Czy dieta może regulować ból?

Diety

Przewlekłe dolegliwości bólowe są coraz większym problemem, a liczba osób dotknięta objawami stale rośnie. Ból znacznie pogarsza jakość życia i utrudnia codzienne funkcjonowanie. W tym przypadku pomocna może okazać się dieta przeciwzapalna, bazująca na produktach spożywczych, które wspierają organizm i charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Dodatkową pomocą może być suplementacja kwasami omega-3, kurkuminą i cynamonem. Kolejnym istotnym aspektem terapii przewlekłego bólu są jelita, ponieważ ich zdrowie przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu.

O przewlekłym bólu mówimy wtedy, gdy trwa on dłużej niż 3 miesiące. Jest to nieprzyjemny i wyniszczający stan, który znacznie utrudnia codzienną pracę i funkcjonowanie. Najczęściej następuje w wyniku urazu lub choroby i jest stanem przedłużającym się [1]. Na całym świecie problem ten stale rośnie. Stwierdzono, że blisko 2 mld ludzi cierpi na nawracające bóle głowy, a według dostępnych informacji jest to najczęstszy stan przewlekły [1]. Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych 50 mln 
dorosłych doświadczyło w 2016 r. przewlekłego bólu, a w 2021 r. liczba ta przekroczyła 51,5 mln [2]. U 17 mln ból ten charakteryzował się wysokim wpływem na jakość życia, skutkującym znacznym ograniczeniem codziennych czynności [2]. Mówi się o wielu czynnikach prowadzących do przewlekłego bólu, jednakże do głównych zalicza się czynniki społeczno-demograficzne, psychologiczne, a także kliniczne i biologiczne. Na ten rodzaj bólu może wpływać wiele zdarzeń, nawet pojedynczy incydent prowadzący do urazu [1]. Przewlekły ból i jego uciążliwość wiążą się z większym ryzykiem rozwoju depresji [3] oraz lęku, choroby Alzheimera [4] i wyższym ryzykiem samobójstw [5]. Międzynarodowe Towarzystwo Badań nad Bólem dokonało podziału bólu na 3 różne kategorie, mianowicie:

  • nocyceptywny, charakteryzujący się uszkodzeniem tkanek;
  • neuropatyczny, powodowany uszkodzeniem lub chorobami wpływającymi na somatosensoryczny układ nerwowy, np. neuropatie, typu udar mózgu czy stwardnienie rozsiane;
  • nocyplastyczny, pojawiający się na skutek niewłaściwych procesów sygnalizacji bólu [6].
     

Czy dieta przeciwzapalna może wpływać na zmniejszenie bólu?

Dieta przeciwzapalna to głównie wzorzec żywieniowy oparty na publikacjach naukowych uwzględniających produkty prozdrowotne i przeciwzapalne, bez ścisłego rygoru odnoszącego się do konkretnych pokarmów czy ich il...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    magister dietetyki i pedagogiki, autorka książek, artykułów popularnych i naukowych, mówczyni konferencyjna; specjalizuje się w żywieniu wspierającym płodność, odżywianiu kobiet ciężarnych, chorujących na endometriozę, PCOS, insulinooporność oraz edukacji żywieniowej

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI