Cukier – jak zwykliśmy nazywać sacharozę, czyli dwucukier zbudowany z fruktozy i glukozy, który nadaje produktom spożywczym słodki smak – jest nieodłączną częścią spożywanej przez nas żywności [13].
Spożycie cukru stanowi główny element odpowiedzialny za podwyższenie stężenia glukozy we krwi i czynnik wyzwalający działanie insuliny. Przyjmuje się, że około 50% glukozy wchłania się w dwunastnicy, natomiast reszta w jelicie cienkim, skąd trafia do krwi w żyle wrotnej.
Niestety – cukier jest dodawany do coraz to większej ilości produktów spożywczych już na etapie ich wstępnej produkcji. Dziś normy zalecanego dziennego spożycia wolnych cukrów, które wynoszą 25 g/osoba/dzień są czterokrotnie wyższe w ponad 60 krajach i sięgają do 100 g/osoba/dzień [3].
Wysokie spożycie cukru od dawna uznawane jest za potencjalny środowiskowy czynnik ryzyka zwiększonej zapadalności na wiele chorób, takich jak otyłość, choroby układu krążenia, zespół metaboliczny i cukrzycę typu 2 [1].
Zalecenia WHO
Z uwagi na nadmierne spożywanie cukru, a co za tym idzie obawy związane ze zwiększonym spożyciem kalorii, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie go w przetworzonej żywności [2]. Na wdrożeniu kampanii edukacyjnych oraz nowych możliwościach technologicznych pozwalających na ograniczenie lub zastąpienie dodawanego cukru na inny zamiennik, skorzystają osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i ograniczyć cukier, pacjenci z nadmierną masą ciała, a także pacjenci chorujący na cukrzycę. Ta ostatnia grupa, czyli diabetycy, a...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!