Dział: Zapobieganie chorobom

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Mleko A2A2 a zdrowie jelit

Artykuł Mleko A2A2 a zdrowie jelit przedstawia wpływ konsumpcji mleka z β-kazeiną A2 na jelita. W wielu badaniach naukowych wykazano, iż spożywanie mleka A2A2 zapobiega stanom zapalnym żołądkowo-jelitowym, co objawia się m.in. skróceniem czasu przejścia przez przewód pokarmowy, wzrostem zawartości krótkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych w kale, zmniejszoną proporcją wzdęć brzucha i wypróżnień, zmniejszoną częstotliwością wypróżnień czy poprawą funkcji poznawczych. Ponadto, spożywanie mleka z β-kazeiną A2 poprawia morfologię błony śluzowej jelita, zwiększając liczbę drobnoustrojów jelitowych (np. Bifidobacterium spp.), które mają kluczowy wpływ na utrzymanie prawidłowej homeostazy w jelitach. Konsumpcja mleka A2A2 może także przeciwdziałać bądź opóźniać starzenie jelit, wpływać na układ odpornościowy człowieka, zmniejszać ryzyko chorób związanych ze stresem oksydacyjnym oraz chorób układu pokarmowego, jak np. zespół jelita nadwrażliwego czy zapalenie jelita grubego.

Czytaj więcej

Znaczenie oleju rzepakowego w łagodzeniu stanu zapalnego organizmu

Proces zapalny jest naturalnym mechanizmem umożliwiającym zwalczanie infekcji i redukcję wpływu czynników uszkadzających. Jest on korzystny, kiedy trwa krótko i zanika po usunięciu patogenu. Jednak przewlekły proces zapalny przebiegający w organizmie może predysponować do rozwoju innych chorób. Z perspektywy żywieniowej szczególnie istotne wydaje się zachowanie równowagi między mediatorami prozapalnymi a wygaszającymi proces zapalny, m.in. poprzez dobór żywności obdarzonej komponentą immunologiczną. Takim produktem może być olej rzepakowy, będący źródłem składników o działaniu przeciwzapalnym, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wykazuje właściwości przeciwzapalne ograniczające występowanie stresu oksydacyjnego, a tym samym stanu zapalnego w organizmie.

Czytaj więcej

Żywienie pacjentów z cukrzycą oraz prawidłowe oszacowanie wymienników węglowodanowych względem dawki insuliny

Pacjent, który liczy wymienniki węglowodanowe, może zachować elastyczny i zróżnicowany schemat żywienia pod względem ilości węglowodanów w posiłkach. Wyliczoną ilość wymienników węglowodanowych należy przeliczyć na dawkę insuliny poposiłkowej za pomocą przeliczników dobranych indywidualnie do posiłku. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z cukrzycą w dużej mierze pokrywają się z zaleceniami dietetycznymi dla zdrowych osób dorosłych.

Czytaj więcej

Rola oleju rzepakowego w poprawie stanu zdrowia człowieka

O właściwościach oleju rzepakowego jako żywności funkcjonalnej decydują związki bioaktywne w nim zawarte, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe oraz substancje o potencjale antyoksydacyjnym. Olej ten posiada zdolność do ograniczania chorób o podłożu prooksydacyjnym oraz zapalnym, a zatem neurodegeneracyjnych oraz nowotworowych. Ponadto charakteryzuje się udokumentowanym pozytywnym działaniem w kontekście zaburzeń metabolicznych. Warto więc, aby olej rzepakowy stanowił element codziennej zróżnicowanej diety.

Czytaj więcej

Nowe kierunki diagnostyczne w ocenie profilu detoksykacji wątroby

Produkcja i stosowanie toksycznych chemikaliów i materiałów syntetycznych zwiększyło ryzyko ekspozycji na szkodliwe dla zdrowia toksyny. Związki przyczynowe między toksycznymi chemikaliami a chorobami zostały dobrze poznane. Wielu pacjentów jednak doświadcza przewlekłych objawów związanych z ekspozycją na toksyny, zanim dojdzie do zaawansowanego stadium poszczególnych chorób. W związku z tym istnieje duże zapotrzebowanie na nieinwazyjne testy laboratoryjne, które mogą zapewnić szybką ocenę narażenia chemicznego oraz zdolności wątroby do detoksykacji.

Czytaj więcej

Wpływ wybranych hormonów na sposób żywienia osób dorosłych

Hormony to przekaźniki chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w regulowaniu wielu funkcji organizmu. Pokarmy, które jemy, mają znaczący wpływ na naszą równowagę hormonalną, wspierając ją lub zaburzając. Głód i sytość to dwa ważne aspekty regulacji przyjmowania pokarmu. Głód odnosi się do fizycznego odczuwania potrzeby jedzenia, podczas gdy sytość odnosi się do uczucia sytości i zadowolenia po jedzeniu. Zarówno głód, jak i sytość są regulowane przez złożony system hormonów, sygnałów nerwowych i innych czynników, które wspólnie kontrolują przyjmowanie pokarmu.

