Wartość odżywcza oleju rzepakowego i jego zastosowanie w dietach wegetariańskich i wegańskich

ABC prawidłowego żywienia

Olej rzepakowy, pozyskiwany z nasion rośliny Brassica napus, zyskał znaczną uwagę w ostatnich latach ze względu na korzystny profil odżywczy i wszechstronność w dietach wegetariańskich i wegańskich. Niniejszy przegląd literatury syntetyzuje bieżące badania nad wartością odżywczą oleju rzepakowego, jego korzyściami zdrowotnymi oraz zastosowaniem oleju w praktycznym wykorzystaniu w kuchni.

Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasu oleinowego, kwasu linolowego i kwasu α-linolenowego (ALA). Olej zazwyczaj zawiera ok. 61% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i ok. 32% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), z korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynoszącym około 2:1, co sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego [1, 2]. Ten stosunek jest szczególnie ważny, ponieważ pomaga złagodzić ryzyko choroby wieńcowej, zgodnie z zaleceniami amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków  [1, 2]. Ponadto olej rzepakowy jest bogaty w przeciwutleniacze (tokoferole, polifenole, karotenoidy), chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym [1, 3]. Obecność fitosteroli w oleju rzepakowym dodatkowo zwiększa jego wartość odżywczą. Badania wykazały, że ponad 55% całkowitej ilości fitosteroli migruje do oleju rzepakowego podczas przetwarzania, co może pomóc obniżyć poziom cholesterolu w surowicy krwi i poprawić zdrowie serca [4, 5]. Olej zawiera również karotenoidy i związki fenolowe, które są związane z różnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym [6, 7].

Korzyści zdrowotne oleju rzepakowego

Spożywanie oleju rzepakowego wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, szczególnie w kontekście diet wegetariańskich i wegańskich. Jego wysoka zawartoś...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    lic.; absolwentka studiów I stopnia oraz studentka studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Szkole Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Zaangażowana w liczne projekty w obszarze edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży. Jej zainteresowania naukowe wiążą się z edukowaniem najmłodszych, a także z badaniem zależności między gospodarką hormonalną a funkcjonowaniem człowieka

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI