Do składników bioaktywnych wystepujacych w zywnosci funkcjonalnej, majacych pozytywny wpływ na zdrowie naleza: błonnik pokarmowy (np. beta-glukany z owsa), białka i aminokwasy, ale tez peptydy (biologicznie aktywne peptydy, np. z serwatki czy mlecznych produktów fermentowanych), prebiotyki (np. inulina) i probiotyki (znaczenia nabieraja nowe szczepy probiotyczne, takie jak Bacillus coagulans), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w szczególnosci omega-3, których zródłem sa ryby, ale takze len i produkty z lnu, jak olej lniany), poliole, cholina, lecytyna, witaminy, składniki mineralne i tozwiazki o charakterze przeciwutleniaczy (w tym polifenole) [1, 2].
Poszukiwane sa nowe rosliny o szczególnych, prozdrowotnych własciwosciach, które mogłyby znalezc stałe miejsce w diecie człowieka. Jedna z takich roslin sa nasiona szałwii hiszpanskiej. Nasiona chia pochodza z Ameryki Południowej. To własnie w tamtym regionie przez wieki stanowiły podstawe lokalnej diety. Chia zwana była kiedys „pokarmem dla biegaczy”, bo wspomaga nawodnienie organizmu [3]. Własciwosci pecznienia nasion w obecnosci wody powoduja, ze dystrybucja wody w organizmie w formie „zelu” jest dłuzsza i efektywniejsza niz samej wody. Zjawisko to istotne jest nie tylko podczas wzmozonego wysiłku fizycznego, ale takze poprawia nawadnianie organizmu w upalne dni. Obserwacje autorki w 2012 r. podczas pobytu w Brazylii, gdzie prezentowano wyniki badan zwiazanych z zywnoscia funkcjonalna, chemia, biochemia, inzynieria, mikrobiologia, nanotechnologia i bezpieczenstwem zywnosci podczas swiatowej konferencji naukowej 16TH World Congress of Food Science and Technology IUFoST w Brazylii. Podczas pobytu na terenie kampusu uniwersyteckiego autorka tekstu zauwazyła, jak studenci podczas zajec sportowych na boisku (były upalne dni) dosypywali nasiona chia do butelek z...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!