Produkty mleczne w profilaktyce osteopenii i osteoporozy u osób starszych

ABC prawidłowego żywienia
   Tematy poruszane w tym artykule  
  • Jakie są właściwości i różnice między osteopenią a osteoporozą?
  • Rola diety bogatej w wapń, fosfor, magnez, bor, cynk oraz witaminy D, C i K w zapobieganiu osteopenii i osteoporozie.
  • Jakie czynniki ryzyka przyczyniają się do szybszego rozwoju osteopenii i osteoporozy?
  • Metoda DXA jako złoty standard w diagnozie gęstości mineralnej kości i znaczenie wskaźnika T-score.
  • Jakie produkty mleczne są najbogatszym źródłem wapnia i jak wpływają na zdrowie kości?
  • Wpływ nietolerancji laktozy na konsumpcję produktów mlecznych i alternatywne źródła wapnia dla osób z nietolerancją.
  • Rola magnezu i potasu w profilaktyce osteoporozy oraz ich źródła w diecie.

Osteopenia i osteoporoza to jedne z głównych schorzeń występujących u osób starszych. Wraz z wiekiem dochodzi do utraty tkanki kostnej, co za tym idzie, kości stają się mniej wytrzymałe i bardziej podatne na urazy czy złamania. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, czyli podejmowanie działań zapobiegających powstawaniu chorób związanych z układem kostnym takich jak osteopenia czy osteoporoza.

Terminem klinicznym używanym do opisania niskiej bądź zmniejszonej gęstości mineralnej kości jest osteopenia. Do jej rozwoju dochodzi stopniowo i bez wcześniejszych wyraźnych objawów [1]. Osteopenia rozwija się aż do momentu utraty blisko 30% masy kostnej. Tempo jej rozwoju jest uzależnione od szczytowej masy kostnej osiągniętej przed 25. r.ż. Najczęściej osteopenia jest stadium bezpośrednio poprzedzającym osteoporozę, ale nie jest to reguła. Czasami u osób z osteopenią nie dochodzi do rozwoju osteoporozy [2]. 

POLECAMY

Osteoporoza (OP) jest chorobą metaboliczną układu szkieletowego, charakteryzującą się obniżeniem gęstości mineralnej kości bądź zanikiem masy kostnej. W wyniku nawet niewielkiego urazu może przyczyniać się do powstawania złamań kości (tzw. osteoporotycznych/niskoenergetycznych) [3]. 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała osteoporozę za chorobę cywilizacyjną, dlatego tak ważna jest wczesna diagnostyka i profilaktyka.

W osteoporozie kości tracą zdolność do właściwej mineralizacji, natomiast w przypadku osteopenii zachowana jest zdolność do wbudowywania w kości fosforanów wapnia [4]. Aby sprawdzić, czy osoba badana cierpi na osteopenię, czy na osteoporozę, wykonywany jest pomiar gęstości mineralnej kości (BMD). Według kryteriów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynik BMD pomiędzy 1,0 a 2,5 SD (T-score między -1,0 a -2,5) wskazuje na osteopenię, natomiast wartości T-score na poziomie -2,5 lub niższym - na osteoporozę [5]. DXA (Dual Energy X-Ray Absorptiometry) jest najczęściej stosowaną metodą oceny gęstości mineralnej kości, a wskaźnik T-score pomaga w interpretacji odczytów densytometrycznych z różnych urządzeń i jest to odchylenie standardowe (SD) od szczytowej masy kostnej osoby tej samej rasy i płci [6]. 

Zdiagnozowanie nieznacznych odchyleń od norm może wskazywać na podejrzenie osteopenii. Na tym etapie, aby nie dopuścić do rozwoju dużo poważniejszej choroby - osteoporozy, możliwe jest jeszcze polepszenie stanu zdrowia poprzez zastosowanie odpowiednio zbilansowanej diety.

Jak wcześniej wspomniano, gęstość kości zmienia się wraz z wiekiem i jest najwyższa w 30. r.ż., a po przekroczeniu tej bariery wiekowej ulega stopniowemu zmniejszeniu [1]. Najważniejszy jest sposób żywienia oraz aktywność fizyczna. Predyspozycje do powstawania tych schorzeń w wieku starszym dotyczą przede wszystkim osób, które w okresie dzieciństwa oraz dojrzewania płciowego spożywały zbyt mało białka, wapnia, fosforu, magnezu, potasu oraz witaminy D [4]. 

Szybsza redukcja masy kostnej może być także spowodowana innymi czynnikami niż wiek, niektóre z nich przedstawiono w punktach poniżej.

Czynniki ryzyka rozwoju osteopenii i osteoporozy [2, 5]:

  • nieodpowiednie spożycie wapnia,
  • niskie spożycie produktów mlecznych,
  • przewlekły niedobór witaminy D,
  • nadmierna ilość kawy,
  • nadmierne spożycie sodu,
  • nadmierne spożycie napojów słodzonych, gazowanych,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • zbyt niska/wysoka masa ciała,
  • brak ćwiczeń z obciążeniem,
  • niska aktywność fizyczna,
  • uwarunkowania genetyczne,
  • niska gęstość kości we wczesnym stadium życia,
  • choroby współistniejące,
  • wczesna menopauza,
  • stosowanie leków m.in. z heparyną, metotreksatem, tamoksyfenem, leków przeciwpadaczkowych, preparatów T3 i T4, analogów GnRH oraz leków z grupy glikokortykosteroidów.
     

Dieta w profilaktyce osteopenii oraz osteoporozy jest bardzo podobna i polega przede wszystkim na dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości białka, a także wapnia, fosforu, magnezu, boru, cynku oraz witaminy D, C i K. Produktami bogatymi w wapń, charakteryzującymi się dobrą przyswajalnością - obok warzyw i owoców, a także niektórych ryb spożywanych z ośćmi - są przede wszystkim produkty mleczne, takie jak mleko, jogurty, kefiry, maślanki czy sery. Zaleca się spożywanie około 2 szklanek mleka bądź innych produktów mlecznych dziennie, a osoby źle tolerujące laktozę mogą zastąpić mleko produktami fermentowanymi, takimi jak jogurt czy kefir [7]. W tab. 1 przedstawiono zawartość wapnia, fosforu, potasu i magnezu w wybranych produktach mlecznych.

Wapń jest kluczowym składnikiem mineralnym kości, a całodzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek najprościej pokryć, konsumując produkty mleczne [4]. U osób starszych to właśnie dieta wysokowapniowa przyczynia się do hamowania utraty wapnia z kości. Osoby dorosłe w wieku 19-50 lat powinny spożywać około 1000 mg dziennie tego składnika mineralnego, a po 50. r.ż. ilość tę należy zwiększyć do poziomu 1200 mg [7, 9]. U kobiet powyżej 51. r.ż. zapotrzebowanie na wapń zwiększa się o 200 mg/dobę w stosunku do zapotrzebowania w wieku 19-50 lat, podczas gdy u mężczyzn to zapotrzebowanie zwiększa się po 65. r.ż. 

Obok wapnia drugim podstawowym składnikiem tkanki kostnej jest fosfor. Powinien być on dostarczany do organizmu z pożywieniem w ilości od około 600 do 1000 mg/dzień. Osoby po 70. r.ż. powinny dostarczać go w ilości około 700 mg [10]. 

W produktach mlecznych najwięcej fosforu znajduje się w parmezanie. Bardzo istotna jest proporcja wapnia do fosforu, która powinna wynosić 1:1. W badaniach wykazano, iż ryzyko osteoporozy jest tym wyższe, im niższy jest stosunek wapnia do fosforu w diecie [11]. Mleko i produkty przygotowane na jego bazie charakteryzują się odpowiednim stosunkiem wapnia do fosforu, a laktoza w nich zawarta zwiększa wchłanianie wapnia. Wysokie spożycie potasu może ochraniać tkankę kostną, gdyż zmniejsza wydalanie wapnia z moczem, a co za tym idzie, przyczynia się do powstania dodatkowego bilansu wapnia w organizmie, może także wpływać na zwiększenie gęstości mineralnej kości [2]. 

Normy AI (poziom wystarczającego spożycia) na potas dla grupy wiekowej powyżej 50. r.ż. wynoszą 3500 mg/dobę [9]. 

Głównym źródłem potasu są warzywa, owoce i nasiona roślin strączkowych, ale można go też znaleźć w jogurtach, maślankach, a także w mleku. 

Magnez jest kolejnym składnikiem, który ma istotne znaczenie w leczeniu osteoporozy, gdyż bierze udział w procesach wzmacniania i przebudowy układu kostnego. Niedobór tego składnika może być traktowany jako jeden z czynników determinujących występowanie osteoporozy postmenopauzalnej [12]. 

Średnie dzienne zapotrzebowanie (EAR) na magnez dla osoby dorosłej to 350 mg dla mężczyzn i 265 mg dla kobiet. Natomiast zalecane spożycie (RDA) to odpowiednio 420 mg dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet [9]. Produkty spożywcze bogate w magnez to przede wszystkim pieczywo razowe, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, a także mleko i przetwory mleczne, zielone warzywa liściaste oraz kakao i migdały. 

