Łuszczyca to choroba skóry, która dotyka ok. 2% ludności na świecie [1]. Jej rozwój związany jest ze stanem zapalnym, który może wynikać z zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego [2], uszkodzenia tkanek [3], jak również z czynników genetycznych, takich jak warianty genów umieszczonych w regonie PSORS (ang. psoriasis susceptibility regions).
W surowicy osób cierpiących na łuszczycę zauważa się podwyższone stężenie czynnika martwicy nowotworów TNF-α (ang. tumor necrosis factor α) [4], co wskazuje, że potencjalnym celem planowania żywienia u pacjentów może być modulacja stanu zapalnego. W przebiegu umiarkowanym oraz ciężkim łuszczycy częściej występują łuszczycowe zapalenie stawów, choroby metaboliczne, przewlekłe choroby nerek [5], niealkoholowe stłuszczenie wątroby [6], cukrzyca [7], a także choroby autoimmunologiczne [8]. Z kolei u wszystkich chorych na łuszczycę występuje zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych [9] oraz występowania celiakii [10]. Dlatego planując dietoterapię pacjenta, warto ją nakierować nie tylko na łagodzenie zmian skórnych, ale również na wsparcie leczenia chorób towarzyszących oraz zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego [9].
Standardowe leczenie łuszczycy polega na podawaniu leków regulujących aktywność limfocytów T oraz interleukin − IL (ang. interleukins), takich jak cyklosporyna, metotreksat i ustekinumab [11]. Ważne są również terapie miejscowe oraz fototerapia, ponieważ działają bezpośrednio na keratynocyty, regulując ich proliferację [12].
W celu oceny zaawansowania łuszczycy oraz pomiaru skuteczności leczenia i innych działań terapeutycznych, takich jak dietoterapia, można korzystać ze wskaźników oceny zaawansowania łuszczycy. Jednym z najczęściej używanych jest wskaźnik PASI (ang. psoriasis area and severity index), który służy do pomiaru nasilenia i rozległości zmian skórnych. Kolejnym jest wskaźnik DLQI (ang. dermatology life quality index), który służy do oceny jakości życia chorych.
Dietoterapia
Dietoterapia w ł...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!