Dietoterapia w chorobie Hashimoto i insulinooporności

Diety

Choroba Hashimoto jest chorobą tarczycy, ale nie zawsze wiąże się z jej niedoczynnością. Może przez wiele lat przebiegać w stanie eutyreozy, jeśli jednak dojdzie do zniszczenia struktury tarczycy – przechodzi w stan hipotyreozy, czyli niedoczynności tarczycy. Objawami choroby Hashimoto są między innymi: wypadanie włosów, suchość skóry, zaburzenia metaboliczne oraz zła tolerancja zimna. Zarówno w chorobie Hashimoto, jak i insulinooporności nie ma ściśle określonego modelu żywienia. W insulinooporności zaleca się spożycie zwiększonej ilości błonnika, warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym. Istotny w komponowaniu posiłków jest również ładunek glikemiczny potrawy, ponieważ nawet produkt o wysokim indeksie glikemicznym w dobrze zbilansowanym posiłku może osiągnąć niski ładunek glikemiczny.

Choroba Hashimoto

Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, ale nie zawsze o charakterze niedoczynności. Pacjenci mogą być przez wiele lat w eutyreozie i dopiero w momencie, gdy dojdzie do zniszczenia struktury tarczycy pojawia się jej niedoczynność, czyli hipotyreoza. Jest to bardzo często występujące i szeroko rozpowszechnione schorzenie tarczycy. Etiologia choroby Hashimoto jednak nie została do końca poznana. Uważa się, że do zapoczątkowania oraz rozwoju choroby Hashimoto przyczyniają się czynniki środowiskowe (nadmiar jodu w diecie, niedobór selenu w diecie itp.), genetyczne i żywieniowe. 
Objawy choroby Hashimoto spowodowane są niedoborem hormonów tarczycy i oddziałują na cały organizm człowieka, a zalicza się do nich między innymi [1]:

  • zmęczenie,
  • zaparcia,
  • problemy skórne,
  • wypadanie włosów,
  • kruche i łamliwe paznokcie,
  • wahania nastroju,
  • złą tolerancję zimna,
  • problemy menstruacyjne.
     

Dietoterapia w chorobie Hashimoto

Ważne w dietoterapii choroby Hashimoto jest zmniejszenie intensywności objawów oraz poprawa jakości życia osób zmagających się z chorobą Hashimoto. Najważniejszą zasadą w dietoterapii choroby Hashimoto jest stosowanie się do zasad prawidłowego żywienia osób zdrowych. Ustalając zalecenia dla pacjentów poza wiekiem...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    absolwentka dietetyki w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi; obecnie w trakcie studiów magisterskich na tej samej uczelni

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI