Wpływ gospodarki glukozowo-insulinowej na kondycję włosów i skóry głowy

Zapobieganie chorobom

Gospodarka glukozowo-insulinowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu, a jej funkcjonowanie może mieć wpływ na zdrowie skóry głowy i kondycję włosów. Zaburzenia w jej obrębie, takie jak insulinooporność czy cukrzyca typu 2, mogą prowadzić do problemów dermatologicznych, w tym łysienia i dermatoz skóry głowy. Podwyższony poziom glukozy we krwi i związane z nim uszkodzenia naczyń krwionośnych wpływają na mieszki włosowe, powodując ich przerzedzenie i osłabienie oraz spowolnienie wzrostu włosów. Mieszek włosowy jest organem aktywnym, który potrzebuje przede wszystkim stałego dopływu tlenu i składników odżywczych. Przewlekłe niedobory tlenu, a także substancji odżywczych spowodowane uszkodzeniem naczyń krwionośnych wynikających z hiperglikemii mogą prowadzić do zaburzeń procesów zachodzących w mieszku włosowym i tym samym wpływać na kondycję włosów.

Gospodarka glukozowo-insulinowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu, wpływając na liczne procesy metaboliczne, które oddziałują na zdrowie skóry głowy i kondycję włosów. W ostatnich latach badania naukowe coraz częściej podkreślają związek między zaburzeniami, takimi jak insulinooporność czy cukrzyca typu 2, a różnorodnymi problemami dermatologicznymi, w tym łysieniem i stanami zapalnymi skóry głowy. W odpowiedzi na podwyższony poziom glukozy we krwi trzustka stymulowana jest do wydzielania insuliny, hormonu, który umożliwia komórkom wchłanianie glukozy, a ta z kolei jest niezbędna do produkcji energii. Zaburzenia w jej działaniu mogą prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych. Prawidłowy metabolizm glukozy jest niezbędny do ekspresji genów indukujących wzrost włosów. Z kolei do ich ekspresji niezbędny jest proces glikolizy [1].
Mieszek włosowy jest wysoce aktywnym organem, który potrzebuje odpowiedniego mikrośrodowiska do prawidłowego funkcjonowania, czyli przede wszystkim stałego dopływu tlenu i składników odżywczych. Przewlekłe niedobory tlenu, a także substancji odżywczych spowodowane uszkodzeniem naczyń krwionośnych w związku z hiperglikemią mogą zaburzać procesy zachodzące w mieszku włosowym, co objawia się zmianami we włosach, takimi jak przerzedzenie i osłabienie czy też spowolnienie tempa ich wzrostu [2, 3]. Schorzenie, jakim jest cukrzyca typu 2, obejmuje szereg zaburzeń metabolicznych charakteryzujących się hiperglikemią, która może prowadzić do wielu przewlekłych powikłań, takich jak choroba tętnic wieńcowych czy obwodowych, nefropatia czy neuropatia. W miarę postępu choroby hiperglikemia uszkadza komórki docelowe na wiele sposobów, w tym poprzez wpływ zaawansowanych produktów końcowych glikacji (AGEs), nasilenie stresu oksydacyjnego czy też poprzez działanie czynników wzrostu i miażdżycy. Uszkodzenie komórek śródbłonka naczyń krwionośnych prowadzi do upośledzenia ich funkcji, co z kolei wpływa na zmniejszoną ilość tlenu i składników odżywczych praktycznie we wszystkich narządach [4]. W hiperglikemii mieszek włosowy, podobnie jak wiele innych organów, jest podatny na uszkodzenia. Można t...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Dyplomowany trycholog, dietetyk kliniczny, kosmetolog; wykładowca akademicki GUMED; szkoleniowiec z zakresu trychologii i dietetyki klinicznej oraz ekspert medialny; prelegent na konferencjach naukowych i popularno-naukowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI