Odżywianie podczas owulacji – jak wspierać zdrowie w kluczowym momencie cyklu menstruacyjnego

Diety

W artykule omówiono znaczenie owulacji jako kluczowego momentu cyklu menstruacyjnego oraz jej wpływ na zdrowie hormonalne i ogólny dobrostan kobiety. Przedstawiono zalecenia dotyczące diety wspierającej owulację, podkreślając rolę antyoksydantów, pełnowartościowego białka, składników wspierających metabolizm estrogenów oraz nawadniania. Szczególną uwagę poświęcono takim składnikom, jak witaminy C, E, A, cynk, selen, jod, żelazo i witamina D, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. Podkreślono również znaczenie unikania alkoholu i dbania o równowagę hormonalną, szczególnie w kontekście planowania ciąży.

Owulacja to moment kulminacyjny każdego cyklu miesiączkowego – uwolnienie dojrzałej komórki jajowej gotowej na zapłodnienie. Proces ten to nie tylko możliwość zajścia w ciążę, ale także oznaka zdrowia hormonalnego i dobrostanu całego organizmu. Już w 2006 roku Amerykańskie Towarzystwo Ginekologów i Położników uznało cykl miesiączkowy za piątą oznakę życia, równie istotną, jak temperatura ciała, ciśnienie krwi, praca serca i puls [1]. 
Owulacja odbywa się zazwyczaj między 10. a 23. dniem cyklu, w przypadku cykli 21–35-dniowych, natomiast przy krótszych lub dłuższych cyklach owulacja może też pojawić się wcześniej lub później [2]. Dzień, w którym pojawia się owulacja zależy od tego, jak długa jest faza folikularna, którą cechuje dużo większa zmienność, niż fazę lutealną (zazwyczaj trwającą 12–14 dni). 
Owulacja jest możliwa tylko wtedy, kiedy układ hormonalny i reprodukcyjny funkcjonują prawidłowo. Warto zauważyć, że nie każdy cykl musi być owulacyjny, a to, że regularnie pojawia się krwawienie menstruacyjne nie jest gwarancją wystąpienia owulacji w każdym cyklu. Regularna owulacja, będąca oznaką równowagi hormonalnej, przynosi liczne korzyści zdrowotne, np.:

  • mniejsze ryzyko nowotworów hormonozależnych (piersi, jajników, endometrium) [3, 4],
  • wsparcie układu sercowo-naczyniowego – hamowanie proliferacji komórek śródbłonka i mięśniówki naczyń [5, 6],
  • redukcję stanów zapalnych i wsparcie odporności [7],
  • stabilny nastrój i brak objawów PMS [8, 9],
  • lśniące włosy, gładką cerę oraz łatwość w utrzymaniu prawidłowej masy ciała [10].
     

Regularna owulacja a zdrowie na długie lata

Po zakończeniu menstruacji organizm rozpoczyna przygotowania do punktu kulminacyjnego, jakim jest owulacja. Pęcherzyk dominujący uwalnia komórkę jajową w momencie owulacji. Proces ten jest stymulowany przez hormon folikulotropowy (FSH), który odpowiada za rozwój i dojrzewanie pęcherzyków jajnik...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny specjalizujący się w endokrynologii ginekologicznej; jako jedna z nielicznych dietetyczek w Polsce uwzględnia fazy cyklu menstruacyjnego w proponowanych przez nią dietach, co pozwala na lepszą regulację hormonów i dostosowanie planów żywieniowych do naturalnych rytmów organizmu; na co dzień pracuje z kobietami zmagającymi się z zaburzeniami hormonalnymi, takimi jak PCOS, endometrioza czy problemy z płodnością; jej celem jest pomoc kobietom, które starają się zajść w ciążę – z dumą może powiedzieć, że ponad 300 zaszło w ciążę dzięki jej wsparciu

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI