Zespół Sjögrena

Zapobieganie chorobom

Zespół Sjögrena to choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się przede wszystkim suchością błon i tkanek, szczególnie w obrębie oczu i ust. Pomimo nieznanej przyczyny tego nieuleczalnego schorzenia istnieją sposoby złagodzenia objawów i poprawy jakości życia chorych. Jednym z nich może być odpowiednia dieta i dodatkowa suplementacja.

Czym jest zespół Sjögrena?

Zespół Sjögrena to przewlekła, autoimmunologiczna choroba reumatyczna, która charakteryzuje się naciekiem limfocytarnym gruczołów zewnątrzwydzielniczych, co powoduje ich dysfunkcję. Zmniejszeniu ulega ilość wydzielin, co prowadzi do przewlekłej suchości tkanek i błon. Choroba zajmuje najczęściej gruczoły ślinowe i łzowe, skutkując suchością oczu i jamy ustnej. Zaburzenia mogą również wystąpić w obrębie nosa, gardła, pochwy oraz układu trawiennego. Zespół Sjögrena to choroba ogólnoustrojowa, której objawy wykraczają poza gruczoły zewnątrzwydzielnicze. Jest ona również związana ze zwiększonym ryzykiem nowotworu układu limfatycznego [1]. Wyróżnić można pierwotny zespół Sjögrena (występujący samodzielnie) lub wtórny zespół Sjögrena, który występuje obok innej układowej choroby autoimmunologicznej, jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy lub twardzina [2]. 
Oszacowanie częstotliwości występowania schorzenia, w tym dla populacji polskiej, jest problematyczne ze względu na trudności w rozpoznaniu i liczne, często niespecyficzne objawy towarzyszące. Jak wskazują różne źródła, przypadłość dotykać może 0,5−5,0% populacji ogólnej. Szacuje się, że w samych Stanach Zjednoczonych na zespół Sjögrena cierpi ok. 2 milionów ludzi. Większość chorych stanowią kobiety, a rozpoznanie przypada najczęściej na 5. i 6. dekadę życia [3]. 
Mimo że dokładna przyczyna wystąpienia zespołu nie jest znana, uważa się, że wynika z połączenia czynników genetycznych i środowiskowych. Badania wskazują udział infekcji wirusowych, w tym wirusa...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    MSc Olga Wojciechowska. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, absolwentka Roehampton University w Londynie. Związana z firmą biotechnologiczną genXone, właścicielem badania genetycznego mikrobioty jelitowej NANOBIOME. Dodatkowo, zajmuje się prowadzeniem konsultacji dietetycznych. Zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz probiotykami.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI