Dział: Polecamy

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Potrzebujesz energii? Zapewnią ją te dania na bazie przetworów jęczmiennych

Wspiera dobre trawienie, pomaga dbać o mocne kości i zapobiegać osteoporozie. To tylko niektóre zalety jęczmienia. Dieta zawierająca produkty z tego zboża pozytywnie wpływa także na kondycję naszej skóry, zapewnia energię, pozwala na obniżenie „złego” cholesterolu oraz utrzymanie glukozy we krwi na właściwym poziomie.

Czytaj więcej

Pełnoziarnista nowość w portfolio Mars Wrigley. Poznaj Balisto®

Balisto® to pełnoziarniste ciasteczko połączone z mlecznym kremem i pokryte rozpływającą się w ustach czekoladą. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych przekąsek, dostępna w szerokiej dystrybucji już od sierpnia.

Czytaj więcej

Konferencja “Uzależnienie” od jedzenia – od badacza do praktyka

Fundacja FitMIND razem ze Studenckim Kołem Naukowym Psychologii Zdrowia pragnie zaprosić do udziału w konferencji

“Uzależnienie” od jedzenia – od badacza do praktyka

Czytaj więcej

Twaróg w kuchni: 3 wyśmienite przepisy, które musisz wypróbować!

Twaróg, znany również jako biały ser, to niezwykle wszechstronny składnik kulinarny, który od wieków cieszy się popularnością w kuchniach na całym świecie. Jego delikatna konsystencja i łagodny smak sprawiają, że może stanowić bazę dla rozmaitych dań, zarówno tych słodkich, jak i słonych.

Czytaj więcej

Fix Kurczak w sosie – nowość od marki Knorr! Idealnie kremowy sos w trzech pysznych wariantach smakowych!

Polacy kochają smak kurczaka, a sposób na przygotowanie tego rodzaju mięsa w sosie, to najczęściej poszukiwany przepis w internecie. Marka Knorr śledzi trendy i potrzeby konsumenckie, dlatego stworzyła produkt, który doskonale na nie odpowiada – Fix Kurczak w sosie w trzech pysznych smakach – kurkowym, pieczarkowym i dyniowym. To doskonałe połączenie warzyw i przypraw, pochodzących ze równoważonych upraw jest gwarancją idealnie kremowego sosu, który przygotujemy szybko i wygodnie.

Czytaj więcej

Polacy rezygnują ze spożywania produktów odzwierzęcych, a w sklepach można znaleźć coraz więcej żywności roślinnej

Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego. Z tego samego powodu już 23% z nas coraz częściej rezygnuje z mleka krowiego[1]. Osoby ograniczające lub wykluczające ze swojego menu te produkty szukają alternatyw, których na rynku na szczęście nie brakuje.

[1] Źródło: Kantar Profiles/Mintel, sierpień 2022

Czytaj więcej

Niedobór witaminy B1 ma duży wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Sprawdź, czy dotyczy również Ciebie.

Wiele osób skarży się na różne dolegliwości, nie zdając sobie sprawy, że problemem jest niewystarczająca ilość witaminy B1 (tiaminy) w organizmie.

Czytaj więcej

Te składniki są ważne! Dowiedz się, na które z nich zwrócić uwagę przy wyborze mleka następnego

Mleko mamy zawiera kluczowe składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach, które razem tworzą wyjątkową kompozycję, korzystnie wpływającą na harmonijny rozwój organizmu dziecka. To właśnie dlatego eksperci rekomendują karmienie piersią jako najlepszy sposób żywienia niemowląt. Zdarza się jednak, że podawanie dziecku matczynego pokarmu jest utrudnione lub niemożliwe. Wówczas z pomocą pediatry rodzice powinni wybrać dopasowane do potrzeb dziecka mleko następne. Na co warto zwrócić uwagę, szukając mleka modyfikowanego? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Jedzenie produktów zbożowych zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i obniża zapotrzebowanie organizmu na insulinę aż do 30%!

Pomimo ostrzeżeń lekarzy, cukrzyca typu 2 wciąż zbiera żniwo na świecie. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, ten wariant choroby w dużej mierze zależy od diety i można mu zapobiegać, zmieniając nawyki żywieniowe. Jak dowodzą badania z ostatnich lat, żywienie w profilaktyce cukrzycy powinno uwzględniać również produkty zbożowe. Przy regularnym spożyciu, niektóre z nich korzystnie wpływają na glikemię, obniżają poziom cukru we krwi na czczo, a także sprawiają, że zapotrzebowanie organizmu na insulinę spada o ponad 1/3[1].

[1] Storz MA, Küster O. Hypocaloric, plant-based oatmeal interventions in the treatment of poorly-controlled type 2 diabetes: A review. Nutr Health 2019;25(4):281-90. doi: 10.1177/0260106019874683 [published Online First: 20190910]

Czytaj więcej

Dlaczego warto pamiętać o warzywach, owocach i sokach w codziennej diecie i co na ten temat mówią badania?

Choć aż 98% Polaków ma świadomość roli warzyw i owoców w diecie, sięgamy po nie zbyt rzadko, a tylko 1 osoba na 4 wie, ile wynosi zalecane dzienne spożycie tych produktów[1]. Tymczasem warzywa, owoce, a także produkowane z nich soki, mają szereg prozdrowotnych właściwości, potwierdzonych badaniami naukowymi. Warto o nich przypomnieć z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, który w tym roku obchodzimy 21 października.

[1] Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców, cyt. za: https://apetytnapolskie.com/codzienne-menu-polakow-zbyt-ubogie-w-polskie-warzywa-i-owoce-wyniki-narodowych-badan-konsumpcji-warzyw-i-owocow/ [dostęp 12.10.2022 r.].

Czytaj więcej

TETRA PAK PROMUJE WODĘ W OPAKOWANIU WYKONANYM W WIĘKSZOŚCI Z SUROWCÓW ODNAWIALNYCH

Tetra Pak, jeden ze światowych liderów w zakresie przetwarzania i pakowania żywności, promuje kolejną kategorię produktową na polskim rynku. Właśnie rozpoczęła się wielokanałowa kampania promująca wodę w opakowaniach tego producenta, wszystko we współpracy ze strategicznymi partnerami.

Czytaj więcej