Witamina A i E

Biologiczne aktywne składniki żywności

Związki objęte terminem „witamina A”

Termin „witamina A” oznacza grupę związków pochodnych beta-jonanu, wykazujących aktywność biologiczną all-transretinolu. Do związków tych zalicza się m.in. retinol, retinal, kwas retinowy, a także niektóre roślinne barwniki karotenoidowe (ok. 60 związków), stanowiące prowitaminy A [1]. 

Źródła w żywności (tabela 1)

Synteza karotenoidów zachodzi jedynie w roślinach i niektórych mikroorganizmach, z kolei retinolu i jego pochodnych wyłącznie u zwierząt [6]. All-trans-retinol i jego pochodne w sposób naturalny zawierają jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego. Głównym źródłem retinolu są podroby, zwłaszcza wątroba (> 1500 µg/100 g), niektóre gatunki ryb morskich, jaja, masło, wzbogacone margaryny i sery dojrzewające (150–1500 µg/100 g). W karotenoidy (w największych ilościach są to beta-karoten, alfa-karoten i beta-kryptoksantyna) bogate są marchew (> 10 mg/100 g), natka pietruszki, szpinak, boćwina i papryka czerwona (3–5 mg/100 g) oraz owoce, np. morele (ok.1,5 mg/100 g) i brzoskwinie (ok. 0,6 mg/100 g). W przeciętnej polskiej diecie głównym źródłem witaminy A są mięso i przetwory mięsne (55%), tłuszcze zwierzęce (23%) oraz mleko i przetwory mleczne (11%). Karotenoidy stanowiące prowitaminę A dostarczane są w 80% przez warzywa i w 5% przez owoce [1]. 
 

POLECAMY

Tabela 1. Zawartość witaminy A w wybranych produktach spożywczych (μg/100 g) [17]
Produkt Witamina A (RR) Retinol Beta-karoten
Wątroba wieprzowa 13 000 12 998 11
Wątroba wołowa 14 400 14 242 950
Wątroba cielęca 21 927 21 900 160
Jajo kurze całe 272 270 13
Masło ekstra 814 751 380
Masło śmietankowe 724 668 336
Margaryny miękkie (45–70% tłuszczu) 600-900 600-900 0
Mleko 3,2% 36 32 22
Śmietana 12% 100 87 75
Ser parmezan 253 235 201
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 16 14 12
Ser żółty, edamski tłusty 269 235 107
Cielęcina 30 30 0
Pierś z indyka 28 28 0
Pierś z kurczaka 6 6 0
Skrzydełko z kurczaka 44 44 0
Pasztet pieczony 2225 2206 115
Wołowina 1-12 11-12 0
Wieprzowina (karkówka, schab) 0 0 0
Mango 392 0 2350
Morele 254 0 1523
Brzoskwinia 99 0 595
Nektarynka 17 0 103
Papaja 200 0 1200
Pomarańcza 19 0 114
Boćwina 670 0 4020
Dynia 496 0 2974
Jarmuż 892 0 5350
Marchew 1656 0 9938
Liście pietruszki 902 0 5410
Sałata 192 0 1153
Papryka czerwona 528 0 3165
Szczypiorek 567 0 3400
Szpinak 707 0 4243
Szczaw 641 0 3848
Pomidor 107 0 640
Makrela wędzona 54 54 0
Tuńczyk w wodzie 370 370 0
Łosoś wędzony 30 30 0
Węgorz wędzony 940 940 0
Halibut biały, świeży 32 32 0
Karp świeży 44 44 0
Dorsz, flądra, sandacz, okoń 6-9 6-9 0


Wchłanianie i metabolizm

Stopień wykorzystania z diety zarówno retinolu, jak i beta-karotenu, mieści się w szerokich granicach (odpowiednio 70–90% oraz 10–90%), ponieważ w wysokim stopniu zależy od składu pożywienia. Główną przyczyną niskiej biodostępności witaminy A są choroby przewodu pokarmowego prowadzące d...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI