Właściwości i zastosowanie siemienia lnianego – wykorzystanie przy diecie wykluczającej jaja

ABC prawidłowego żywienia

Siemię lniane, złote i brązowe, to jeden z najwartościowszych polskich produktów superfoods. Len na terenach Polski uprawiany jest od pradawnych czasów, razem z nasionami konopi siewnej stanowił podstawę nie tylko żywienia, ale także włókiennictwa. 

Od początku 2000 r. w Polsce ponownie wzrasta powierzchnia jego upraw, głównie ze względu na zapotrzebowanie na olej lniany. Len ma jednak o wiele więcej funkcji niż tylko uzupełnianie diety w kwasy tłuszczowe omega-3. Poza bardzo korzystnym składem tłuszczowym len ma wysoką zawartość błonnika (w tym rozpuszczalnego) oraz białka [1]. Nasiono to dobrze się sprawdza w uzupełnianiu diety, w której nie ma jajek bądź zwierzęcych źródeł aminokwasów. 

Len – bogactwo odmian i wartości odżywczych

Na rynku dostępne są dwie odmiany lnu: złota oraz brązowa. Obie różnią się nieco wartościami odżywczymi (tabele 1 i 2). 

POLECAMY

Przede wszystkim złote siemię lniane zawiera większą ilość białka, a mniejszą tłuszczu w porównaniu do brązowego siemienia lnianego [5, 6, 13]. Dużo mówi się o tym, że len jest istotny w diecie ze względu na wysoką zwartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), głównie kwasu alfa-linolenowego (ALA), omega-3. Równie istotna jest możliwość wykorzystania mąki z siemienia lnianego bądź lnu mielonego odtłuszczonego jako źródła białka. W porównaniu do jaj siemię lniane mielone odtłuszczone zawiera ponaddwukrotnie więcej białka, przy zbliżonej ilości tłuszczu. W porównaniu do jaj odtłuszczone siemię lniane zawiera więcej węglowodanów. 

Len jest też doskonałym źródłem błonnika, zwłaszcza cennych rozpuszczalnych frakcji. Stosunek błonnika rozpuszczalnego do nierozpuszczalnego wynosi, w zależności od wyników...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk, biotechnolog medyczny ze specjalizacją w obszarze immunologii, od lat prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych oraz własną praktykę – dietoterapię indywidualną i rodzinną; zainteresowania: żywienie neuroprotekcyjne, dietoterapia w leczeniu depresji, immunomodulacja żywieniem, żywność funkcjonalna, joga, gotowanie według pięciu przemian

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI