Zastępniki cukru i ich wpływ na zdrowie i profil glikemii

ABC prawidłowego żywienia

Cukier jest nierozerwalną częścią żywności. Z uwagi na nadmierne spożywanie cukru, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie go w przetworzonej żywności, dlatego też słodziki lub sztucznie słodzone produkty przyciągają konsumentów. Do substancji słodzących zaliczamy m.in. Acesulfam K, aspartam, sukralozę, ksylitol, erytrytol, sorbitol czy stewię. Dostępność substancji słodzących jest korzystna dla konsumentów, gdyż umożliwia tworzenie słodkich produktów spożywczych o dobrym smaku.

Cukier – jak zwykliśmy nazywać sacharozę, czyli dwucukier zbudowany z fruktozy i glukozy, który nadaje produktom spożywczym słodki smak – jest nieodłączną częścią spożywanej przez nas żywności [13]. 
Spożycie cukru stanowi główny element odpowiedzialny za podwyższenie stężenia glukozy we krwi i czynnik wyzwalający działanie insuliny. Przyjmuje się, że około 50% glukozy wchłania się w dwunastnicy, natomiast reszta w jelicie cienkim, skąd trafia do krwi w żyle wrotnej.
Niestety – cukier jest dodawany do coraz to większej ilości produktów spożywczych już na etapie ich wstępnej produkcji. Dziś normy zalecanego dziennego spożycia wolnych cukrów, które wynoszą 25 g/osoba/dzień są czterokrotnie wyższe w ponad 60 krajach i sięgają do 100 g/osoba/dzień [3]. 
Wysokie spożycie cukru od dawna uznawane jest za potencjalny środowiskowy czynnik ryzyka zwiększonej zapadalności na wiele chorób, takich jak otyłość, choroby układu krążenia, zespół metaboliczny i cukrzycę typu 2 [1]. 

Zalecenia WHO

Z uwagi na nadmierne spożywanie cukru, a co za tym idzie obawy związane ze zwiększonym spożyciem kalorii, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie go w przetworzonej żywności [2]. Na wdrożeniu kampanii edukacyjnych oraz nowych możliwościach technologicznych pozwalających na ograniczenie lub zastąpienie dodawanego cukru na inny zamiennik, skorzystają osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i ograniczyć cukier, pacjenci z nadmierną masą ciała, a także pacjenci chorujący na cukrzycę. Ta ostatnia grupa, czyli diabetycy, a...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny pracujący w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu; absolwent Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu; aktualne zainteresowania skoncentrowane są głównie na żywieniu w cukrzycy oraz chorobach współistniejących

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI