Dieta wysokobiałkowa

Diety

Artykuł omawia główne założenia diet wysokobiałkowych, które zdobywają popularność, zwłaszcza po publikacji polskiego tłumaczenia książki dr Pierra Dukana. Diety wysokobiałkowe są uznawane za skuteczne w redukcji masy tłuszczowej i zapewnianiu długotrwałego uczucia sytości. Autor analizuje także dietę redukcyjną o wysokim poziomie białka i niskiej zawartości węglowodanów, składającą się z czterech faz. Artykuł porusza również kwestie białka w diecie sportowca, podkreślając jego rolę w regeneracji mięśni i adaptacji metabolicznej. Wskazane są również wady i zalety diet wysokobiałkowych, z odniesieniem do możliwych efektów ubocznych, takich jak zwiększenie filtracji kłębuszkowej i deficyty składników odżywczych. Przeprowadzone badania sugerują, że dieta Atkinsa, oparta na podobnych założeniach, wykazuje korzyści w krótko- i długoterminowej utracie masy ciała. Artykuł podkreśla znaczenie zrównoważonego spożycia energii i aktywności fizycznej w kontekście walki z otyłością, kładąc nacisk na dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb i zdrowego stylu życia.

Główne założenia diet wysokobiałkowych 

Diety o zwiększonej podaży białka cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Mimo iż zasady ich stosowania są dość rygorystyczne – mają wielu zwolenników. W naszym kraju zainteresowanie tym sposobem odżywiania wzrosło po publikacji polskiego tłumaczenia książki dietetyka 
dr Pierra Dukana pt. Nie potrafię schudnąć. Promuje ona opracowaną przez autora dietę, której głównym założeniem jest spożywanie dużej ilości białek jako jedynego źródła energii [1].
Podstawowe zapotrzebowanie na białko u zdrowego, dorosłego człowieka wynosi 0,73–0,90 g/kg m.c./dobę, a w trakcie choroby, po urazach, operacji lub w okresie zakażenia wzrasta do 1,1–1,5 g/kg m.c./dobę [2]. W tabeli 1 przedstawiono normy spożycia białka dla poszczególnych grup z podziałem na płeć, wiek i stan fizjologiczny, czyli główne determinanty w komponowaniu racjonalnej diety [3].
Udział energii pochodzącej z białka w dietach proteinowych ustala się na poziomie 20–25% całkowitej energii [4]. Diety wysokobiałkowe są przedstawiane jako źródło podwójnych korzyści – zmniejszenia masy tłuszczowej z jednoczesnym zapewnieniem sytości przez dłuższy czas w porównaniu z innymi dietami dzięki temu, że to właśnie białko jest najbardziej sycącym makroskładnikiem [5].

Tabela 1. Normy za...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; naturopata, dietoterapeuta, pedagog specjalny ,dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach branżowych. Obszar jej zainteresowań zawodowych to zaburzenia gospodarki węglowodanowej i dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI