Odżywianie podczas fazy folikularnej niemenstruacyjnej – jak wspierać organizm w „wewnętrznej wiośnie”?

Diety

W niniejszym artykule omówiono fazę folikularną niemenstruacyjną, która trwa od zakończenia menstruacji do owulacji. To czas, w którym organizm przygotowuje się do ewentualnej ciąży, a poziom estrogenów, zwłaszcza estradiolu, zaczyna rosnąć. Wzrost tych hormonów poprawia nastrój, zwiększa energię i wspomaga regenerację mięśni. Podkreślono znaczenie wspierania metabolizmu estrogenów poprzez odpowiednią dietę, bogatą w błonnik, kiszonki i warzywa kapustne, które wspomagają detoksykację organizmu. Dodatkowo utrzymanie odpowiedniego nawodnienia oraz unikanie przetworzonej żywności i nadmiaru cukrów, które mogą zaburzać równowagę hormonalną.

Dostosowanie diety i stylu życia do faz cyklu menstruacyjnego to coraz bardziej popularna strategia wspierająca zdrowie i samopoczucie kobiet. Faza folikularna niemenstruacyjna, trwająca od zakończenia menstruacji do momentu owulacji (ok. 10.–23. dzień cyklu) [1], jest szczególnym momentem, kiedy organizm zaczyna się „budzić” do życia, jak podczas wiosny. Wzrasta poziom estrogenów, zwłaszcza estradiolu, co wpływa na szereg procesów przygotowujących organizm do potencjalnej ciąży, ale także na lepsze samopoczucie i większy poziom energii. Dzięki odpowiedniemu dostosowaniu diety i aktywności fizycznej można wspierać zmiany hormonalne zachodzące w tej fazie cyklu, co przekłada się na wiele korzyści zdrowotnych, jak i lepsze samopoczucie.

Rola hormonów w fazie folikularnej – estrogeny

Estrogeny, czyli grupa hormonów odgrywająca kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu kobiety. To właśnie estrogeny, wydzielane głównie przez jajniki, ale także przez tkankę tłuszczową, nadnercza oraz w niewielkich ilościach przez mózg, są nazywane „żeńskimi hormonami”, ponieważ determinują rozwój damskich cech płciowych. U kobiet w wieku dorosłym estrogeny są odpowiedzialne za regulację cyklu menstruacyjnego, a ich rola wykracza daleko poza tylko funkcje reprodukcyjne – wpływając również na nastrój, metabolizm, pracę mózgu i zdrowie kości [19, 20].

POLECAMY

Kluczowe rodzaje estrogenów

Estrogeny to grupa hormonów, z których najważniejszymi są: estron, estradiol i estriol. Każdy z tych hormonów pełni inną funkcję i dominuje w różnych fazach życia kobiety:

  1. Estron (E1) – jest dominującym estrogenem w okresie pomenopauzalnym, kiedy jajniki przestają produkować duże ilości hormonów płciowych, a także u młodych kobiet, które doświadczają przedwczesnego wygasania czynności jajników (POF – Premature Ovarian Failure/POI – Primary Ovarian Insufficiency).
  2. Estradiol (E2) – to główny estrogen u kobiet w wieku rozrodczym. Estradiol wspomaga przygotowanie organizmu do owulacji, sygnalizując mózgowi, że jajnik jest gotowy do uwolnie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny specjalizujący się w endokrynologii ginekologicznej; jako jedna z nielicznych dietetyczek w Polsce uwzględnia fazy cyklu menstruacyjnego w proponowanych przez nią dietach, co pozwala na lepszą regulację hormonów i dostosowanie planów żywieniowych do naturalnych rytmów organizmu; na co dzień pracuje z kobietami zmagającymi się z zaburzeniami hormonalnymi, takimi jak PCOS, endometrioza czy problemy z płodnością; jej celem jest pomoc kobietom, które starają się zajść w ciążę – z dumą może powiedzieć, że ponad 300 zaszło w ciążę dzięki jej wsparciu

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI