Dieta low carb – recepta na zdrowie czy kolejna moda?

Diety

Obecna różnorodność nurtów dietetycznych sprawia, że trudno jest podjąć decyzję, która dieta jest najlepsza dla zdrowia. Wzrasta liczba osób z nadwagą i otyłością, a spożycie cukru również rośnie. Insulinooporność, związana głównie z tkanką tłuszczową trzewną, prowadzi do zaburzeń metabolicznych. Dieta niskowęglowodanowa, szczególnie w przypadku cukrzycy typu 2, wykazuje korzystne efekty, takie jak obniżenie hemoglobiny glikowanej. Badania sugerują również pozytywne skutki diety niskowęglowodanowej w przypadku nadwagi, otyłości i chorób neurologicznych. Dla kobiet z zespołem policystycznych jajników zaleca się dietę opartą na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Niemniej jednak, dieta niskowęglowodanowa może być niewystarczająca dla intensywnie trenujących osób. Badania nad jej właściwościami trwają, a wyniki są obiecujące, jednak nie jest to idealny system żywieniowy dla każdego.

Liczba dostępnych dziś nurtów dietetycznych, może wprowadzać w zakłopotanie. W różnych mediach możemy przeczytać o wielu dietach, mniej lub bardziej przebadanych naukowo. Każde z nich znajdują swoich zwolenników oraz tych, którzy są ich całkowitymi przeciwnikami. Specjaliści także spierają się o to, który z systemów żywieniowych jest najlepszy dla zdrowia człowieka. Czy zdrowiej jest jeść po prostu bez wykluczeń pokarmowych, mając dobrze zbilansowaną dietę polegającą w głównej mierze na zasadach diety śródziemnomorskiej, czy może jednak należałoby zupełnie zrezygnować z mięsa i produktów odzwierzęcych, na rzecz produktów roślinnych (diety wegetariańskie)? A może dokładnie odwrotnie – powinno się redukować ilość spożywanych roślin na rzecz mięsa, ryb, jaj, serów i tłuszczów (dieta ketogeniczna)? 
Liczba osób z nadwagą i otyłością rośnie z roku na rok. Zwiększa się także odsetek dzieci borykających się z nadmierną masą ciała [1, 2]. Rośnie także spożycie cukru. Cukier – jako jedna z substancji konserwujących – jest dodawana do wielu produktów spożywczych. Nawet takich, w któryc...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Ekspert Zdrowia Kobiet, dietetyk, akupunkturzysta, szkoleniowiec, dietocoach, kobieta dedykująca swoją pracę innym kobietom, zajmuje się przede wszystkim wspieraniem płodności, a także pomocą przy endometriozie, PCOS i problemach menstruacyjnych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI