(Nie taki) słodki problem z cukrem
U osób zdrowych poziom glukozy fizjologicznie wzrasta po posiłku zawierającym węglowodany, by po określonym czasie wrócić do normy. Podstawa w regulacji tego procesu i zapobieganiu ponadnormatywnym wahaniom glikemii jest odpowiednia, zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Jednak przy obecnym tempie życia zdarza się, że nasze nawyki żywieniowe są dalekie od ideału, a regularność posiłków i treningów pozostawia wiele do życzenia. W takiej sytuacji warto zapewnić organizmowi dodatkowe wsparcie kontroli nad poziomem cukru.
Skąd biorą się wahania cukru?
Najprościej rzecz ujmując z… jedzenia. A dokładniej z tego, co dzieje się po jego spożyciu. Zjawisko to możemy podzielić na kilka etapów.
POLECAMY
Etap #1
W procesie trawienia przyjmowane przez nas pokarmy (głównie te bogate w węglowodany) sprawiają, że poziom glukozy we krwi zaczyna wzrastać.
Etap #2
W odpowiedzi trzustka zaczyna wydzielać insulinę. Hormon ten pełni funkcję transportera glukozy do komórek i jest niezbędny do tego, by organizm mógł wykorzystać ją m.in. do wytwarzania niezbędnej do życia energii. Dodatkowo insulina wspomaga magazynowanie glukozy w wątrobie i mięśniach w formie glikogenu.
Etap #3
W miarę wchłaniania glukozy przez komórki, jej poziom we krwi maleje, stopniowo wracając do normy.
Efekty nadmiernych wahań cukru
Chociaż wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku jest naturalnym procesem, to gdy wahania cukru we krwi są zbyt duże i nagłe (np. w wyniku nieodpowiedniej, wysokoprzetworzonej diety bogatej w cukry proste), może to powodować szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak:
- nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach),
- nadmierny apetyt,
- brak energii,
- niepowstrzymana ochota na słodycze,
- problemy z koncentracją,
- zwiększone pragnienie,
- problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi.
Problemy z cukrem a problemy z wagą
Nadmierne wahania cukru często idą w parze z nadmierną wagą, która staje się narastającym problemem w krajach rozwiniętych. Według badań WHO na nadwagę cierpi aż 2,5 miliarda osób powyżej 18 roku życia, z czego aż 890 milionów zmaga się z otyłością 1.
Jest to złożony problem, w którym nawyki żywieniowe odgrywają kluczową rolę. Zbyt duże wahania cukru po posiłku nie tylko pozbawiają energii, lecz także zaostrzają apetyt, powodują niepohamowaną chęć na słodycze i negatywnie wpływają na uczucie sytości po posiłku. To z kolei w dłuższej perspektywie może zwiększać problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi i sprzyjać pojawieniu się nadmiarowych kilogramów. Dlatego dbanie o optymalny poziom cukru na co dzień powinno być jednym z fundamentów zdrowego stylu życia.
Nadmierne wahania cukru po posiłku? Wsparcie już tu jest
Zawarty w NOYO® Sugarless składnik SelectSIEVE® Apple to nowoczesny, przebadany ekstrakt z jabłek, standaryzowany na wysoką zawartość naturalnych polifenoli. Suplement ten jest cennym wsparciem dla osób, które chcą wesprzeć optymalny poziom cukru we krwi po posiłku.
Ogólny mechanizm działania SelectSIEVE® Apple zakłada:
- regulację jelitowego transportu glukozy poprzez hamowanie transporterów SGLT1 i GLUT2,
- hamowanie SGLT1 oraz α-amylazy i β-glukozydazy oraz obniżanie w ten sposób wychwytu glukozy i zmniejszenie glikemii poposiłkowej,
- redukcję symportu GLU-NA+ związanego z rozproszeniem gradientu NA+, modulację glukoneogenezy i aktywację GIP i GLP-1 odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny,
- poprawę oporu naczyń włosowatych i modulację przepuszczalności naczyń, a tym samym wsparcie reaktywności śródbłonka,
- regulację uwalniania glukozy i fruktozy do krwiobiegu poprzez hamowanie transporterów oraz modulację oksydazy ksantynowej (XO) – kluczowego enzymu do syntezy kwasu moczowego.
W badaniu z testem doustnego obciążenia glukozą (OGTT) u uczestników przyjmujących SelectSIEVE® Apple zaobserwowano:
- obniżenie maksymalnego poziomu cukru po 30 min od przyjęcia glukozy o 14% względem grupy kontrolnej,
- spowolnienie tempa wzrostu poziomu cukru we krwi po 30 min od przyjęcia glukozy o 27,2% względem grupy kontrolnej,
- zmniejszenie całkowitej absorpcji glukozy w 1 godz. od jej przyjęcia o 39,2% względem grupy kontrolnej,
- wydłużenie uczucia sytości i ograniczenie ryzyka zbyt wysokiego poziomu cukru po posiłku 2.
W innym, 8-tygodniowym badaniu stwierdzono:
- pierwsze rezultaty widoczne już po 4 tygodniach stosowania,
- obniżenie poziomu glukozy na czczo o 10–15% względem wartości wyjściowej u większości uczestników,
- obniżenie poziomu kwasu moczowego o 10–14% względem wartości wyjściowej,
- poprawę wskaźników wątrobowych: spadek AST (−6,6%), GGT (−12,7%), poprawa wskaźnika akumulacji lipidów (LAP),
- poprawę funkcji śródbłonka – wzrost reaktywności śródbłonka o 13%,
- redukcję masy ciała o –1,7% i spadek obwodu talii o −2,7%,
- brak działań niepożądanych – suplementacja była dobrze tolerowana 3.
Bibliografia
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
- Badanie z testem doustnego obciążenia glukozą przeprowadzone na 10 osobach, które przyjęły 500 mg SelectSIEVE® Apple razem z 75 g glukozy. Grupa kontrolna przyjęła tylko 75 gramów glukozy. Pacjenci dostali zalecenie, by być na czczo przez 8–12 godzin przed badaniem.
Źródło: Potential control in calories intake and prolonged satiety effect promoted by apple polyphenols. - Badanie pilotażowe obejmujące 20 osób, które przyjmowały SelectSIEVE® Apple przez 8 tygodni w dawce 300 mg/dzień. Uczestnicy dostali zalecenie przestrzegania niskosodowej diety śródziemnomorskiej i umiarkowanej aktywności fizycznej (trwającej min. 20 minut) 3–5 razy w tygodniu.
Źródło: Metabolic and vascular effects of an apple polyphenols extract the results of a clinical trial on a highly standardized extract.