Anemia − przyczyny, diagnostyka, sposoby radzenia sobie z niedokrwistością

Zapobieganie chorobom

Anemia (niedokrwistość) jest stanem niedoboru czerwonych krwinek, które odpowiadają za transportowanie odpowiedniej ilości tlenu do wszystkich części ciała. Objawy niedokrwistości obejmują zmęczenie, uczucie zimna czy ospałość. Anemia często występuje u kobiet, gdy dochodzi chociażby do nadmiernej utraty krwi w wyniku menstruacji. Najbardziej powszechny rodzaj anemii jest wynikiem niedoboru żelaza, wskutek czego we krwi występuje zbyt niski poziom czerwonych krwinek. Wyróżniamy również niedokrwistość aplastyczną wywołaną niewydolnością szpiku kostnego, niedokrwistość z niedoboru witaminy B12, kwasu foliowego oraz niedokrwistość w przebiegu chorób przewlekłych. Można stwierdzić, że niedokrwistość nie jest samodzielnie występującą jednostką chorobową, ale następstwem stanu chorobowego, który toczy się w organizmie.

Anemia (niedokrwistość) to choroba wywołana niedoborem czerwonych krwinek (erytrocytów) zasobnych w żelazo, które zawiera hemoglobinę – białko transportujące tlen do wszystkich komórek i tkanek organizmu. Niedokrwistość często występuje u kobiet, gdy dochodzi na przykład do nadmiernej utraty krwi w wyniku menstruacji. Można temu zapobiec, stosując zbilansowaną dietę, a w razie konieczności suplementację żelazem. Objawy anemii obejmują zmęczenie, uczucie zimna, ospałość czy zabarwienie skóry na żółto [1]. Anemia najczęściej wywołana jest niedoborem żelaza, aczkolwiek nie jest to jedyny czynnik, a niedobory mogą mieć różne podłoże.

Wprowadzenie 

Niedokrwistość to stan chorobowy wywołany niedoborem hemoglobiny i niższą masą krwinek czerwonych odpowiadających za transport odpowiedniej ilości tlenu w organizmie. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) definiuje niedokrwistość jako stężenie hemoglobiny poniżej 13 g/dl u mężczyzn i 12 g/dl u kobiet, które nie są w ciąży. Osoby cierpiące na anemię często w ciągu dnia odczuwają zmęczenie i osłabienie [2, 3]. Wartości stężenia hemoglobiny definiujące niedokrwistość w zależności od płci i wieku przedstawiono w tab. 1. Niedokrwistość może być łagodna, umiarkowana lub ciężka (tab. 2). Zdiagnozowana na wczesnym etapie daje szybkie możliwości powrotu do zdrowia, natomiast ciężkie stany niedokrwistości w skrajnych przypadkach mogą skończyć się nadmiernym wyczerpaniem organizmu, a w konsekwencji doprowadzić do śmierci [4]. 
Anemia występuje w różnych postaciach. Poniżej została przedstawiona krótka charakterystyka każdej z nich.

POLECAMY

Tabela 1. Normy stężenia hemoglobiny w zależności od płci i wieku

Popu...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka dietetyki oraz zdrowia publicznego Akademii Nauk Stosowanych w Koninie; aktualnie doktorantka w dyscyplinie nauk o zdrowiu na Uniwersytecie Kaliskim; ukończyła liczne kursy i szkolenia w zakresie dietetyki klinicznej

    dr hab. n. med. i n. o zdr.;prof. UK; profesor Uniwersytetu Kaliskiego; wykładowca akademicki w zakresie żywności i żywienia; autorka licznych opracowań naukowych dotyczących problematyki badawczej skupionej na ocenie żywności funkcjonalnej, biodostępności substancji bioaktywnych, profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych; członek Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI