Wpływ probiotykoterapii na trądzik różowaty

Zapobieganie chorobom

W artykule wskazano czynniki powstawania oraz rodzaje diagnostyki trądziku różowatego. Scharakteryzowane także relację mikrobioty jelitowej z trądzikiem różowatym, a także zalecenia dietetyczno-suplementacyjne oraz w probiotykoterapii.

Trądzik jest najpowszechniejszą chorobą skóry na świecie. Trądzik różowaty to schorzenie skórne w obrębie twarzy. Najczęściej dotyka osoby w wieku dojrzałym, między 30. a 60. r.ż., zamieszkujące kraje wysoko rozwinięte. To przewlekłe schorzenie wpływające na jakość życia pacjentów zarówno pod względem fizycznego dyskomfortu, jak i aspektów psychospołecznych. Wyodrębniono różne rodzaje trądziku w zależności od charakterystycznych zmian skórnych. Pomimo wielu lat badań i obserwacji pełny mechanizm powstawania zmian trądzikowych pozostaje wciąż przedmiotem badań naukowych.

Główne rodzaje trądziku

Trądzik pospolity (acnevulgaris) – najczęstsza postać trądziku, występująca głównie u osób młodych między 12. a 25. r.ż., chociaż może wystąpić również u osób starszych. Zmiany zlokalizowane są na twarzy, klatce piersiowej i plecach. Do czynników generujących tę dermatozę zalicza się: zaburzenia łojotokowe, zmiany hormonalne, czynniki genetyczne.
Trądzik wywołany, określany również jako indukowany (adductusacne) – zmiany pojawiają się wskutek działania konkretnego czynnika zewnętrznego, np. związków chemicznych, substancji zawartych w kosmetykach, leków, ucisku zmian trądzikowych itp. Ustępuje po usunięciu czynnika wywołującego. 
Trądzik różowaty (rosacea) – zmiany zapalne występują głównie u kobiet, objawiają się rozszerzonymi naczynkami, krostkami i zaczerwienieniem. Do czynników wyzwalających te zmiany zalicza się: zaburzenia o podłożu immunologicznym oraz hormonalnym dotyczące naczyń krwionośnych, czynniki genetyczne oraz czynniki dietetyczne.

POLECAMY

Charakterystyka trądziku różowatego

Trądzik różowaty to dermatoza, która dotyka około 10% populacji. Częściej chorują kobiety, jednak u mężczyzn obserwuje się cięższy przebieg choroby [15]. Pierwsze objawy są niezauważalne, natomiast przebieg schorzenia określa się jako przewlekły z okresami remisji i progresji [15].
W 2022 r. National Rosacea Society wydało opracowanie zawierające klasyfikację trądziku różowatego. Wyróżniono jego cztery postacie:

  • rumieniową z teleangiektazjami (erythematotelangiectatic rosacea, ETR),
  • grudkowo-krostkową (papulopustular rosacea, PPR),
  • ze zmianami przerostowymi (phymatous rosacea),
  • oczną (ocular rosacea),
  • ...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med.; doktor w zakresie immunologii; adiunkt, wykładowca akademicki w Instytucie Dietetyki w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi; opiekun koła naukowego „Młodych dietetyków” oraz Samorządu Studenckiego; koordynator merytoryczny studiów podyplomowych „Dietetyka z elementami obesitologii”; diagnosta laboratoryjny

    dietetyczka z pasji i zawodu. Absolwentka studiów dietetycznych w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Obecnie studentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Aktywnie działająca Członkini Koła Naukowego „Młodych Dietetyków” w WSBiNoZ. Prelegentka i organizatorka wielu warsztatów żywieniowych prowadzonych w szkołach podstawowych. Uczestniczka wielu szkoleń poszerzających wiedzę z obszaru dietetyki. Propagatorka zdrowego stylu odżywiania oraz edukacji żywieniowej. Prywatnie osoba kochająca jogę, spacery w naturze oraz dobre jedzenie

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI