Od początku 2000 r. w Polsce ponownie wzrasta powierzchnia jego upraw, głównie ze względu na zapotrzebowanie na olej lniany. Len ma jednak o wiele więcej funkcji niż tylko uzupełnianie diety w kwasy tłuszczowe omega-3. Poza bardzo korzystnym składem tłuszczowym len ma wysoką zawartość błonnika (w tym rozpuszczalnego) oraz białka [1]. Nasiono to dobrze się sprawdza w uzupełnianiu diety, w której nie ma jajek bądź zwierzęcych źródeł aminokwasów.
Len – bogactwo odmian i wartości odżywczych
Na rynku dostępne są dwie odmiany lnu: złota oraz brązowa. Obie różnią się nieco wartościami odżywczymi (tabele 1 i 2).
POLECAMY
Przede wszystkim złote siemię lniane zawiera większą ilość białka, a mniejszą tłuszczu w porównaniu do brązowego siemienia lnianego [5, 6, 13]. Dużo mówi się o tym, że len jest istotny w diecie ze względu na wysoką zwartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), głównie kwasu alfa-linolenowego (ALA), omega-3. Równie istotna jest możliwość wykorzystania mąki z siemienia lnianego bądź lnu mielonego odtłuszczonego jako źródła białka. W porównaniu do jaj siemię lniane mielone odtłuszczone zawiera ponaddwukrotnie więcej białka, przy zbliżonej ilości tłuszczu. W porównaniu do jaj odtłuszczone siemię lniane zawiera więcej węglowodanów.
Len jest też doskonałym źródłem błonnika, zwłaszcza cennych rozpuszczalnych frakcji. Stosunek błonnika rozpuszczalnego do nierozpuszczalnego wynosi, w zależności od wyników...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!