Olej rzepakowy jest uważany za potencjalny substytut oliwy z oliwek, ponieważ charakteryzuje je podobna zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (MUFA) [1]. W środowiskach osób na dietach roślinnych (wegetariańskich) rzepak jest promowany jako zdrowa roślina oleista, bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 [2]. W świecie nauki trwają natomiast debaty, czy olej rzepakowy jest równie dobrą lub bardziej korzystną alternatywą dla oliwy w krajach, w których rzepak stanowi popularną roślinę uprawną [1].
Skład chemiczny oleju rzepakowego jest korzystny ze względu na niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) i wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych (PUFA), w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA) [1]. Ilość ALA w oleju rzepakowym znacznie przekracza tę, która jest w oliwie, dlatego wydaje się on tłuszczem szczególnie korzystnym dla wegetarian. Osoby na diecie roślinnej nie spożywają ryb i owoców morza, które są zasobne w kwasy z rodziny omega-3: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) [2]. W wyniku przemian metabolicznych w organizmie człowieka może dojść do konwersji ALA w DHA i EPA. Należy jednak podkreślić, że przekształcenia te są silnie podyktowane stosunkiem spożycia kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 do omega-3. Im więcej tych pierwszych, tym przemiany są mniej efektywne [3]. Badania Polaków na dietach wegetariańskich wykazały, że jedli oni więcej kwasów PU...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!