Tłuszcze – wielcy sprzymierzeńcy zdrowia (cd.)

ABC prawidłowego żywienia

Zapraszamy na drugą część artykułu poświęconego tłuszczom. W poprzednim numerze pisaliśmy o rodzajach tłuszczów oraz przedstawiliśmy znaczenie dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT) EPA i DHA omega-3. Dziś zapraszamy do zapoznania się z informacjami nt. wyspecjalizowanych lipidów – alkilogliceroli, skwalenu oraz witamin tłuszczowych. 


Skwalen – rola w budowaniu pierwszej linii odporności 


Zgodnie z definicją odporność określana jest jako niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych [1]. Organem decydującym o obronie organizmu przed wnikaniem patogenów i innych cząsteczek z zewnątrz jest skóra, największy narząd naszego ciała. 

POLECAMY

Skóra stanowi nie tylko barierę mechaniczną przed bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami. Znajdują się w niej również gruczoły łojowe, potowe i łzowe (tzw. przydatki skóry), których wydzieliny: sebum, pot i łzy ułatwiają usuwanie patogenów poza organizm i pomagają utrzymać odpowiednie (niesprzyjające rozwojowi bakterii) pH skóry. Aby jednak wszystkie te mechanizmy działały zgodnie ze swoją biologiczną rolą, skóra musi mieć prawidłową budowę. Najważniejszym lipidem strukturalnym skóry jest skwalen, lipid z grupy triterpenów (rys. 1) [2]. Nasza skóra powinna zawierać go w ilości 15%, niestety, już po 25. roku życia możliwości syntezy tego związku drastycznie maleją [3]. 

Rys. 1. Budowa cząsteczki skwalenu (C30H50)

Niedobór skwalenu niesie za sobą ryzyko wielu zaburzeń, rola skwalenu nie kończy się bowiem na zapewnieniu prawidłowej struktury skóry. Przede wszystkim skwalen jest pewnego odzaju znacznikiem – dzięki swoim unikatowym właściwościom opłaszcza znajdujące się w organizmie patogeny, co stanowi sygnał dla układu immunologicznego do ich zniszczenia [4]. Wysokie stężenia skwalenu występują również w szpiku kostnym, grasicy i śledzionie – miejscach, gdzie powstają komórki naszej krwi, w tym białe krwinki, których zasadniczą rolą jest walka z infekcjami. Skwalen ponadto, dzięki zdolności do wiązania tlenu, odpowiada za jego transport i prawidłowy stopień dotlenienia wszystkich komórek w organizmie. Jest także prekursorem do syntezy wielu kluczowych dla zdrowia związków: cholesterolu, hormonów steroidowych, witaminy D3 i kwasów żółciowych, których nie da się wytworzyć w żadnym innym szlaku [5]. 

Chcesz wiedzieć więcej? Artykuł "Rola diety w obniżaniu stężenia bilirubiny" zawiera wartościowe informacje.


Alkiloglicerole – budulec „rdzenia” odporności 


Mówiąc o odporności, nie można nie wspomnieć o alkiloglicerolach. To etery alkilowe glicerolu. Najważniejszymi w tej grupie związków są alkohole batylowy, chimylowy i selachylowy (rys. 2). 

 Rys. 2. Budowa najważniejszych alkilogliceroli

 

Alkiloglicerole gromadzą się w organach, w których powstają wszystkie komórki krwi – w szpiku kostnym, śledzionie i wątrobie. Dzięki temu, podobnie jak skwalen, warunkują wytworzenie prawidłowo zbudowanych komórek immunokompetentnych w odpowiedniej ilości – neutrofili, makrofagów, limfocytów, komórek NK. Zapewnienie prawidłowej budowy tych komórek jest niezmiernie istotne – tylko wtedy będą mogły osiągnąć pełen potencjał do walki z zagrożen...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr, absolwentka Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego; specjalista w zakresie fizjologii i żywienia; w 2008 r. uzyskała tytuł doktora nauk biologicznych; autorka licznych publikacji naukowych oraz projektów badawczych i opracowań w zakresie fizjologii oraz biochemii organizmu człowieka, prawidłowego żywienia oraz własności antyoksydacyjnych żywności 

    dr, absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (kierunek farmacja) oraz Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego (kierunek diagnostyka skażeń środowiska); w 2016 r. uzyskała tytuł doktora nauk biologicznych w zakresie biofizyki; autorka prawie 20 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym; w czasie wolnym tłumacz freelancer tekstów naukowych z dziedziny biologii, medycyny, farmacji i kosmetologii; prywatnie pasjonatka kryminalistyki i kulinariów 

    mgr, absolwent Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego; specjalista w zakresie fizjologii i żywienia, biologii molekularnej oraz interpretacji norm badań laboratoryjnych; autor opracowań dietetycznych oraz specjalista ds. norm żywieniowych 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI