Dział: Otwarty dostęp

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Nukleotydy dietetyczne i laktoferyna – innowacyjne rozwiązanie w gabinecie dietetyka

W obecnych czasach w praktyce gabinetowej jako dietetycy mamy szereg możliwości polecania dodatkowej suplementacji swoim pacjentom. Takie zalecenia zawsze należy opierać o indywidualne potrzeby pacjenta i jego stan zdrowia. Dodatkowa suplementacja może być wsparciem przy wprowadzaniu zmian żywieniowych lub też przy zalecanej farmakoterapii. Jednym ze składników, który od jakiegoś czasu z powodzeniem stosuję w swojej praktyce jest laktoferyna.

Czytaj więcej

Talerz żywieniowy – zadanie z gwiazdką

Talerz zastąpił w Polsce Piramidę Żywności i Żywienia. Nie tylko nazwa jest prostsza, talerz podoba się bo jest praktyczniejszy. Pomaga w przygotowywaniu codziennych posiłków i jest czytelny dla ludzi w każdym wieku, od dzieci, nastolatków, po seniorów. Widać na nim, jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany posiłek. Zamieniliśmy trójkąt na koło. Czy to ideał? Artykuł stawia tezę, że nie. Zdaniem autora: jeśli talerz w obecnej formie trafi do podręczników to teoria znów może rozminąć się z praktyką. Pełna wersja tego tekstu ukazała się w Food Forum w numerze sierpień-wrzesień 2022, 4/(50)/2022.

Czytaj więcej

Znaczenie mikrobiomu w spersonalizowanym podejściu do żywienia

Stwierdzenie, że każdy z nas jest inny i wymaga odmiennego podejścia profilaktycznego czy terapeutycznego jest powszechnie znane. Dążenia w świecie nauki, medycynie i dietetyce mają na celu indywidualne podejście do każdej jednostki. W tym kontekście warto się zastanowić, jakimi możliwościami dysponuje współczesna diagnostyka, aby takie działania urzeczywistnić. Wiemy, że uwarunkowania związane z naszym mikrobiomem z jednej strony umożliwiają utrzymanie zdrowia, prawidłowy przebieg procesów metabolicznych i zapobieganie rozwojowi chorób, a z drugiej strony nieprawidłowości w zakresie mikrobioty mogą być przyczyną ujawniania się różnego rodzaju dysfunkcji. Pytanie zasadnicze, jak optymalnie dopasować dietę i jej suplementację do naszych indywidualnych uwarunkowań?

Czytaj więcej

Projekt ustawy regulującej zawód dietetyka

W styczniu 2022 r. na stronie Rządowego Centrum Legislacji pojawił się projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych. Jej założeniem jest uregulowanie m.in. zawodu dietetyka. W artykule omówiono najważniejsze założenia ustawy, w szczególności wymogi, jakie trzeba spełnić, aby być uznanym za dietetyka, zakres działalności, obowiązki dietetyków i ich odpowiedzialność.

Czytaj więcej

Dieta a płodność – rola białka w dietoterapii zaburzeń płodności kobiet

Niepłodność to problem dotykający coraz większej liczby par starających się o dziecko. Może być wynikiem zarówno patofizjologii narządów rodnych, jak i niewłaściwego stylu życia. Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na istnienie zależności pomiędzy dietą a płodnością kobiet i mężczyzn. Odpowiedni dobór składników odżywczych może mieć istotne znaczenie w kontekście płodności, dlatego warto bliżej przyjrzeć się m.in. roli białka w diecie kobiet starających się o dziecko.

Czytaj więcej