Witamina D, która znajduje się m.in. w tłuszczu mlecznym, zwiększa przyswajanie wapnia [4]. Dostarczanie organizmowi osoby starszej odpowiedniej ilości witaminy D zmniejsza ryzyko obniżonej gęstości mineralnej kości oraz złamań osteoporotycznych [13]. Zapotrzebowanie na witaminę D dla kobiet w wieku 50-70 lat wynosi około 15 µg/ dzień, powyżej 70 lat ilość ta zwiększa się do 20 µg, a w osteoporozie wynosi 25 µg [2]. 

Zgodnie z wytycznymi dla Europy Środkowej optymalne zaopatrzenie organizmu w witaminę D występuje przy stężeniu 25(OH)D3 wynoszącym 20–30 ng/ml (50–75 nmol/l). 

Zawartość witaminy D w wybranych produktach mlecznych przedstawiono w tab. 2.

Tabela 2. Zawartość witaminy D w wybranych produktach mlecznych [8]

Blisko 50% objętości kości stanowi białko, dlatego też rekomenduje się osobom starszym spożywanie około 1,2 g białka/1 kg masy ciała/dobę [9, 14]. Dostarczanie takich ilości białka z dietą może przyczyniać się do zapobiegania złamaniom. Wykazano także, że zbyt niskie spożycie białka sprzyja obniżeniu masy kostnej, co za tym idzie, potwierdzono zależność pomiędzy spożyciem protein a gęstością mineralną kości [15]. Mleko i produkty mleczne należą do pełnowartościowych źródeł białka. Jego zawartość w wyżej wymienionych produktach przedstawiono w tab. 3.

Tabela 3. Zawartość białka w wybranych produktach mlecznych [8]

Zarówno osteopenia, jak i osteoporoza mogą być następstwem chorób, takich jak hipogonadyzm, hiperprolaktynemia, nadczynność przytarczyc, nadczynność tarczycy, niedobór witaminy D (krzywica), nadciśnienie tętnicze, nieprawidłowe stężenie glukozy na czczo, wysokie stężenie cholesterolu, celiakia, zespół złego wchłaniania i wielu innych, albo z nimi współwystępować [5]. 

Pomimo dobroczynnych właściwości produktów mlecznych, u wielu osób występuje nietolerancja laktozy - tzw. cukru mlecznego, której główną przyczyną jest niedobór laktazy, czyli zmniejszona produkcja enzymu w kosmkach jelita cienkiego [18]. Objawia się ona przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego głównie po spożyciu mleka i produktów mlecznych. U seniorów nietolerancja laktozy zdecydowanie częściej ma charakter wtórny i bywa efektem przewlekłych chorób układu pokarmowego oraz przyjmowania leków, np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych czy kwasu acetylosalicylowego [19]. Zastąpienie mleka konwencjonalnego mlekiem A2A2 może łagodzić objawy związane z nietolerancją laktozy jak np. nudności, wzdęcia czy bóle brzucha [20]. Również w innych badaniach, gdzie analizowano wpływ spożycia różnych produktów mlecznych przez osoby z zaburzeniami trawienia wykazano, iż ochotnicy spożywający mleko A2A2 nie zgłaszali żadnych niepożądanych objawów, a osoby pijące mleko konwencjonalne odczuwały  częsty ból brzucha [21].

Podsumowując, niezwykle istotne jest odpowiednie żywienie w okresie dzieciństwa oraz dojrzewania płciowego. Kościec uzyskuje szczytową masę między 20. a 30. r.ż. Szczytowa masa kostna warunkuje odporność układu szkieletowego oraz odpowiada za ryzyko osteoporozy w późniejszych latach życia. Odpowiednia profilaktyka polegająca na uwzględnieniu w diecie mleka i produktów mlecznych, które dostarczają organizmowi odpowiednich ilości białka, witaminy D, wapnia, fosforu i innych składników odżywczych, może uchronić przed osteopenią i osteoporozą. 

Bibliografia

  1. Teng Z., Zhu Y., Yu X. et al. An analysis and systematic review of sarcopenia increasing osteopenia risk. PLoS ONE 2021, 16(4), e0250437. doi: 10.1371/journal.pone.0250437.
  2. Platta A. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu osteopenii i osteoporozy u kobiet. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2014, 86, s. 16–28. 
  3. Białokoz-Kalinowska I., Konstantynowicz J., Abramowicz P. i in. Dieta w profilaktyce osteoporozy-zalecenia i kontrowersje. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2013, 9(4), s. 350–356.
  4. Gumiela D., Dudek D. Wpływ składników diety oraz aktywności fizycznej na stan kośćca osób starszych. Pielęgniarstwo polskie, 2019, 3(73), s. 306–311.

Przypisy

    mgr inż.; technolog żywności, doktorantka Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego; członek Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

    mgr inż. technolog żywności i żywienia, doktorant Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Rzeszowskiego w dyscyplinie Technologia Żywności i Żywienia, członek Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych w Zespole Szkół CKR im. prof. Wł. Szafera w Rzemieniu

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI