Wraz z rosnącą liczbą badań naukowych jednym z głównych wyzwań współczesnego żywienia klinicznego jest rola i udział badań genetycznych w tworzeniu zintegrowanego i spersonalizowanego postępowania żywieniowego. Prawidłowe dostosowanie odżywiania i zmiany w stylu życia są podstawą zarówno zapobiegania, jak i leczenia wielu chorób, takich jak cukrzyca typu 2, alergie i nietolerancje pokarmowe, osteoporoza, a także takich przypadłości, jak bezpłodność czy niedożywienie jakościowe (wynikające z niedoborów witamin i minerałów).
POLECAMY
Rola nutrigenetyki w personalizacji diety
Aby uzyskać możliwość personalizowania zaleceń żywieniowych, przede wszystkim w celu skutecznej prewencji chorób cywilizacyjnych i tworzenia indywidualnie dobranych terapii dietetycznych, potrzeba ku temu nowych narzędzi diagnostycznych. Jednym z takich narzędzi są testy genetyczne. Identyfikacja genów, które wpływają na ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, to jedna z gałęzi dietetyki nazywana nutrigenetyką, której zadaniem jest także analiza interakcji pomiędzy konkretnymi wariantami genetycznymi jednostki a odpowiedzią organizmu na rodzaj dobranej diety. Zmienność genetyczna, obok takich czynników, jak wiek, wzrost, płeć, skład ciała i stan fizjologiczny, to podstawowe przyczyny zróżnicowanego zapotrzebowania na składniki odżywcze u różnych osób w danej populacji [1, 2]. We współczesnej dietetyce klinicznej sugeruje...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!