Sery świata – właściwości odżywcze i zastosowania kulinarne

ABC prawidłowego żywienia

Sery stanowią istotny element diety wielu narodowości. Podobnie jak wino występują na całym świecie w setkach niesamowicie różniących się gatunków, a swój początek mają w jednym, skromnym surowcu wyjściowym. W przypadku serów, jest to mleko pochodzące od rozmaitych zwierząt hodowlanych. W Polsce produkcja i spożycie mleka oraz produktów mlecznych stale wzrasta. Według danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny w 2019 r. spożycie mleka i jego przetworów wyniosło 225 l na osobę [1]. Sery cieszą się wyjątkową popularnością wśród konsumentów głównie ze względu na swoją różnorodność, charakterystyczny smak, zapach oraz szerokie zastosowanie kulinarne. W ostatnich latach możemy zaobserwować coraz większą dostępność i różnorodność serów produkowanych na całym świecie w polskich sklepach. Według badań rynkowych między 2004-2019 rokiem import serów i twarogów do Polski wzrósł od 9 tys. do 104 tys. ton rocznie [1]. Sery dzieli się na rodzaje m.in. ze względu na gatunek mleka, z którego zostały wyprodukowane, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. Serowarzy, wykorzystując odpowiednie techniki i technologie, wytwarzają sery poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Dzięki zastosowaniu niezliczonych technologii serowarskich możemy cieszyć się niezwykłą różnorodnością serów produkowanych na całym świecie. Zróżnicowane metody produkcji serów sprawiają, że ich poszczególne rodzaje i gatunki r...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI