Działanie propolisu na serce i naczynia krwionośne w świetle badań farmakologicznych
W najnowszym wydaniu czasopisma Food Forum poruszamy temat cukrzycy typu 2. W profilaktyce cukrzycy typu 2 istotną rolę odgrywa dbanie o prawidłową masę ciała, aktywność fizyczną oraz przestrzeganie zasad zdrowej diety, której struktura odpowiada diecie śródziemnomorskiej. Wyniki badania Finnish Diabetes Prevention Study wskazują, że redukcja masy ciała i całkowitego spożycia tłuszczu oraz zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego i aktywności fizycznej, może zredukować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jakie jeszcze modyfikacje diety mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą? Zapraszamy do lektury!
Zawartość dostępna online
ABC prawidłowego żywienia
Działanie propolisu na serce i naczynia krwionośne w świetle badań farmakologicznych
Adaptogeny – jak pokonać stres i odzyskać życiową równowagę za pomocą roślin
Prozdrowotne właściwości roślinnych symboli świąt
Ciąża i zdrowy rozwój dziecka
Stymulowanie odporności u dzieci za pomocą diety i suplementacji
Jak stosować olej rzepakowy w diecie dziecka?
Diagnoza lekarska i dietetyczna
Dieta w profilaktyce cukrzycy typu 2
Pozycja metforminy w leczeniu cukrzycy typu 2
Dieta dla skóry
Fitoterapia chorób skóry
Felieton dietetyczny
Pasja na życie, zdrowie i pod choinkę
Interakcje
Fibraxine czyli prebiotyczny rozpuszczalny błonnik z laktoferyną. Unikalny skład i niezwykły wpływ na przewód pokarmowy.
Interakcje żywności z chemioterapeutykami (cz. 2)
Psychodietetyka
Wykorzystanie dialogu motywującego do przeformułowania przekonań zdrowotnych pacjenta po wielokrotnych próbach redukcji masy ciała
Trzy sprawdzone metody działania, które pozwolą trwale zmienić nawyki żywieniowe
Sport
Odporność u sportowców – jak o nią dbać?
Suplementy
Choroba Alzheimera a dieta
Niedobór magnezu i stres – błędne koło, z którego warto wyjść
Układ trawienny i probiotykoterapia
Wsparcie mikrobioty w przebiegu IBS oraz IBD
Działanie immunomodulacyjne bakterii probiotycznych
Znaczenie mikrobioty jelitowej w jadłowstręcie psychicznym
Nietolerancja laktozy a alergia na białko mleka krowiego
Terapia niefarmakologiczna w indukcji remisji u pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (NChZJ)
Zapobieganie chorobom
Zaburzenia metaboliczne powstają w jelitach? Co wiemy o hormonach jelitowych i mikrobiocie w kontekście otyłości, insulinooporności i dyslipidemii?
Jak codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na oczekiwaną długość życia?
Wsparcie wątroby w trzech fazach detoksykacji
Zdrowe przepisy
Zdrowe święta – na słodko