Główne założenia diet wysokobiałkowych
Diety o zwiększonej podaży białka cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Mimo iż zasady ich stosowania są dość rygorystyczne – mają wielu zwolenników. W naszym kraju zainteresowanie tym sposobem odżywiania wzrosło po publikacji polskiego tłumaczenia książki dietetyka
dr Pierra Dukana pt. Nie potrafię schudnąć. Promuje ona opracowaną przez autora dietę, której głównym założeniem jest spożywanie dużej ilości białek jako jedynego źródła energii [1].
Podstawowe zapotrzebowanie na białko u zdrowego, dorosłego człowieka wynosi 0,73–0,90 g/kg m.c./dobę, a w trakcie choroby, po urazach, operacji lub w okresie zakażenia wzrasta do 1,1–1,5 g/kg m.c./dobę [2]. W tabeli 1 przedstawiono normy spożycia białka dla poszczególnych grup z podziałem na płeć, wiek i stan fizjologiczny, czyli główne determinanty w komponowaniu racjonalnej diety [3].
Udział energii pochodzącej z białka w dietach proteinowych ustala się na poziomie 20–25% całkowitej energii [4]. Diety wysokobiałkowe są przedstawiane jako źródło podwójnych korzyści – zmniejszenia masy tłuszczowej z jednoczesnym zapewnieniem sytości przez dłuższy czas w porównaniu z innymi dietami dzięki temu, że to właśnie białko jest najbardziej sycącym makroskładnikiem [5].
Tabela 1. Normy za...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!