Probiotykoterapia i dietoterapia w łuszczycy

Zapobieganie chorobom

Łuszczyca to choroba skóry o podłożu zapalnym, która dotyka ok. 2% światowej populacji ludzi. Chorzy często borykają się również z chorobami współwystępującymi, takimi jak celiakia, choroby metaboliczne czy choroby nerek. U pacjentów z łuszczycą obserwuje się ponadto zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Dietoterapia nakierowana na modulowanie poziomu stanu zapalnego oraz celowana probiotykoterapia ma potencjał, aby zmniejszać nasilenie zmian skórnych w łuszczycy, a także poprawiać jakość życia chorych i ich odpowiedź na leczenie konwencjonalne.

Łuszczyca to choroba skóry, która dotyka ok. 2% ludności na świecie [1]. Jej rozwój związany jest ze stanem zapalnym, który może wynikać z zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego [2], uszkodzenia tkanek [3], jak również z czynników genetycznych, takich jak warianty genów umieszczonych w regonie PSORS (ang. psoriasis susceptibility regions). 
W surowicy osób cierpiących na łuszczycę zauważa się podwyższone stężenie czynnika martwicy nowotworów TNF-α (ang. tumor necrosis factor α) [4], co wskazuje, że potencjalnym celem planowania żywienia u pacjentów może być modulacja stanu zapalnego. W przebiegu umiarkowanym oraz ciężkim łuszczycy częściej występują łuszczycowe zapalenie stawów, choroby metaboliczne, przewlekłe choroby nerek [5], niealkoholowe stłuszczenie wątroby [6], cukrzyca [7], a także choroby autoimmunologiczne [8]. Z kolei u wszystkich chorych na łuszczycę występuje zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych [9] oraz występowania celiakii [10]. Dlatego planując dietoterapię pacjenta, warto ją nakierować nie tylko na łagodzenie zmian skórnych, ale również na wsparcie leczenia chorób towarzyszących oraz zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego [9].
Standardowe leczenie łuszczycy polega na podawaniu leków regulujących aktywność limfocytów T oraz interleukin − IL (ang. interleukins), takich jak cyklosporyna, metotreksat i ustekinumab [11]. Ważne są również terapie miejscowe oraz fototerapia, ponieważ działają bezpośrednio na keratynocyty, regulując ich proliferację [12].
W celu oceny zaawansowania łuszczycy oraz pomiaru skuteczności leczenia i innych działań terapeutycznych, takich jak dietoterapia, można korzystać ze wskaźników oceny zaawansowania łuszczycy. Jednym z najczęściej używanych jest wskaźnik PASI (ang. psoriasis area and severity index), który służy do pomiaru nasilenia i rozległości zmian skórnych. Kolejnym jest wskaźnik DLQI (ang. dermatology life quality index), który służy do oceny jakości życia chorych. 

Dietoterapia

Dietoterapia w ł...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dietetyk kliniczny; od 5 lat korzysta ze swojej wiedzy z zakresu dermodietetyki i pomaga pacjentom z dermatozami, takimi jak trądzik pospolity i różowaty, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy łojotokowe zapalenie skóry; autorka publikacji naukowych, m.in. Rola wybranych związków bioaktywnych o działaniu fotoprotekcyjnym, e-booka Największa tabela indeksów glikemicznych oraz profilu na Instagramie, którego celem jest popularyzacja wiedzy z zakresu dermodietetyki: dietetyka.dla.skory; e-mail: ada@dietetykdabrowska.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI