych zmagających się z epizodami hipoglikemii. Nie mamy jednak odgórnych wytycznych dla hipoglikemii u osób bez stwierdzonej cukrzycy. 
Rodzi to ogromne pole do nadinterpretacji, ponieważ nie możemy 1:1 przenieść zaleceń dotyczących osób z cukrzycą do tych bez stwierdzonej cukrzycy. Jednocześnie nie możemy przejść obojętnie obok tego problemu u naszych pacjentów doświadczających przykrych objawów hipoglikemii. Dlatego poruszanie się w temacie hipoglikemii u osób bez cukrzycy wymaga sporej dozy uważności, ostrożności i zachowania zdrowego rozsądku.
W dobie popularyzacji wiedzy o zaburzeniach gospodarki węglowodanowej czy insulinooporności tym bardziej trzeba zająć optymalne stanowisko w tej kwestii. Nagminnie do gabinetów dietetyków klinicznych trafiają pacjenci z wynikami testu OGTT (doustny test obciążenia glukozą) czy insuliny, którzy słyszą, że mają insulinooporność. Tymczasem zgłaszane dolegliwości oraz wyniki sugerują, że mamy do czynie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyczka ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej z ponaddziesięcioletnim doświadczeniem; ukończyła studia magisterskie na kierunku dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz; autorka bestsellerowych książek Rozszyfruj swoją krew i Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol; wyniki, diety, wskazówki; prowadzi poradnię SanDiet, konsultując pacjentów; tworzy szereg autorskich szkoleń i webinariów edukacyjnych; pisze artykuły dla cenionych czasopism branżowych; występuje od lat na licznych wydarzeniach i konferencjach dietetycznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI