Dieta okołomenopauzalna a główne procesy fizjologiczne – zadbanie o dobrostan i prawidłowy metabolizm kobiet

Diety

Czas okołomenopauzalny to spore wyzwanie dla organizmu kobiety, zarówno w kontekście komfortu psychicznego, jak i z uwagi na inne procesy, które mają miejsce w ustroju. Menopauza wyraźnie wpływa na stan odżywienia. Wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przyrostu masy ciała, a zwłaszcza otyłości sarkopenicznej, która oznacza jednoczesny spadek masy mięśniowej. Zmiany te przekładają się również na zwiększone ryzyko kardiometaboliczne. Warto jednak pamiętać, że objawy i konsekwencje zdrowotne w okresie premenopauzalnym i w menopauzie mogą być w sposób znaczący zminimalizowane poprzez utrwalenie pożądanych nawyków związanych z codzienną aktywnością fizyczną oraz dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości makro- i mikroskładników. Istotnym składnikiem w diecie kobiet w okresie okołomenopauzalnym są kwasy tłuszczowe omega-3, które regulują zarówno procesy związane z neurotransmisją oraz stanem zapalnym, jak i szeroko pojęty metabolizm. Kompleksowe i spersonalizowane podejście terapeutyczne obejmujące cały styl życia jest niezwykle istotne u każdej kobiety w okresie peri- i menopauzalnym.

Zmiany są nieodłącznym elementem życia każdego człowieka. Dzieli się ono na kluczowe fazy, które w istotny sposób wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie oraz funkcjonowanie metaboliczne. Jedną z tych faz w życiu kobiety jest menopauza i chociaż klasyczna naukowa definicja menopauzy mówi, że jest to: „stan diagnozowany retrospektywnie poprzez określenie czasu ostatniej miesiączki, po której nie wystąpiło krwawienie przez kolejne 12 miesięcy” i często moment ten zachodzi w wieku ok. 51 lat, to tak naprawdę okres tak zwanej tranzycji menopauzalnej zaczyna się zdecydowanie wcześniej, nawet już po ukończeniu 40. r.ż. [1, 2]. Czas występowania nieregularnych miesiączek wraz z okresowym ich zanikiem inaczej nazywany jest perimenopauzą i zazwyczaj następuje między 45. a 55. r.ż. [1]. Jak możemy zauważyć, zmiany zachodzące w życiu kobiety są procesem często trudnym ze względu na towarzyszące im dolegliwości. Wiele można uczynić, aby zmiany te przebiegały łagodniej i wprowadzały kobietę w nowy, niezwykle cenny etap życia – bardziej dojrzałego, a także bardziej świadomego.

Zmiany w organizmie kobiety w okresie peri- i menopauzalnym

Czas okołomenopauzalny to spore wyzwanie dla organizmu kobiety, zarówno w kontekście komfortu psychicznego, jak też z uwagi na inne procesy, które mają miejsce w ustroju. Czas ten związany jest z fluktuacjami hormonalnymi, m.in. dochodzi do spadku stężenia estrogenów oraz wzrostu stężenia hormonu folikulotropowego (FSH) [2]. Dlatego w tym właśnie okresie kobieta może doświadczać nieprzyjemnych objawów naczynioruchowych, zaburzeń nastroju, bezsenności, obniżenia zdolności poznawczych (w tym zaburzeń pamięci) czy menopauzalnego zespołu moczowo-płciowego (GSM). Ważne zmiany zachodzą też na poziomie mikrobioty jelitowej, o którą także należy zadbać [3]. 
Menopauza wyraźnie wpływa na stan odżywienia. Wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przyrostu masy ciała, a zwłaszcza otyłości sarkopenicznej, która oznacza jednoczesny spadek masy mięśniowej. Dlatego tak istotne je...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n med.; Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI