Anemia (niedokrwistość) to choroba wywołana niedoborem czerwonych krwinek (erytrocytów) zasobnych w żelazo, które zawiera hemoglobinę – białko transportujące tlen do wszystkich komórek i tkanek organizmu. Niedokrwistość często występuje u kobiet, gdy dochodzi na przykład do nadmiernej utraty krwi w wyniku menstruacji. Można temu zapobiec, stosując zbilansowaną dietę, a w razie konieczności suplementację żelazem. Objawy anemii obejmują zmęczenie, uczucie zimna, ospałość czy zabarwienie skóry na żółto [1]. Anemia najczęściej wywołana jest niedoborem żelaza, aczkolwiek nie jest to jedyny czynnik, a niedobory mogą mieć różne podłoże.
Wprowadzenie
Niedokrwistość to stan chorobowy wywołany niedoborem hemoglobiny i niższą masą krwinek czerwonych odpowiadających za transport odpowiedniej ilości tlenu w organizmie. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) definiuje niedokrwistość jako stężenie hemoglobiny poniżej 13 g/dl u mężczyzn i 12 g/dl u kobiet, które nie są w ciąży. Osoby cierpiące na anemię często w ciągu dnia odczuwają zmęczenie i osłabienie [2, 3]. Wartości stężenia hemoglobiny definiujące niedokrwistość w zależności od płci i wieku przedstawiono w tab. 1. Niedokrwistość może być łagodna, umiarkowana lub ciężka (tab. 2). Zdiagnozowana na wczesnym etapie daje szybkie możliwości powrotu do zdrowia, natomiast ciężkie stany niedokrwistości w skrajnych przypadkach mogą skończyć się nadmiernym wyczerpaniem organizmu, a w konsekwencji doprowadzić do śmierci [4].
Anemia występuje w różnych postaciach. Poniżej została przedstawiona krótka charakterystyka każdej z nich.
POLECAMY
Tabela 1. Normy stężenia hemoglobiny w zależności od płci i wieku
Popu... |
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!