Choroba Hashimoto
Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, ale nie zawsze o charakterze niedoczynności. Pacjenci mogą być przez wiele lat w eutyreozie i dopiero w momencie, gdy dojdzie do zniszczenia struktury tarczycy pojawia się jej niedoczynność, czyli hipotyreoza. Jest to bardzo często występujące i szeroko rozpowszechnione schorzenie tarczycy. Etiologia choroby Hashimoto jednak nie została do końca poznana. Uważa się, że do zapoczątkowania oraz rozwoju choroby Hashimoto przyczyniają się czynniki środowiskowe (nadmiar jodu w diecie, niedobór selenu w diecie itp.), genetyczne i żywieniowe.
Objawy choroby Hashimoto spowodowane są niedoborem hormonów tarczycy i oddziałują na cały organizm człowieka, a zalicza się do nich między innymi [1]:
- zmęczenie,
- zaparcia,
- problemy skórne,
- wypadanie włosów,
- kruche i łamliwe paznokcie,
- wahania nastroju,
- złą tolerancję zimna,
- problemy menstruacyjne.
Dietoterapia w chorobie Hashimoto
Ważne w dietoterapii choroby Hashimoto jest zmniejszenie intensywności objawów oraz poprawa jakości życia osób zmagających się z chorobą Hashimoto. Najważniejszą zasadą w dietoterapii choroby Hashimoto jest stosowanie się do zasad prawidłowego żywienia osób zdrowych. Ustalając zalecenia dla pacjentów poza wiekiem...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!