Wiosenna dieta a odporność
To, co jemy ma duży wpływ na stan naszego zdrowia. Warto więc zwrócić uwagę na swój jadłospis! Wiosną, gdy przeplatają się dni cieplejsze z chłodniejszymi, a słońce pokazuje się na zmianę z deszczem, układ odpornościowy zostaje poddany dużej próbie. W dodatku osłabienie odporności po zimowych infekcjach i czasie spędzanym w ogrzewanych pomieszczeniach nie ułatwia ochrony przed wirusami.
Jednak z pomocą może przyjść prawidłowy sposób żywienia! Odpowiednio zbilansowany jadłospis, zawierający wszystkie substancje odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (w tym układu odpornościowego) to ważny element w poprawie odporności na wiosnę.
Co warto więc włączyć do jadłospisu wiosną, aby poprawić odporność?
- warzywa – powinny być one elementem każdego posiłku (marchew, pietruszka i seler to bogactwo ważnych dla zdrowia witamin i minerałów)
- owoce – warto wybierać owoce z upraw ekologicznych
- kiszonki – źródło prebiotyków odpowiedzialnych za ochronę organizmu przed infekcjami
- rzeżuchę – wysianie rzeżuchy i jej samodzielna uprawa na kuchennym parapecie zapewni ważną dawkę witamin
- siemię lniane – nasze polskie superfood, pełne korzystnych dla zdrowia kwasów omega, które odgrywają ważną rolę w procesach odpornościowych
- naturalne źródła witamin Ci E – owoce i warzywa uprawiane bez nawozów sztucznych, nabiał ze sprawdzonej hodowli
- jajka – są bardzo odżywcze, zawierają wiele witamin potrzebnych do utrzymania dobrej odporności
- produkty pełnooziarniste – zawierające witaminy, minerały, błonnik i beta glukan – składnik o wpływie na układ odpornościowy.
W kontekście odporności ważne jest także, aby zmniejszyć spożycie cukru. Jego nadmiar w diecie może być powiązany z osłabieniem odporności organizmu i jego podatnością na infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze i na stany zapalne.
Wiosenny jadłospis – jak dodać sobie energii po zimie?
Dieta, która w naszej szerokości geograficznej zimą nas ogrzewa i syci, powinna wiosną zostać zmieniona na lżejszą, która dba o dobry poziom energii przez cały dzień.
Tak więc gęste i rozgrzewające zupy dobrze jest zamienić na lżejsze, bez zabielania śmietaną lub zagęszczania mąką, oparte na wywarze warzywnym (np. zupy krem z mrożonych warzyw).
Dla ustabilizowania poziomu energii warto postawić na węglowodany złożone, czyli wybierać pieczywo, pełnoziarniste, makaron razowy i ryż brązowy.
Zwiększona zimowa ospałość wiąże się także z tym, że o tej porze roku zwiększa się ochota na słodycze. Ich częste spożycie powoduje senność, dlatego wiosną, jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, lepiej jest wybrać owoc lub cukierki bez cukru.
Nowalijki w wiosennej diecie – czy to dobry wybór?
Nowalijki z jednej strony mogą dostarczyć organizmowi witamin i minerałów, lecz często są one hodowane na bazie chemicznych dodatków (które mogą uczulać) i mają mniejszą wartość odżywczą.
Dlatego wybierając rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek lub ogórki, dobrze jest postawić na te z ekologicznych upraw. Ponadto szczypiorek lub natkę pietruszki można hodować bez sztucznych dodatków, wysiewając ją w doniczce i ustawiając na kuchennym parapecie. Dzięki temu można mieć zawsze pod ręką moc witamin i minerałów.
Wpływ wiosennej diety na odporność – podsumowanie
Wiedząc już, że produkty, który włączamy do diety mają wpływ na układ odpornościowy, komponuj zdrowo swój jadłospis! Postaw na różnorodność produktów z dobrego źródła. Pełnoziarniste pieczywo, owoce, warzywa, orzechy i nasiona mogą w smaczny sposób zadbać o układ odpornościowy i przygotować go na wiosenne wyzwania!