Dział: Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Rola diety we wspomaganiu płodności kobiet i mężczyzn

Problem niepłodności nie dotyczy wyłącznie kobiet, lecz także par starających się o dziecko. Niepłodność definiowana jest jako niemożność zajścia w ciążę pomimo regularnego współżycia przez 12 miesięcy. Do najważniejszych przyczyn niepłodności żeńskiej zalicza się m.in. zaburzenia jajeczkowania, endometriozę, niedrożność jajowodów oraz infekcję narządów rozrodczych. Przyczyniają się do niej także takie czynniki, jak: palenie tytoniu, nieodpowiednia dieta, alkohol oraz przebyte operacje. Depresja jako czynnik psychologiczny również przyczynia się do niepłodności zarówno po stronie kobiet, jak i mężczyzn. Szacuje się, że niepłodność mężczyzn odpowiada za 20–30% przypadków. Na niepłodność ze strony mężczyzn mają wpływ m.in. używki, wysoka temperatura otoczenia oraz ekspozycja na metale ciężkie. W problemie niepłodności kluczową rolę odgrywa styl życia. Starając się o dziecko, należy zwrócić szczególną uwagę na dietę. Model diety śródziemnomorskiej jest dobrze przebadanym modelem żywienia. Ma korzystny wpływ na wiele jednostek chorobowych, w tym na niepłodność. Przyczyną niepłodności może być również nadmierna masa ciała, dlatego niezmiernie ważna jest aktywność fizyczna. Należy jednak pamiętać o zdrowym rozsądku, ponieważ nie zawsze więcej znaczy lepiej. W problemie niepłodności kluczową rolę odgrywa dobrze zbilansowana dieta oraz umiarkowana aktywność fizyczna.

Czytaj więcej

Dieta a mineralno-witaminowa suplementacja kobiety ciężarnej

Mimo że w okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych i witamin, nie ma wskazań do bezwzględnego podawania zdrowym kobietom ciężarnym większości witamin, składników mineralnych (lub innych składników odżywczych) w postaci suplementów. Preparaty farmaceutyczne zawierające wyżej wymienione mogą być jedynie uzupełnieniem, ale nigdy nie zastąpią naturalnej, dobrze skomponowanej diety. Pokrycie zapotrzebowania na większość składników odżywczych powinno być realizowane przede wszystkim poprzez prawidłowe bilansowanie jadłospisu.

Czytaj więcej

Profilaktyka dysbiozy jelitowej u dzieci z wykorzystaniem szczepu LGG

Coraz częściej u dzieci stwierdza się atopowe zapalenie skóry (AZS) czy dysbiozę jelitową. Dysbioza jelitowa to stan braku homeostazy w obrębie jelit. Jest to jakościowo-ilościowe zaburzenie w składzie mikrobioty, które może być czynnikiem istotnym w patogenezie chorób, takich jak: ostre biegunki infekcyjne, biegunki poantybiotykowe, zespół jelita nadwrażliwego, martwicze zapalenie jelit, kolka niemowlęca, celiakia, atopowe zapalenie skóry, choroby alergiczne, nowotwory. W wielu badaniach wykazano pozytywny wpływ szczepów probiotycznych LGG na poprawę zdrowia dzieci z dysbiozą.

Czytaj więcej

Dieta matki karmiącej i suplementacja DHA podczas laktacji

Wybory żywieniowe kobiety przed ciążą i w okresie laktacji wpływają na jakość wytwarzanego pokarmu. Mleko matki ze względu na swoje cenne właściwości jest niezwykłym biopłynem, który stanowi przykład żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna to żywność pochodzenia naturalnego, która wykazuje korzystny wpływ na organizm ludzki w ilościach, które mogą być dostarczane z normalną, prawidłowo zbilansowaną dietą, dzięki czemu prowadzi do ogólnej poprawy stanu zdrowia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób. Swoje działanie prozdrowotne ma również potwierdzone badaniami klinicznymi na ludziach. Z tego też powodu mleko kobiece określane jest mianem „złotego standardu” w żywieniu niemowląt..

Czytaj więcej

Wybiórczość pokarmowa – zasady pracy z dzieckiem

Gdy rodzic dziecka z wybiórczością pokarmową trafia do gabinetu specjalisty, bardzo często oczekuje od dietetyka wsparcia żywieniowego, ułożenia jadłospisu, który pozwoli na urozmaicenie posiłków i poprawę ich wartości odżywczych. Aby skutecznie pomóc, przede wszystkim warto sobie odpowiedzieć na pytanie, jakie są przyczyny odmowy spożywania innych posiłków i akceptacja zaledwie kilku pewnych zestawów dań. Nawet jeśli w naszym wywiadzie okazuje się, że dieta małego pacjenta jest bardzo monotonna, oparta o tzw. dziecięce pewniaki, czyli najczęściej produkty pszenne, słodkie, to zawsze warto zastanowić się, czy rzeczywiście powodem tej sytuacji jest niska świadomość żywieniowa rodziców, czy też desperacja, bezsilność wobec faktu, że nie wiedzą, jak inaczej zachęcić dziecko do jedzenia, i sięgają po różnorodne metody, a więc i po pewne produkty. Najczęściej bowiem okazuje się, że obserwowana niechęć wobec poznawania nowych smaków to jedynie wierzchołek góry lodowej i problem jest dużo bardziej złożony.

Czytaj więcej

Odporność dziecka w kontekście stosowania probiotyków wspierających układ immunologiczny

Układ immunologiczny człowieka zaczyna się rozwijać już w trakcie życia płodowego. Kształtuje się nieprzerwanie przez dzieciństwo i okres dojrzewania. Mimo obecności układu immunologicznego w momencie narodzin, noworodki i niemowlęta są szczególnie wrażliwe na szkodliwe czynniki świata zewnętrznego. Odporność nabywana jest wraz z biegiem lat dzięki mleku matki, bezpośredniemu kontaktowi z patogenami, szczepionkom oraz podawaniem przeciwciał surowiczych. Jako że mikrobiota jelitowa odgrywa istotną rolę w rozwoju odporności, uważa się, że probiotyki mogą mieć wpływ na odpowiedź immunologiczną organizmu dziecka.

Czytaj więcej

Nie lubię! Nie będę tego jeść! Czyli jak z sukcesem realizować zalecenia w żywieniu dzieci z wybiórczością pokarmową – współpraca z rodzicem

W artykule zwrócono uwagę na najczęstsze wyzwania związane z realizacją zaleceń żywieniowych u dzieci. Przedstawiono istotne trudności oraz objawy związane z odmową spożywania posiłków przez dziecko. Zwrócono uwagę na sposób pracy z rodzicem dziecka oraz najważniejsze zalecenia pomocne w realizacji zaleceń żywieniowych u małych dzieci.

Czytaj więcej

Żywność fermentowana w diecie dzieci

Żywność fermentowana jest uważana za grupę produktów funkcjonalnych o znacznym potencjale prozdrowotnym, która to jest wytwarzana w procesie znanym jako fermentacja. Proces ten prowadzony przez wybrane mikroorganizmy, jak bakterie, drożdże i grzyby prowadzi do zmiany smaku, konsystencji i zawartości składników odżywczych żywności. Choć istnieje wiele regionalnych wersji żywności fermentowanej, do najbardziej rozpowszechnionych należą kapusta kiszona, kimchi, kefir, kombucha, jogurt oraz sery dojrzewające, a także inne popularne dodatki, jak ocet jabłkowy, czekolada i kawa. Żywność fermentowana, jak kefir, kombucha, kapusta kiszona czy kimchi, jest przykładem produktów zawierających nieokreślone konsorcjum mikroorganizmów, ponieważ są one wytwarzane podczas spontanicznej fermentacji z udziałem bakterii i drożdży naturalnie w nim obecnymi. Ze względu na nieokreślony skład i liczbę mikroorganizmów, w odróżnieniu od probiotyków, żywność fermentowana nie posiada działania probiotycznego; niemniej jednak jej regularne spożywanie może mieć potencjał prozdrowotny, widoczny m.in. jako poprawa odporności i metabolizmu, a także profilaktyka układu pokarmowego u dorosłych i u dzieci.

Czytaj więcej

Stymulowanie odporności u dzieci za pomocą diety i suplementacji

Odpowiednia dieta, a więc podaż składników immunostymulujących, może wzmacniać procesy odpornościowe np. poprzez hamowanie syntezy cytokin prozapalnych (TNF-alfa, IL-1, IL-2, IL-6) czy stymulowanie aktywności komórek NK, wzmaganie fagocytozy makrofagów i aktywowanie odpowiedzi limfocytów na cytokiny. Poprzez wysoką zawartość witamin, karotenoidów i flawonoidów w spożywanych owocach i warzywach zmniejszony zostaje stan zapalny [11], a tym samym maleje częstość występowania infekcji. Częste zakażenia czy choroby występujące wśród dzieci związane są z wieloma czynnikami, nie tylko środowiskowymi, ale również endogennymi. Infekcje wieku dziecięcego najczęściej dotyczą dróg oddechowych. Jedną z przyczyn tego zjawiska jest niedojrzałość układu immunologicznego, który dopiero się kształtuje oraz uczy się, jak zwalczać infekcje. Zapewnienie odpowiednich warunków środowiskowych ma znaczący wpływ na kształtowanie odporności dziecka. Jednym z kluczowych czynników mających znaczenie w stymulacji odporności jest prawidłowy sposób odżywiania.

Czytaj więcej

Jak stosować olej rzepakowy w diecie dziecka?

Olej rzepakowy jest jednym z najlepszych i najbardziej cenionych olejów roślinnych. Ma korzystny wpływ na funkcję układu nerwowego i gospodarkę lipidową. Odgrywa także bardzo istotną rolę w rozwoju dziecka i to zarówno w życiu płodowym, jak i po narodzinach. Zaleca się, aby olej wprowadzany był do diety dziecka już w szóstym miesiącu życia, gdy przychodzi czas na jej rozszerzanie. Warto dodawać go do kaszek, budyni, gotowanych warzyw, zup oraz kanapek.

Czytaj więcej

Wybrane szczepy bakterii w praktyce pediatrycznej (Lactobacillus rhamnosus GG oraz Saccharomyces boulardii)

Mikrobiota człowieka kształtuje się już w życiu płodowym. Proces ten jest najintensywniejszy podczas pierwszych 1000 dni życia. Zależy od czynników takich jak: stan zdrowia matki, rodzaj porodu, karmienia, stosowanych leków oraz od środowiska. Właściwe ukształtowanie mikrobioty wpływa na funkcjonowanie całego organizmu człowieka zarówno w dzieciństwie, jak i w życiu dorosłym. Zastosowanie probiotyków u dzieci stanowi wsparcie kolonizacji jelita, która może być zachwiana przez różne czynniki. Badania w ostatnich latach potwierdziły, że zastosowanie u pacjentów pediatrycznych odpowiedniej probiotykoterapii może okazać się skuteczne w leczeniu ostrego zapalenia żołądka i jelit, w zapobieganiu i łagodzeniu biegunek związanych z antybiotykami, w łagodzeniu kolki niemowlęcej czy też atopii. Najbardziej przebadanymi pod tym kątem i dopuszczonymi do stosowania u dzieci są probiotyki Lactobacillus rhamnosus GG oraz Saccharomyces boulardii.

Czytaj więcej