Czytaj więcej

Zaburzenia metaboliczne powstają w jelitach? Co wiemy o hormonach jelitowych i mikrobiocie w kontekście otyłości, insulinooporności i dyslipidemii?

Wpływ mikrobioty jelitowej na zaburzenia metaboliczne jest przedmiotem intensywnych badań naukowych. Znamy już niektóre mechanizmy warunkujące tę zależność. Jest to m.in. produkcja metabolitów powstających w wyniku fermentacji substancji prebiotycznych. Synteza SCFA wpływa na wydzielanie GLP-1, hormonu o dużym znaczeniu w leczeniu cukrzycy typu 2 i otyłości. Istnieją strategie oparte na dowodach naukowych, które wzmacniają korzystny wpływ mikrobioty na zdrowie metaboliczne. Są to m.in. diety bogate w prebiotyki i związki polifenolowe.

Czytaj więcej

Jak codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na oczekiwaną długość życia?

Wybory żywieniowe mają kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia, a więc również mają wpływ na nasze samopoczucie. Trudno uwierzyć, ale obecnie szacuje się, że dietetyczne czynniki ryzyka są odpowiedzialne za 11 mln zgonów na całym świecie. Z tego względu przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych wydaje się najwłaściwszą strategią, która pomogłaby we wdrażaniu korzystnych zmian w dokonywanych codziennie wyborach żywieniowych, co z kolei mogłoby przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Z uwagi na fakt, że takowe podejście dla wielu osób może stanowić nie lada wyzwanie, jak nigdy dotąd potrzebny jest rozwój metod innowacyjnych, takich jak te opierające się na dowodach najnowszych wysokiej jakości badań epidemiologicznych w zakresie żywienia. Okazuje się, iż wykorzystanie takich danych, jak te pochodzące z obserwacji przeprowadzonych w ramach badania Global Burden of Disease (2019), może stanowić wysokiej jakości źródło informacji, które pozwoli na opracowanie narzędzi prognostycznych w celu określenia wpływu codziennych wyborów żywieniowych na oczekiwaną długość życia w poszczególnych regionach świata. Osoby, które do momentu przeprowadzenia badania podążały za zachodnim wzorcem pokarmowym, po wprowadzeniu zmian jak zwiększenie dziennego spożycia pokarmów roślinnych, takich jak rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa i jego produktów, uzyskały kilka dodatkowych lat życia w zdrowiu. Okazuje się, że chociaż największy efekt w zakresie wydłużenia szacowanej długości życia wystąpił u tych, którzy zmiany te wprowadzili wcześniej (np. w pierwszej połowie życia, tzn. młodzi dorośli, młodzież), modyfikacje wdrożone również u starszej populacji (seniorzy), choć w mniejszym stopniu, również mogłyby się przyczynić do pozyskania zdrowych lat życia. W konsekwencji zrozumienie potencjału zdrowotnego różnych grup żywności może umożliwić populacjom na całym świecie osiągnięcie realnych i znaczących korzyści zdrowotnych, tym samym przyczyniając się do wydłużenia życia w witalności i pełnej sprawności.

Czytaj więcej

Wsparcie wątroby w trzech fazach detoksykacji

Istotnym elementem zdrowia jest zdolność organizmu do codziennej detoksykacji i eliminowania tysięcy toksyn, z którymi spotyka się on w ciągu dnia. Każda toksyna wprowadzona do organizmu z zewnątrz czy też wytworzona endogennie musi trafić do wątroby i przejść w niej dwie główne fazy detoksykacji. Każda z tych faz będzie wymagała aktywności określonych enzymów, których zdolność do prawidłowego udziału w metabolizmie wątrobowym będzie wymagać również udziału wybranych składników odżywczych, takich jak aminokwasy, witaminy czy inne związki organiczne. Warto też mieć na uwadze, że istnieją substancje, które mogą zaburzać przebieg i prędkość każdego etapu, a tym samym negatywnie wpływać na cały proces detoksykacji i ogólny stan organizmu.

Czytaj więcej

Niedobór witaminy B1 ma duży wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Sprawdź, czy dotyczy również Ciebie.

Wiele osób skarży się na różne dolegliwości, nie zdając sobie sprawy, że problemem jest niewystarczająca ilość witaminy B1 (tiaminy) w organizmie.

Czytaj więcej

Żywienie osób starszych w wybranych chorobach (cz. 2)

Starzenie się organizmu jest zjawiskiem nieodwracalnym, ale jakość życia osób starszych zależy m.in. od diety, która pełni istotną rolę w profilaktyce i minimalizowaniu skutków chorób często postępujących z wiekiem: sarkopenii, osteoporozy, uchyłkowatości jelita grubego i chorób o podłożu zapalnym. Odpowiednio zbilansowana, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, dieta współdecyduje o zachowaniu dobrej sprawności fizycznej i umysłowej. Ze względu na systematyczny wzrost liczebności seniorów tematy związane z żywieniem osób starszych powinny stać się ważnym punktem w dyskursie o możliwościach jak najdłuższego utrzymania zdrowia.

Czytaj więcej