Takie małe, a takie zdrowe – nasiona chia zrewolucjonizowały rynek żywności funkcjonalnej

ABC prawidłowego żywienia

Rodzaj spozywanej diety i rozwój przemysłu spozywczego determinowany jest przez wiele czynników. Wzrost dochodów ludnosci, zmiany oczekiwan konsumentów oraz starzenie sie społeczenstwa wpływaja na codzienne decyzje podejmowane przed półka sklepowa. Coraz czesciej konsumenci stawiaja nie tylko na szybkosc przygotowania i trwałosc produktu, ale równiez na jego walory zdrowotne. Wsród konsumentów rosnie zainteresowanie utrzymaniem dobrego stanu zdrowia oraz spowolnieniem procesów starzenia. Powoduje to ciagły wzrost popytu m.in. na zywnosc o ukierunkowanym, pozadanym oddziaływaniu. W konsekwencji producenci zywnosci poszukuja nowych składników i surowców o udokumentowanych własciwosciach prozdrowotnych, które mogłyby urozmaicic zywnosc dostepna na rynku, wpływajac tym samym na jej prozdrowotnosc.

Do składników bioaktywnych wystepujacych w zywnosci funkcjonalnej, majacych pozytywny wpływ na zdrowie naleza: błonnik pokarmowy (np. beta-glukany z owsa), białka i aminokwasy, ale tez peptydy (biologicznie aktywne peptydy, np. z serwatki czy mlecznych produktów fermentowanych), prebiotyki (np. inulina) i probiotyki (znaczenia nabieraja nowe szczepy probiotyczne, takie jak Bacillus coagulans), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w szczególnosci omega-3, których zródłem sa ryby, ale takze len i produkty z lnu, jak olej lniany), poliole, cholina, lecytyna, witaminy, składniki mineralne i tozwiazki o charakterze przeciwutleniaczy (w tym polifenole) [1, 2].

Poszukiwane sa nowe rosliny o szczególnych, prozdrowotnych własciwosciach, które mogłyby znalezc stałe miejsce w diecie człowieka. Jedna z takich roslin sa nasiona szałwii hiszpanskiej. Nasiona chia pochodza z Ameryki Południowej. To własnie w tamtym regionie przez wieki stanowiły podstawe lokalnej diety. Chia zwana była kiedys „pokarmem dla biegaczy”, bo wspomaga nawodnienie organizmu [3]. Własciwosci pecznienia nasion w obecnosci wody powoduja, ze dystrybucja wody w organizmie w formie „zelu” jest dłuzsza i efektywniejsza niz samej wody. Zjawisko to istotne jest nie tylko podczas wzmozonego wysiłku fizycznego, ale takze poprawia nawadnianie organizmu w upalne dni. Obserwacje autorki w 2012 r. podczas pobytu w Brazylii, gdzie prezentowano wyniki badan zwiazanych z zywnoscia funkcjonalna, chemia, biochemia, inzynieria, mikrobiologia, nanotechnologia i bezpieczenstwem zywnosci podczas swiatowej konferencji naukowej 16TH World Congress of Food Science and Technology IUFoST w Brazylii. Podczas pobytu na terenie kampusu uniwersyteckiego autorka tekstu zauwazyła, jak studenci podczas zajec sportowych na boisku (były upalne dni) dosypywali nasiona chia do butelek z...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    prof. UPP dr hab.,  pracownik w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, członek zarządu Wielkopolskiego Centrum Klasteringu, ekspert w Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu (członek Grupy Roboczej Biosurowce i Żywność dla świadomych konsumentów), autorka ok. 100 prac naukowych, realizuje projekty związane z biotechnologią przemysłową, technologią żywności i farmacją

    dr hab. inż. - pracownik w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, wiceprezes zarządu Wielkopolskiego Centrum Klasteringu, audytor wewnętrznego systemu HACCP, członek naukowy wspierający Urząd Marszałkowski w Poznaniu, ekspert w zakresie technologii żywności i żywienia, realizuje liczne projekty z branżą spożywczą, opracowując i wdrażając nowe technologie i nowe produkty o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI