Anemia stanowi jeden z globalnych problemów zdrowotnych współczesnego społeczeństwa. Grupą najbardziej narażoną na zachorowanie są małe dzieci oraz kobiety w ciąży. Na poziomie globalnym ok. 1,62 mld
ludzi cierpi na niedokrwistość, co odpowiada 24,8% światowej populacji. Według światowej organizacji zdrowia na anemię w 2016 r. cierpiało 42% dzieci poniżej 5. roku życia, 40% kobiet w okresie ciąży oraz 33% kobiet w wieku reprodukcyjnym. Według ostatnich danych w Polsce na niedokrwistość cierpi 27% dzieci w wieku przedszkolnym, 26% kobiet w wieku przedmenopauzalnym oraz tyle samo procent kobiet będących w ciąży. Dane te są niższe w porównaniu z rokiem 1990, jednak utrzymują się nadal na wysokim poziomie [1, 2].
Zgodnie z definicją niedokrwistość, czyli inaczej anemia, występuje wtedy, gdy liczba czerwonych krwinek albo stężenie hemoglobiny w surowicy krwi jest niższe niż prawidłowe, co może zaburzać transport tlenu i usuwanie dwutlenku węgla z organizmu. Żelazo jest magazynowane w hemoglobinie oraz jako ferrytyna i hemosyderyna w szpiku kostnym, śledzionie i wątrobie. Prawidłowe wartości tych parametrów są różne w zależności od wieku, płci oraz miejsca zamieszkania. W Chinach przyjmuje się, że prawidłowy poziom hemoglobiny u mężczyzn wynosi 12 g/dl, a u kobiet 11 g/dl, a w czasie ciąży norma spada do 10 g/dl. W Polsce natomiast jako niedokrwistość klasyfikowany jest spadek hemoglobiny u mężczyzn < 13 g/dl, u kobiet miesiączkujących < 12 g/dl i u kobiet będących w ciąży < 11 g/dl. Z kolei w Stanach Zjednoczonych anemia jest diagnozowana w momencie spadku hemoglobiny poniżej 13,5 g/dl u mężczyzn i 12 g/dl u kobiet [3, 4, 5]. Powodem wystąpienia anemii może być zmniejszone wytwarzanie czerwonych krwinek, utrata krwi lub przyjmowanie niektórych leków (zwłaszcza psychotropowych) [4]. Zmniejszenie ilości czerwonych krwinek może być spowodowane chorobami szpiku kostnego, niedoborami żywieniowymi (głównie niska podaż żelaza), talasemią (zaburzenie syntezy hemoglobiny, nieskuteczne tworzenie czerwonych krwinek w organizmie) lub chorobami przewlekłymi [4]. Najczęstszą przyczyną niedokrwistości jest niedobór żelaza (integralna część białek krwi, hemoglobiny). Istnieją jednak inne nieprawidłowości związane z niedokrwistością, takie jak niedobór witaminy B12 lub witaminy A, infekcje pasożytnicze, przewlekłe stany zapalne i choroby dziedziczne [6]. Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza (ang. iron deficiency anemia, IDA) w okresie dojrzewania może mieć szereg konsekwencji, takich jak upośledzony wzrost, rozwój fizyczny i psychiczny oraz wpływać na obniżoną sprawność fizyczną i zdolność do pracy oraz mierne wyniki w szkole [7]. W metabolizmie żelaza kofaktorem kilku enzymów jest cynk. Kelkitli i wsp. sprawdzili, jak niedobór tego pierwiastka związany jest z IDA. Cynk jest pierwiastkiem śladowym, który funkcjonuje w kilku procesach zachodzących w organizmie, a niedobór cynku pogarsza objawy IDA...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!