Zaburzenie wchłaniania witaminy B12 – przyczyny, skutki i postępowanie dietetyczne

Suplementy
   Tematy poruszane w tym artykule  
  • Jaką funkcję pełni witamina B12 w ludzkim organizmie, jej wpływ na syntezę włókien nerwowych, produkcję krwinek oraz syntezę DNA.
  • Proces wchłaniania witaminy B12 w ludzkim organizmie, począwszy od uwolnienia z białek za pomocą pepsyny do transportu przez białka haptokorynę i kobalofilinę do jelita cienkiego.
  • Główne przyczyny niedoboru witaminy B12, w tym zbyt niska konsumpcja pokarmów mięsnych oraz zaburzenia wchłaniania witaminy.
  • Związek między witaminą B12 a chorobami przewlekłymi jak choroby sercowo-naczyniowe oraz zaburzenia neurologiczne.
  • Zasady suplementacji diety witaminą B12 w zależności od przyczyn niedoborów oraz pobliskie grupy ryzyka, w tym wegetarianie, weganie i osoby starsze.

Witamina B12 to organiczny związek chemiczny o nazwie „kobalamina”, który potocznie określany jest również jako czerwona witamina. Ze względu na złożoną budowę molekularną nie można jej otrzymać w sposób syntetyczny. Budową przypomina hemoglobinę, gdzie centralnym atomem jest żelazo, podczas gdy w witaminie B12 w centrum występuje kobalt. Produkowana jest wyłącznie przez mikroorganizmy. Na witaminę B12 składają się cztery związki należące do grupy kobalamin, w tym: cyjanokobalamina, hydroksokobalamina, metylokobalamina oraz adenosylkobalamina. Te z kolei tworzą grupę korynoidów, do której zalicza się również pseudokobalaminy (nieaktywne chemicznie i biologicznie formy witaminy B12). W ludzkim organizmie witamina B12 odpowiada m.in. za syntezę włókien nerwowych (mielin), produkcję krwinek, rozwój komórek poprzez syntezę kwasów nukleinowych (DNA), a także witalność (wpływ na procesy energetyczne) [22]. 
Witamina B12 w pokarmach pochodzenia zwierzęcego zawsze związana jest z białkiem. Aby nastąpiło jej uwolnienie, konieczna jest obecność pepsyny – enzymu wchodzącego w skład soku żołądkowego, którego zadanie polega na rozkładzie białek do łańcuchów polipeptydowych. Jednakże pepsyna w organizmie człowieka produkowana jest w formie nieaktywnej, a jej aktywacja następuje wyłącznie dzięki działaniu kwasu żołądkowego (produkowanego w żołądku). Odpowiednie stężenie kwasu oraz jego odczyn są niezwykle istotne, gdyż umożliwiają zarówno aktywację pepsyny, jak i jej łączenie z witaminą B12, dostarczoną do organizmu z pożywieniem. W dalszej kolejności, poprzez specyficzny rodzaj białek (haptokoryna i kobalofilina), witamina B12 z żoł...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.; w 2001 r. ukończyła studia na Wydziale Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej. Jest adiunktem w Instytucie Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Specjalność technologia chemiczna, chemia materiałowa i inżynieria przemysłu spożywczego.

    dr inż.; w 2001 r. ukończył studia na Wydziale Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej. Jest adiunktem w Instytucie Inżynierii Biosystemów na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Specjalność procesy biotechnologiczne, jakość żywności pod kątem właściwości odżywczych. Dietetyk.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI