Tradycyjny kefir jako cenny element diety w stylu zachodnim

ABC prawidłowego żywienia

Co to jest kefir?

Kefir to rodzaj napoju fermentowanego pochodzącego z obszaru Europy Wschodniej, głównie z Bałkanów, a także Kaukazu [1].
 

Ciekawostka
Nazwa „kefir” pochodzi od słowa kef, które w języku tureckim oznacza „przyjemny smak” [2], oraz od słowiańskiego słowa keif, tłumaczonego jako „dobre życie”.


Warto wspomnieć, że w zależności od regionu i języka słowo „kefir” może być różnie wymawiane (np. kefyr, kephir lub kefier), co może powodować, że jest on często mylony z innymi wyrobami wytwarzanymi przy udziale fermentacji mlekowej, takimi jak kefiran, tibicos, jogurt, kumys, labneh i kefir wodny. Krótko mówiąc, tradycyjny kefir to napój mleczny wytwarzany w ramach fermentacji mlekowej o naturalnych właściwościach probiotycznych, które przypisuje się mikroorganizmom i ich produktom uzyskanym w procesie fermentacji [1]. Mimo że konsystencja kefiru wydaje się podobna do jogurtu, w rzeczywistości kefir jest nieco rzadszy, co czyni go napojem. Chociaż zarówno jogurt, jak i kefir są przykładami żywności fermentowanej na bazie mleka zwierzęcego (zwykle krowiego), jogurt wytwarzany jest z kultur bakterii, podczas gdy kefir jest wytwarzany z ziarna kefiru, które zawiera wszystko, co jest potrzebne do przeprowadzenia fermentacji mleka [3]. Z kolei kefiran, który znajduje się w składzie kefiru, to pochodna węglowodanów (wielocukrów) o cennych właściwościach biologicznych. Uzyskuje się go podczas fermentacji ziaren kefiru w wyniku działania bakterii ze szczepu Lactobacillus. Kefiran jest dobrze znany ze swojego działania bifidogennego, jak również właściwości przeciwdrobnoustrojowych [4]. Kefir wodny to lekko musujący napój fermentowany wytwarzany na bazie produktów roślinnych, takich jak suszone owoce, soki owocowe, woda kokosowa, organiczna woda z cukrem lub woda filtrowana. Nie zawiera mleka, co powoduje, że może być spożywany przez wegan [5].

POLECAMY

Wartość odżywcza kefiru 

Tradycyjny kefir produkowany jest na bazie mleka zwierzęcego, głównie mleka krowiego, dzięki czemu jest dobrym źródłem białka.
 

Ciekawostka
Koniecznym składnikiem kefiru tradycyjnego jest mleko fermentowane otrzymywane z ziaren kefiru, które w swoim składzie musi zawierać co najmniej 2,7% białka i mniej niż 10% tłuszczu [6].

 

Na ogół [7] jedna szklanka (250 ml) kefiru n...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    PhD, BSc; otrzymała tytuł doktora nauk biomedycznych, ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka, na brytyjskiej uczelni Ulster University w 2022 r. Na tej samej uczelni ukończyła również licencjat w dziedzinie nauk biomedycznych 2018 r. z wyróżnieniem. W ramach doktoratu w instytucie Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) na Ulster University (Irlandia Północna, UK) zajmowała się wpływem ekspozycji na metylek rtęci (MeHg) w ramach diety bogatej w ryby i owoce morza na zdrowie człowieka oraz na ryzyko choroby autoimmunologicznej. Obecnie jest pracownikiem naukowym w instytucie APC Microbiome na University Collage Cork w Irlandii, gdzie zajmuje się mechanizmem działania probiotyków oraz postbiotyków na zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet w wieku rozrodczym oraz małych dzieci

    studentka trzeciego roku medycyny na Uniwersytecie Baskent w Ankarze w Turcji, uczestniczka programu Erasmus w APC Microbiome, UCC w Cork w Irlandii. Urodziła się i wychowała w mieście Gaziantep, czyli w centrum gastronomicznym Turcji. Na jej zainteresowania medyczne duży wpływ miała i nadal ma rodzina, która po raz pierwszy zapoznała ją z tradycyjną i naturalną żywnością. W przyszłości Selin chce zdobywać doświadczenie w ramach wymian naukowych, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat żywności i związanych z nią badań

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI