Dział: Polecamy

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Polacy rezygnują ze spożywania produktów odzwierzęcych, a w sklepach można znaleźć coraz więcej żywności roślinnej

Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego. Z tego samego powodu już 23% z nas coraz częściej rezygnuje z mleka krowiego[1]. Osoby ograniczające lub wykluczające ze swojego menu te produkty szukają alternatyw, których na rynku na szczęście nie brakuje.

[1] Źródło: Kantar Profiles/Mintel, sierpień 2022

Czytaj więcej

Niedobór witaminy B1 ma duży wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Sprawdź, czy dotyczy również Ciebie.

Wiele osób skarży się na różne dolegliwości, nie zdając sobie sprawy, że problemem jest niewystarczająca ilość witaminy B1 (tiaminy) w organizmie.

Czytaj więcej

Te składniki są ważne! Dowiedz się, na które z nich zwrócić uwagę przy wyborze mleka następnego

Mleko mamy zawiera kluczowe składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach, które razem tworzą wyjątkową kompozycję, korzystnie wpływającą na harmonijny rozwój organizmu dziecka. To właśnie dlatego eksperci rekomendują karmienie piersią jako najlepszy sposób żywienia niemowląt. Zdarza się jednak, że podawanie dziecku matczynego pokarmu jest utrudnione lub niemożliwe. Wówczas z pomocą pediatry rodzice powinni wybrać dopasowane do potrzeb dziecka mleko następne. Na co warto zwrócić uwagę, szukając mleka modyfikowanego? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Jedzenie produktów zbożowych zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i obniża zapotrzebowanie organizmu na insulinę aż do 30%!

Pomimo ostrzeżeń lekarzy, cukrzyca typu 2 wciąż zbiera żniwo na świecie. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, ten wariant choroby w dużej mierze zależy od diety i można mu zapobiegać, zmieniając nawyki żywieniowe. Jak dowodzą badania z ostatnich lat, żywienie w profilaktyce cukrzycy powinno uwzględniać również produkty zbożowe. Przy regularnym spożyciu, niektóre z nich korzystnie wpływają na glikemię, obniżają poziom cukru we krwi na czczo, a także sprawiają, że zapotrzebowanie organizmu na insulinę spada o ponad 1/3[1].

[1] Storz MA, Küster O. Hypocaloric, plant-based oatmeal interventions in the treatment of poorly-controlled type 2 diabetes: A review. Nutr Health 2019;25(4):281-90. doi: 10.1177/0260106019874683 [published Online First: 20190910]

Czytaj więcej

Dlaczego warto pamiętać o warzywach, owocach i sokach w codziennej diecie i co na ten temat mówią badania?

Choć aż 98% Polaków ma świadomość roli warzyw i owoców w diecie, sięgamy po nie zbyt rzadko, a tylko 1 osoba na 4 wie, ile wynosi zalecane dzienne spożycie tych produktów[1]. Tymczasem warzywa, owoce, a także produkowane z nich soki, mają szereg prozdrowotnych właściwości, potwierdzonych badaniami naukowymi. Warto o nich przypomnieć z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, który w tym roku obchodzimy 21 października.

[1] Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców, cyt. za: https://apetytnapolskie.com/codzienne-menu-polakow-zbyt-ubogie-w-polskie-warzywa-i-owoce-wyniki-narodowych-badan-konsumpcji-warzyw-i-owocow/ [dostęp 12.10.2022 r.].

Czytaj więcej

TETRA PAK PROMUJE WODĘ W OPAKOWANIU WYKONANYM W WIĘKSZOŚCI Z SUROWCÓW ODNAWIALNYCH

Tetra Pak, jeden ze światowych liderów w zakresie przetwarzania i pakowania żywności, promuje kolejną kategorię produktową na polskim rynku. Właśnie rozpoczęła się wielokanałowa kampania promująca wodę w opakowaniach tego producenta, wszystko we współpracy ze strategicznymi partnerami.

Czytaj więcej

Dlaczego lepiej być weganinem?!

Paul McCartney stwierdził kiedyś, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem. Może. Może powiedział to Paul, a może jego żona Linda. Może gdyby ubojnie zwierząt były ze szkła, wielu z nas porzuciłoby jedzenie ich ciał. A może ludzie machnęliby ręką i nadal konsumowaliby mięso i produkty odzwierzęce, nawet jeśli nie mogliby dłużej usprawiedliwiać się niewiedzą. Zaraz, zaraz! Przecież w internecie jest mnóstwo informacji. Filmy z rzeźni są dostępne na YouTube, wystarczy jedno kliknięcie... Rzeźnie MAJĄ szklane ściany, co nie powstrzymuje większości ludzi od konsumpcji mięsa. Czyżby wiedza niczego w tym zakresie nie zmieniła? Czyżby ludzie byli po prostu okrutni i nic nie mogło zmienić ich postawy?

Czytaj więcej

Wartościowe i pyszne posiłki dla rocznego dziecka. Poznaj zasady ich komponowania!

Chociaż roczniak stawia już pierwsze kroki i coraz sprawniej porozumiewa się z najbliższymi, to nadal jest małym dzieckiem, którego organizm ma wyjątkowe potrzeby. Sposobem na dostarczenie maluchowi niezbędnych witamin i składników mineralnych jest odpowiednio zbilansowana dieta, wspierająca harmonijny i prawidłowy rozwój dziecka. Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Twaróg pomoże zbudować Ci masę mięśniową – zobacz, jak łatwo uwzględnić go w diecie

Twaróg to jeden z podstawowych produktów wytwarzanych z mleka. W Polsce znany jest od wielu stuleci, a ponadto jako kraj jesteśmy jednym z większych producentów tego przysmaku. Na bazie dobrego twarogu można przygotować wiele znakomitych posiłków, nie tylko ciast, co z uwagi na jego wartości odżywcze powinno szczególnie zainteresować osoby prowadzące zdrowy tryb życia, ale także starające się zbudować masę mięśniową. Jak łatwo uwzględnić ten mleczny produkt w diecie? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Czy kubki smakowe decydują o tym, na co masz ochotę?

Na przełomie ostatnich lat dbanie o zdrowie szczególnie zyskało na znaczeniu. Staliśmy się bardziej świadomi potrzeby troszczenia się o swój organizm, w tym zwracania uwagi na to, co i w jakich ilościach spożywamy. Jednak co zrobić, gdy ciągle mamy ochotę na pyszne, choć często niezdrowe słone przekąski lub słodycze? Czy faktycznie nasze kubki smakowe odpowiadają za to, co chcielibyśmy zjeść i czy istnieje sposób, by zmienić nasze żywieniowe przyzwyczajenia? Zdaniem dr n. med. Pawła Rajewskiego, prof. WSNoZ, Członka Rady Naukowej Herbalife Nutrition, jest to jak najbardziej możliwe – trzeba tylko znaleźć sposób.

Czytaj więcej

Talerz żywieniowy – zadanie z gwiazdką

Talerz zastąpił w Polsce Piramidę Żywności i Żywienia. Nie tylko nazwa jest prostsza, talerz podoba się bo jest praktyczniejszy. Pomaga w przygotowywaniu codziennych posiłków i jest czytelny dla ludzi w każdym wieku, od dzieci, nastolatków, po seniorów. Widać na nim, jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany posiłek. Zamieniliśmy trójkąt na koło. Czy to ideał? Artykuł stawia tezę, że nie. Zdaniem autora: jeśli talerz w obecnej formie trafi do podręczników to teoria znów może rozminąć się z praktyką. Pełna wersja tego tekstu ukazała się w Food Forum w numerze sierpień-wrzesień 2022, 4/(50)/2022.

Czytaj więcej

Rozważasz przejście na weganizm? 5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć!

Dieta wegańska od lat zyskuje na popularności. Wiele osób zrezygnowało z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego zarówno ze względów ekonomicznych, środowiskowych, jak i etycznych[1]. Jednocześnie jednak stosowanie diety roślinnej wymaga wykluczenia produktów, dzięki którym dotychczas dostarczaliśmy organizmowi wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Można je jednak zastąpić, tylko trzeba wiedzieć, jak to zrobić. Dr n. med. Paweł Rajewski, prof. WSNoZ, Członek Rady Naukowej Herbalife Nutrition, opisał 5 kluczowych zasad, które w bezpieczny sposób przygotują organizm na zmianę nawyków żywieniowych.

[1]Polski Instytut Ekonomiczny, https://pie.net.pl/wp-content/uploads/2021/11/Tygodnik-Gospodarczy-PIE_44-2021.pdf.

Czytaj więcej