Liczba dostępnych dziś nurtów dietetycznych, może wprowadzać w zakłopotanie. W różnych mediach możemy przeczytać o wielu dietach, mniej lub bardziej przebadanych naukowo. Każde z nich znajdują swoich zwolenników oraz tych, którzy są ich całkowitymi przeciwnikami. Specjaliści także spierają się o to, który z systemów żywieniowych jest najlepszy dla zdrowia człowieka. Czy zdrowiej jest jeść po prostu bez wykluczeń pokarmowych, mając dobrze zbilansowaną dietę polegającą w głównej mierze na zasadach diety śródziemnomorskiej, czy może jednak należałoby zupełnie zrezygnować z mięsa i produktów odzwierzęcych, na rzecz produktów roślinnych (diety wegetariańskie)? A może dokładnie odwrotnie – powinno się redukować ilość spożywanych roślin na rzecz mięsa, ryb, jaj, serów i tłuszczów (dieta ketogeniczna)?
Liczba osób z nadwagą i otyłością rośnie z roku na rok. Zwiększa się także odsetek dzieci borykających się z nadmierną masą ciała [1, 2]. Rośnie także spożycie cukru. Cukier – jako jedna z substancji konserwujących – jest dodawana do wielu produktów spożywczych. Nawet takich, w któryc...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!