Mikrobiota jelitowa wciąż stanowi przedmiot intensywnych badań ze względu na znaczący wpływ na zdrowie człowieka. W kontekście tego badawczego zainteresowania, spojrzenie na mikrobiotę jelitową osób z celiakią staje się coraz bardziej istotne. Celiakia, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, to choroba autoimmunologiczna, która dotyka około 1% populacji [1]. Bezwarunkowe przestrzeganie diety bezglutenowej może potencjalnie wpływać na skład mikroorganizmów jelitowych.
Mikrobiota jelitowa
Termin „mikrobiota” powstał już na początku XX wieku i określa zbiór wszystkich mikroorganizmów zamieszkujących ciało człowieka. Ludzki organizm nie jest sterylny i jest pokryty niezliczoną ilością drobnoustrojów, tj. bakterii, wirusów, grzybów czy pierwotniaków. W zależności od ich lokalizacji można je podzielić na mikrobiotę jamy ustnej, jelitową, skóry czy układu oddechowego. Za najważniejszą uznaje się jednak mikrobiotę jelitową. Ważne jest również, by wspomnieć, że terminy: „mikrobiota” i „mikrobiom” – pomimo iż są używane zamiennie – mają różne znaczenie. Mikrobiota określa zbiór mikroorganizmów na danym obszarze, z kolei mikrobiom precyzuje zbiór genów wszystkich mikroorganizmów zamieszkujących dane miejsce [2].
Jelito to bardzo ważny narząd człowieka, który zamieszkuje prawie 2 kg różnych drobnoustrojów [3]. Mikrobiotę jelitową zasiedlają głównie dwa typy bakterii: Firmicutes i...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!