Cały dzień jedzenia z rodziną. Nasz jadłospis!

Polecamy

Planowanie posiłków odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu budżetem domowym oraz w organizacji codziennego życia rodzinnego. Sprawne planowanie i przygotowywanie posiłków na cały dzień, a nawet tydzień, nie tylko pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także eliminuje codzienny stres związany z wyborem tego, co przygotować na posiłek. Potrzebujesz gotowego planu posiłków na cały dzień dla całej swojej rodziny? Jesteś w dobrym miejscu! Oto nasze szybkie, proste i ekonomiczne propozycje, które możesz przenieść wprost do swojej kuchni!

Śniadanie – najlepszy start dnia

Śniadanie to nie tylko najważniejszy posiłek dnia, ale także idealny moment na budowanie rodzinnych więzi oraz planowanie dnia. Co Was dzisiaj czeka? Czego nie możecie się doczekać? Co zamierzacie robić, gdy wrócicie ze szkoły, pracy? O tym wszystkim warto porozmawiać przy wspólnym stole. Tymczasem rzuć okiem na kilka pomysłów na śniadania, które umilą Wam poranne chwile. Wybierz coś z propozycji poniżej lub sprawdź przepisy na https://kuchnialidla.pl/przepisy/sniadania.

  1. Tofucznica- wegańska wersja tradycyjnej jajecznicy, zaskakująca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Przygotujesz ją z łatwo dostępnego tofu, a za typowo jajeczny smak odpowiadać tu będzie czarna sól kala namak. Pamiętaj, by do tofucznicy dodać odpowiednie dodatki, które nie tylko urozmaicą smak, ale i sprawią, że śniadanie nasyci Was na dłużej. Pomidory, szczypior, cebulka – wybierz to, co Twoja rodzina lubi najbardziej. Do tego kromka żytniego chleba!
  2. Owsianka z owocami sezonowymi i orzechami– umożliwia twórcze kombinacje składników. Aby syciła na długo, dodaj do niej źródło białka, błonnika i tłuszczu. Mogą to być:
    - serek homogenizowany, serek wiejski, mleko kokosowe, twaróg
    - orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pestki dyni czy słonecznika, siemię lniane
    - pasta kokosowa, krem z orzechów (ziemnych, pistacji, migdałów)
    - owoce jagodowe: truskawki, borówki, maliny, porzeczki.
  3. Gofry- znakomita alternatywa dla tradycyjnych kanapek, oferująca szerokie możliwości do eksperymentowania. Można je serwować zarówno na słodko, z dodatkiem owoców i syropu klonowego, jak i na słono – z ziołami i świeżymi warzywami. Oto przepis na wytrawne gofry.

Przepis na szybkie gofry

Składniki:

  • 1 średnia cukinia, starta
  • 1 średnia marchew, starta
  • 1/2 szklanki startego sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do natłuszczania gofrownicy
     

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej gofrownicę.
  2. Aby przyspieszyć pracę, zetrzyj warzywa w blenderze z tarką.
  3. Osól warzywa i odstaw na 10 minut. Następnie dość mocno odciśnij je z wody.
  4. W dużej misce wymieszaj warzywa, starty ser mozzarella, jajka, czosnek w proszku, cebulę w proszku, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się równomiernie połączą.
  5. Gdy gofrownica będzie gotowa, lekko ją natłuść sprayem do smażenia lub olejem.
  6. Nałóż łyżką mieszankę warzywną na rozgrzaną gofrownicę, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
  7. Zamknij gofrownicę i piecz gofry tak długo, jak długo para wodna wydostaje się intensywnie z gofrownicy.
  8. Po wyjęciu gofrów, daj im ostygnąć np. na ruszcie wyjętym z piekarnika.
  9. Powtórz proces z pozostałą mieszanką warzywną, natłuszczając gofrownicę w miarę potrzeby.
     

Pamiętaj, żeby gofry podawać z odpowiednio sycącymi dodatkami. Może to być twaróg doprawiony czosnkiem i koperkiem, awokado i podsmażony boczek, jajka sadzone czy wegański „serek” z tofu lub nerkowców. Po więcej pomysłów na gofry odsyłamy na https://kuchnialidla.pl/przepisy/sniadania/gofry.

Drugie śniadanie – energia do szkoły i pracy

Idealne drugie śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale i łatwe do zapakowania oraz spożycia w pracy czy szkole. Unikaj potraw, które mogą stracić jędrność czy nieapetycznie zwilgotnieć. Jeśli więc zamierzasz przygotować dla całej rodziny sałatkę, poszczególne składniki spakuj osobno. Świetnie sprawdzą się tutaj śniadaniówki bento! A jakie potrawy na drugie śniadanie to nasze typy?

  1. Warzywne paluszki z hummusem– świetna przekąska, łatwa do umieszczenia w każdej śniadaniówce. Wystarczy pokroić marchew, ogórka i kalarepę i słupki. Hummusu nie musisz przygotowywać samodzielnie – gotowy sprawdzi się równie dobrze!
  2. Domowe batony zbożowe– pełne energii, łatwe do przygotowania i idealne jako zdrowa przekąska na każdy dzień. Możesz je zrobić z płatków owsianych, siemienia lnianego, pasty orzechowej, suszonych śliwek i syropu klonowego. Gdy zastygną, pokrój je i każdy zanurz w roztopionej czekoladzie. Pycha! Oczywiście batony przygotuj z wyprzedzeniem, np. w niedzielę, w ilości, która wystarczy domownikom na kilka dni!
     

