Owoce i warzywa stanowią podstawę piramidy żywienia. Ich rekomendowana przez Instytut Żywności i Żywienia ilość wynosi co najmniej 400 g w ciągu każdego dnia [1]. Ta liczba nie jest przypadkowa, lecz ściśle wiąże się z korzystnym działaniem na organizm człowieka. Niejednokrotnie wykazano ich profilaktyczno-lecznicze działanie w przypadku zmniejszenia ryzyka chorób serca, naczyń krwionośnych, nadciśnienia tętniczego krwi, a także ich wpływ na aktywność przeciwzapalną i przeciwnowotworową [2]. Jak powszechnie wiadomo, świeże, sezonowe owoce i warzywa są doskonałym bogactwem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, polifenoli czy karotenoidów.
Dostępność zarówno świeżych owoców, jak i warzyw jest ściśle związana z warunkami klimatycznymi oraz porami roku. Niestety, znaczna ich część w krótkim okresie po zbiorze ulega zepsuciu wskutek zachodzących procesów fizjologicznych, uszkodzenia mechanicznego skórki (które wzmaga procesy enzymatyczne) czy aktywności drobnoustrojów. Drobnoustroje mogą występować również w niewielkiej ilości wewnątrz surowców, dostając się od strony szczątków okwiatu, nie powodując widocznego zepsucia [3]. Jak temu zapobiec? Co zrobić, aby cieszyć się bogactwem cennych substancji i minerałów pochodzących z owoców i warzyw także poza sezonem?
Przetwory jako źródło cennych składników
Aby cieszyć się dostępnością owoców i warzyw przez cały rok, warto sięgnąć po przetwory. Pomimo powszechnego przek...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!