Osoby po 60. roku życia to tzw. osoby w wieku podeszłym, a mniej formalnie: „seniorzy”. Stanowią 23,7% populacji Polski, a odsetek ten stale rośnie. Polskie społeczeństwo jest jednym z najszybciej starzejących się w Europie [1]. Szacuje się, że ok. 50% Polaków po 60. roku życia nie przyjmuje odpowiedniej ilości składników odżywczych w swojej diecie [2]. Według jednego z badań ponad 55% osób po 65. roku życia jest zagrożona niedożywieniem lub niedożywiona [1, 3].
W perspektywie postępujących zmian demograficznych niska świadomość żywieniowa w tej grupie społecznej może prowadzić do pogorszenia się kondycji polskiego społeczeństwa.
Układ pokarmowy seniora
Problemy żywieniowe wśród seniorów uwarunkowane są takimi czynnikami, jak zmieniająca się z wiekiem wydolność układu pokarmowego, przekładająca się na zdolność do trawienia pokarmu, oraz atrofia kosmków jelitowych, odpowiadająca za pogorszenie procesów wchłaniania składników pokarmowych ze światła jelita. Wielochorobowość i wielolekowość również odgrywają tutaj znaczną rolę [4, 5].
Wraz z pogarszaniem się funkcjonowania układu pokarmowego konieczne staje się wprowadzenie zmian w codziennej diecie. Najczęściej jadłospis składać powinien się z dań łatwostrawnych. Ważna jest też ich konsystencja: niepełne uzębienie, kruchość zębów czy protezy zębowe stanowią ograniczenie zdolności gryzienia i żucia. Zbyt słabo rozdrobniony w jamie ustnej pokarm może przyczynić się do problemów trawiennych. Stopień rozdrobnienia pokarmu zależny będzie od możli...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!