Lunch – zdrowe jedzenie poza domem

Klucz do smacznego lunchu na wynos tkwi w zachowaniu świeżości składników. Zadbaj też o odpowiednią sytość dania, zwłaszcza, jeśli lunch w danym dniu ma zastąpić obiad. Oto propozycje idealne do lunchboxa:

  1. Sałatka jarzynowa z kurczakiem/grillowym tofu- lekka, ale sycąca opcja. Sałatki tego typu zachowują świeżość do przerwy obiadowej dzięki temu, że nie używamy tutaj świeżej zieleniny, a upieczone warzywa korzeniowe. Więcej propozycji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/przepisy/salatki.
  2. Wrapy z różnymi nadzieniami– szybkie w przygotowaniu, łatwe do spersonalizowania i wygodne do jedzenia w każdych warunkach. Wystarczy placek tortilli, serek kanapkowy, papryka konserwowa, świeży ogórek i wędzony łosoś.
     

Obiad – czas, gdy rodzina znów jest razem

Obiady nie muszą być czasochłonne, by być smaczne i satysfakcjonujące. Ważne, by obiad był na ciepło, bo posiłki na wynos spożywaliście na zimno.

Jak planować obiady na cały tydzień? Zacznij od stworzenia listy ulubionych dań rodziny. Następnie, dopasuj je do dni tygodnia, uwzględniając Wasz harmonogram i dostępny czas na gotowanie. Jeśli lista będzie odpowiednio obszerna, będziecie mogli komponować z nich jadłospisy tydzień po tygodniu, zupełnie bez nudy.

Przepisy obiadowe:

  1. Lasagne z warzywami i soczewicą– aromatyczna, sycąca i prosta w przygotowaniu wariacja klasycznego dania.
  2. Łagodne curry z kurczakiem– pełne smaków, ale niezbyt ostre, idealne dla całej rodziny.
     

Szukasz więcej pomysłów? Sprawdź https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne.

Przepis na łagodne curry z kurczakiem

Składniki:

  • 500g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę,
  • 1 duża cebula, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 2 łyżki pasty curry (wg smaku, możesz zacząć od jednej i sprawdzić, czy danie nie będzie za ostre dla dzieci),
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
  • sól i pieprz do smaku.
     

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 3-4 minuty, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, mieszając, aż uwolni się jego aromat.
  4. Dodaj pokrojone filety z kurczaka do garnka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie lekko przypieczone z każdej strony.
  5. Włóż pastę curry do garnka i dokładnie wymieszaj z kurczakiem i cebulą, smaż przez kolejne 1-2 minuty, aby przyprawa uwolniła swój aromat.
  6. Wlej mleczko kokosowe do garnka, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj curry na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i kurczak będzie miękki.
  8. Dopraw curry solą i pieprzem według własnego smaku.
  9. Podawaj curry z ugotowanym ryżem oraz kalafiorem bądź brokułem.
     

Podwieczorek – mały deser po dniu pełnym wrażeń

Podwieczorek to idealny czas na lekki deser, dodający energii i poprawiający humor. Ponieważ pod koniec dnia możecie czuć się zmęczeni, przygotowanie dania na słodko nie powinno być pracochłonne. Co proponujemy?

  1. Jaglankę na mleku kokosowym z polewą czekoladową
  2. Jogurt z domowym musli (upieczonym w weekend)
  3. Koktajl owocowo-warzywny
     

Kolacja – spokojne zakończenie dnia

Zasady komponowania lekkiej kolacji? Wybieraj produkty lekkie i łatwostrawne, aby nie obciążać organizmu przed snem.

Przepisy na kolację bez mięsa:

  1. Sałatka z rukoli, gruszek i orzechów– szybka, orzeźwiająca i pełna smaków. Całość polej sosem z oliwy, musztardy i syropu klonowego.
  2. Omlet z warzywami i serem– prosty i szybki w przygotowaniu sposób na smaczną i lekką kolację. Dodatkowy plus? Jest na ciepło!
     

Elastyczność w planowaniu posiłków to klucz do sukcesu. Pamiętaj, że nie ma potrzeby, aby zawsze sztywno trzymać się ustalonego menu – czasem też warto pozwolić sobie na spontaniczność. Zwłaszcza, że życie bywa nieprzewidywalne i czasem zwyczajnie może nie udać Wam się zjeść wspólnego obiadu, albo zabraknie Wam czasu na przyrządzenie kolacji.

Jak lepiej radzić sobie z planowaniem posiłków? Meal prep może być doskonałym sposobem na oszczędność czasu w ciągu tygodnia. Przygotowanie większości składników w weekend (tzw. baz) umożliwi szybkie przygotowanie posiłków w ciągu tygodnia. Wolna głowa, bez potrzeby ciągłego myślenia, co ugotować, to niezwykły komfort!

Przypisy

    Redakcja

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI