Prawidłowe odżywianie seniora

ABC prawidłowego żywienia

Osoby po 60. roku życia to tzw. osoby w wieku podeszłym, a mniej formalnie: „seniorzy”. Stanowią 23,7% populacji Polski, a odsetek ten stale rośnie. Polskie społeczeństwo jest jednym z najszybciej starzejących się w Europie [1]. Szacuje się, że ok. 50% Polaków po 60. roku życia nie przyjmuje odpowiedniej ilości składników odżywczych w swojej diecie [2]. Według jednego z badań ponad 55% osób po 65. roku życia jest zagrożona niedożywieniem lub niedożywiona [1, 3]. 
W perspektywie postępujących zmian demograficznych niska świadomość żywieniowa w tej grupie społecznej może prowadzić do pogorszenia się kondycji polskiego społeczeństwa.

Układ pokarmowy seniora

Problemy żywieniowe wśród seniorów uwarunkowane są takimi czynnikami, jak zmieniająca się z wiekiem wydolność układu pokarmowego, przekładająca się na zdolność do trawienia pokarmu, oraz atrofia kosmków jelitowych, odpowiadająca za pogorszenie procesów wchłaniania składników pokarmowych ze światła jelita. Wielochorobowość i wielolekowość również odgrywają tutaj znaczną rolę [4, 5].
Wraz z pogarszaniem się funkcjonowania układu pokarmowego konieczne staje się wprowadzenie zmian w codziennej diecie. Najczęściej jadłospis składać powinien się z dań łatwostrawnych. Ważna jest też ich konsystencja: niepełne uzębienie, kruchość zębów czy protezy zębowe stanowią ograniczenie zdolności gryzienia i żucia. Zbyt słabo rozdrobniony w jamie ustnej pokarm może przyczynić się do problemów trawiennych. Stopień rozdrobnienia pokarmu zależny będzie od możli...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż.; dyplomowany dietetyk z wieloletnim doświadczeniem, nauczyciel akademicki, właścicielka Poradni Dietetycznej food&diet; specjalizuje się w niedożywieniu związanym z chorobami onkologicznymi i neurologicznymi; współautorka wielu opracowań na ten temat; autorka książki poświęconej diecie łatwostrawnej Dieta łatwostrawna – z czym to się je?; ekspert Fundacji Nutricia

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI