Wpływ probiotykoterapii na zmiany trądzikowe

Zapobieganie chorobom

Trądzik dotyka tak młodych, jak dorosłych. Jest najpowszechniejszą chorobą skóry na świecie. Najczęściej obserwuje się go w krajach wysokorozwiniętych. To przewlekłe schorzenie wpływa na jakość życia pacjentów, zarówno pod względem fizycznego dyskomfortu, jak i aspektów psychospołecznych. Charakteryzuje się występowaniem zaskórników oraz grudek i krost, które mogą być bolesne i zapalne. Pomimo wielu lat badań i obserwacji pełny mechanizm powstawania zmian trądzikowych pozostaje wciąż przedmiotem badań naukowych.

Czynniki mające wpływ na powstawanie trądziku

Dotychczas zbadano wiele czynników mających potencjalny wpływ na powstawanie trądziku. Przede wszystkim związany jest on z nadprodukcją sebum przez gruczoły łojowe w skórze. Prowadzi to do zablokowania ujścia mieszków włosowych i powstawania zaskórników otwartych. Jeśli dostaną się do nich bakterie Propionibacterium acnes, może dojść do stanu zapalnego oraz powstania grudek i krost [1]. Na powstawanie zmian trądzikowych mogą wpływać zarówno czynniki genetyczne, np. mutacja w genie cytochromu P450 1A1 [5], jak i czynniki hormonalne. Szczególną uwagę przypisuje się nadmiernej ilości hormonów androgenowych [2]. Prz...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dietetyczka z pasji i zawodu. Absolwentka studiów dietetycznych w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Obecnie studentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Aktywnie działająca Członkini Koła Naukowego „Młodych Dietetyków” w WSBiNoZ. Prelegentka i organizatorka wielu warsztatów żywieniowych prowadzonych w szkołach podstawowych. Uczestniczka wielu szkoleń poszerzających wiedzę z obszaru dietetyki. Propagatorka zdrowego stylu odżywiania oraz edukacji żywieniowej. Prywatnie osoba kochająca jogę, spacery w naturze oraz dobre jedzenie

    doktor nauk medycznych w zakresie immunologii; adiunkt w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi; diagnosta laboratoryjny ze specjalizacją z laboratoryjnej diagnostyki medycznej; opiekun koła naukowego „Młodych Dietetyków” w WSBiNoZ; specjalista PODNiDM w Pabianicach; promotor i recenzent prac magisterskich i licencjackich; współautor publikacji i wystąpień naukowych; współorganizator konferencji dietetycznych; współautor i koordynator merytoryczny programu edukacyjno-wychowawczego „Zdrowe dziecko − zdrowy dorosły. Stop z otyłością i złymi nawykami żywieniowymi”, skierowanego do pabianickich przedszkoli publicznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI