Optymalizacja mikrobioty jelitowej u osób na diecie bezglutenowej: rola prebiotyków

ABC prawidłowego żywienia

Mikrobiota jelit stanowi istotny element zdrowia człowieka. Jej skład jest unikalny dla każdego, ale może być regulowany przez dietę, geny, środowisko czy wiek. Dieta bezglutenowa przyczynia się do kształtowania mikrobioty jelit. Wykazano, iż u osób z celiakią charakteryzuje się ona mniejszą różnorodnością w składzie mikroorganizmów. Pojęcie prebiotyków, jako potencjalnego środka wspomagającego w leczeniu celiakii poprzez regulację mikrobioty jelitowej, staje się coraz bardziej istotne.

Mikrobiota jelitowa wciąż stanowi przedmiot intensywnych badań ze względu na znaczący wpływ na zdrowie człowieka. W kontekście tego badawczego zainteresowania, spojrzenie na mikrobiotę jelitową osób z celiakią staje się coraz bardziej istotne. Celiakia, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, to choroba autoimmunologiczna, która dotyka około 1% populacji [1]. Bezwarunkowe przestrzeganie diety bezglutenowej może potencjalnie wpływać na skład mikroorganizmów jelitowych.

Mikrobiota jelitowa

Termin „mikrobiota” powstał już na początku XX wieku i określa zbiór wszystkich mikroorganizmów zamieszkujących ciało człowieka. Ludzki organizm nie jest sterylny i jest pokryty niezliczoną ilością drobnoustrojów, tj. bakterii, wirusów, grzybów czy pierwotniaków. W zależności od ich lokalizacji można je podzielić na mikrobiotę jamy ustnej, jelitową, skóry czy układu oddechowego. Za najważniejszą uznaje się jednak mikrobiotę jelitową. Ważne jest również, by wspomnieć, że terminy: „mikrobiota” i „mikrobiom” – pomimo iż są używane zamiennie – mają różne znaczenie. Mikrobiota określa zbiór mikroorganizmów na danym obszarze, z kolei mikrobiom precyzuje zbiór genów wszystkich mikroorganizmów zamieszkujących dane miejsce [2].
Jelito to bardzo ważny narząd człowieka, który zamieszkuje prawie 2 kg różnych drobnoustrojów [3]. Mikrobiotę jelitową zasiedlają głównie dwa typy bakterii: Firmicutes i...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż.; absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunkach: Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka; Zawodowo związana z Firmą Bezgluten zajmującą się specjalistyczną żywnością bezglutenową i niskobiałkową na stanowisku Specjalisty R&D. W swojej pracy stara się łączyć wiedzę technologiczną z dietetyczną w kreowaniu nowych produktów

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI