Tłuszcze – wielcy sprzymierzeńcy zdrowia

ABC prawidłowego żywienia

Tłuszcze (lipidy) to obok węglowodanów i białek główna grupa składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie tylko stanowią dobre źródło energii, ale przede wszystkim pełnią funkcje budulcowe i regulatorowe. Co to oznacza? 
Że są kluczowe w tworzeniu prawidłowej struktury oraz funkcjonowaniu wielu narządów i systemów. Niestety, z racji tego, że tłuszcz tłuszczowi nierówny i wiele jego rodzajów zamiast pomagać organizmowi w zachowaniu zdrowia, prowadzi do powstawania i rozwoju chorób, ta grupa składników odżywczych bardzo niesłusznie została owiana złą sławą. Trzeba raz na zawsze skończyć z powielaniem tego mitu. I właśnie dlatego powstał ten artykuł – aby wyjaśnić podstawowe różnice między różnymi rodzajami lipidów, pokazać, że te „dobre” są nam nie tylko potrzebne, ale wręcz niezbędne, oraz wskazać najlepsze źródła tych wartościowych związków. 

Podział tłuszczów

Biorąc pod uwagę strukturę cząsteczek kwasów tłuszczowych występujących w tłuszczach, można podzielić je na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone). 
Wśród kwasów nienasyconych wyróżnia się kwasy jednonienasycone (w dużej ilości występują w oliwie z oliwek) oraz wielonienasycone, które mają od dwóch do sześciu wiązań podwójnych pomiędzy atomami węgla. W tej drugiej grupie znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 i omega-6. 

POLECAMY

Zapraszamy również do zapoznania się z naszym artykułem: "Rola diety w obniżaniu stężenia bilirubiny".

Rola tłuszczów 

Tłuszcze stanowią bardzo niejednorodną grupę związków. Różnią się długością łańcucha węglowego, a także liczbą i rozmieszczeniem podwójnych wiązań nienasyconych. Nie dziwi więc fakt, że będą one zupełnie inaczej wykorzystywane w organizmie człowieka. 
Tłuszcze nasycone występują przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, masło, sery, wędliny), ale także w oleju palmowym i kokosowym [1]. W organizmie człowieka pełnią głównie funkcję energetyczną. Warto zauważyć, że nie są dla naszego organizmu niezbędne, dlatego dostarczanie ich z pożywieniem powinno b...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr, absolwentka Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego; specjalista w zakresie fizjologii i żywienia; w 2008 r. uzyskała tytuł doktora nauk biologicznych; autorka licznych publikacji naukowych oraz projektów badawczych i opracowań w zakresie fizjologii oraz biochemii organizmu człowieka, prawidłowego żywienia oraz własności antyoksydacyjnych żywności 

    dr, absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (kierunek farmacja) oraz Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego (kierunek diagnostyka skażeń środowiska); w 2016 r. uzyskała tytuł doktora nauk biologicznych w zakresie biofizyki; autorka prawie 20 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym; w czasie wolnym tłumacz freelancer tekstów naukowych z dziedziny biologii, medycyny, farmacji i kosmetologii; prywatnie pasjonatka kryminalistyki i kulinariów 

    mgr, absolwent Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego; specjalista w zakresie fizjologii i żywienia, biologii molekularnej oraz interpretacji norm badań laboratoryjnych; autor opracowań dietetycznych oraz specjalista ds. norm żywieniowych 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI