Wiosenna dieta na lepszą odporność – jakie produkty warto włączyć do codziennych posiłków?

Polecamy

Po zimie wielu z nas czuje zmęczenie, osłabienie i ospałość. Do braku energii często dołącza się także zwiększona podatność na infekcje.

Jak temu zaradzić? Czy w poprawie odporności może pomóc specjalnie skomponowana wiosenna dieta? Sprawdź w naszym artykule, co warto włączyć do wiosennych posiłków, aby wspomóc układ odpornościowy przy zmiennej wiosennej aurze!

Wiosenna dieta a odporność

To, co jemy ma duży wpływ na stan naszego zdrowia. Warto więc zwrócić uwagę na swój jadłospis! Wiosną, gdy przeplatają się dni cieplejsze z chłodniejszymi, a słońce pokazuje się na zmianę z deszczem, układ odpornościowy zostaje poddany dużej próbie. W dodatku osłabienie odporności po zimowych infekcjach i czasie spędzanym w ogrzewanych pomieszczeniach nie ułatwia ochrony przed wirusami.

Jednak z pomocą może przyjść prawidłowy sposób żywienia! Odpowiednio zbilansowany jadłospis, zawierający wszystkie substancje odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (w tym układu odpornościowego) to ważny element w poprawie odporności na wiosnę.

Co warto więc włączyć do jadłospisu wiosną, aby poprawić odporność?

  • warzywa – powinny być one elementem każdego posiłku (marchew, pietruszka i seler to bogactwo ważnych dla zdrowia witamin i minerałów)
  • owoce – warto wybierać owoce z upraw ekologicznych
  • kiszonki – źródło prebiotyków odpowiedzialnych za ochronę organizmu przed infekcjami
  • rzeżuchę – wysianie rzeżuchy i jej samodzielna uprawa na kuchennym parapecie zapewni ważną dawkę witamin
  • siemię lniane – nasze polskie superfood, pełne korzystnych dla zdrowia kwasów omega, które odgrywają ważną rolę w procesach odpornościowych
  • naturalne źródła witamin Ci E – owoce i warzywa uprawiane bez nawozów sztucznych, nabiał ze sprawdzonej hodowli
  • jajka – są bardzo odżywcze, zawierają wiele witamin potrzebnych do utrzymania dobrej odporności
  • produkty pełnooziarniste – zawierające witaminy, minerały, błonnik i beta glukan – składnik o wpływie na układ odpornościowy.

W kontekście odporności ważne jest także, aby zmniejszyć spożycie cukru. Jego nadmiar w diecie może być powiązany z osłabieniem odporności organizmu i jego podatnością na infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze i na stany zapalne.

Wiosenny jadłospis – jak dodać sobie energii po zimie?

Dieta, która w naszej szerokości geograficznej zimą nas ogrzewa i syci, powinna wiosną zostać zmieniona na lżejszą, która dba o dobry poziom energii przez cały dzień.

Tak więc gęste i rozgrzewające zupy dobrze jest zamienić na lżejsze, bez zabielania śmietaną lub zagęszczania mąką, oparte na wywarze warzywnym (np. zupy krem z mrożonych warzyw).

Dla ustabilizowania poziomu energii warto postawić na węglowodany złożone, czyli wybierać pieczywo, pełnoziarniste, makaron razowy i ryż brązowy.

Zwiększona zimowa ospałość wiąże się także z tym, że o tej porze roku zwiększa się ochota na słodycze. Ich częste spożycie powoduje senność, dlatego wiosną, jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, lepiej jest wybrać owoc lub cukierki bez cukru.

Nowalijki w wiosennej diecie – czy to dobry wybór?

Nowalijki z jednej strony mogą dostarczyć organizmowi witamin i minerałów, lecz często są one hodowane na bazie chemicznych dodatków (które mogą uczulać) i mają mniejszą wartość odżywczą.

Dlatego wybierając rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek lub ogórki, dobrze jest postawić na te z ekologicznych upraw. Ponadto szczypiorek lub natkę pietruszki można hodować bez sztucznych dodatków, wysiewając ją w doniczce i ustawiając na kuchennym parapecie. Dzięki temu można mieć zawsze pod ręką moc witamin i minerałów.

Wpływ wiosennej diety na odporność – podsumowanie

Wiedząc już, że produkty, który włączamy do diety mają wpływ na układ odpornościowy, komponuj zdrowo swój jadłospis! Postaw na różnorodność produktów z dobrego źródła. Pełnoziarniste pieczywo, owoce, warzywa, orzechy i nasiona mogą w smaczny sposób zadbać o układ odpornościowy i przygotować go na wiosenne wyzwania!

Przypisy

    Redakcja

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI