Witamina D – dlaczego warto ją badać?

ABC prawidłowego żywienia
   Tematy poruszane w tym artykule  
  • Jak witamina D jest wytwarzana w organizmie i jakie ma źródła zewnętrzne.
  • Rola witaminy D w zapewnieniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca.
  • Wpływ witaminy D na ryzyko i przebieg wielu chorób, w tym przewlekłych i autoimmunologicznych.
  • Procesy metaboliczne witaminy D i ich znaczenie dla zdrowia.
  • Globalny problem niedoboru witaminy D i jego poważne konsekwencje zdrowotne.
  • Rola laboratoryjnych badań witaminy D w diagnostyce i monitoringu suplementacji.

Witamina D jest grupą związków steroidowych, które tradycyjnie są zaliczane do witamin, jednak z uwagi na ich wysoką aktywność biologiczną są uważane za wielokierunkowo działające hormony. Witamina D aż w 80% jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych (dokładnie związek o nazwie witamina D3). Oprócz tego 20% witaminy D może być dostarczane do organizmu z pożywieniem. 
Wpływ witaminy D na utrzymywanie prawidłowego stężenia wapnia we krwi, a tym samym odpowiedniej struktury i funkcji kośćca, został dobrze udokumentowany. Obecnie zwraca się uwagę na rolę tej witaminy nie tylko w zmniejszaniu ryzyka krzywicy u dzieci oraz osteoporozy i osteomalacji (niedostateczna mineralizacja i zmniejszenie gęstości kości) u dorosłych. Okazuje się, że zarówno cukrzyca, choroba trzewna, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, choroby nowotworowe, gruźlica, jak i COVID-19, są chorobami, których ryzyko wystąpienia i/lub przebieg mogą zależeć od stężenia witaminy D we krwi [1]. Utrzymanie prawidłowego stężenia witaminy D jest również niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia, nerwowego oraz odpornościowego [2].

Metabolizm witaminy D

W produktach żywnościowych można spotkać dwie formy witaminy D – witaminę D2 (pochodzącą z produktów roślinnych i grzybów) oraz witaminę D3 (pozyskiwaną m.in. z ryb i nabiału). Witamina D3 wytwarzana jest również w ludzkiej skórze pod wpływem promieniowania UVB. Bez względu na źródło pochodzenia witamina D w formie niezmienionej chemicznie praktycznie nie występuje we krwi. Ulega ona natomiast transformacji do formy aktywnej w dwóch etapach. Pierwszym etapem jest 25-hydroksylacja w wątrobie z wytworzeniem metabolitu 25(OH)D (kalcydiolu), a następnie 1-hydroksylacja w nerkach do aktywnej formy 1,25(OH)2D (kalcy...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach; jej praca magisterska dotyczyła wpływu diety DASH na nadciśnienie i inne zaburzenia lipidowe; na co dzień jako dietetyk Poradni Cambridge Diagnostics pracuje z pacjentami z zaburzeniami masy ciała, o dużej aktywności fizycznej oraz z różnymi chorobami przewlekłymi; autorka artykułów o tematyce żywieniowej i lifestylowej, uczestniczka licznych szkoleń i konferencji naukowych

    dr n. med. biolog molekularny i diagnosta laboratoryjny, konsultant ds. żywienia i stylu życia. Popularyzatorka wiedzy naukowej i medycznej na temat profilaktyki chorób i mechanizmów ich powstawania oraz medycyny stylu życia. Pasjonatka dietetyki i immunologii. Wiedzą dzieli się ze specjalistami i pacjentami m. in. na swoim koncie na Instagramie @dr_karabin oraz stronie www.drkarabin.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI