Dieta wegetariańska może przyjmować kilka form, w zależności od wykluczanych produktów. Najbardziej powszechny rodzaj obejmuje wykluczenie jedynie mięsa [1].
Z kolei dieta wegańska charakteryzuje się wykluczeniem wszelkich produktów pochodzących od zwierząt. Opiera się głównie na roślinach (takich jak warzywa, zboża, orzechy i owoce). Do produktów odzwierzęcych zalicza się między innymi nabiał, jaja i ryby, a w niektórych przypadkach również miód [2].
Diety eliminacyjne, takie jak właśnie dieta wegetariańska czy wegańska mogą nieść za sobą ryzyko niedoborów, dlatego ważne jest właściwe planowanie i zbilansowanie diety. Diety wegańskie mogą być niedoborowe w wapń, żelazo, witaminę B12, jod i selen. Z kolei wegetarianie mogą mieć problem z wystarczającą ilością żelaza i witaminy B12 [1, 2].
W kontekście diety wegańskiej i wegetariańskiej zwraca się także uwagę na odpowiednie spożycie białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Źródłem dwóch najważniejszych kwasów omega-3, czyli kwasu dokozaheksaenowego DHA oraz eikozapentaenowego EPA są produkty zwierzęce, takie jak ryby, owoce morza, wodorosty, mięso i jaja. Biorąc pod uwagę, że źródła EPA i DHA są prawie wyłącznie pochodzenia zwierzęcego, to weganie, którzy w swojej diecie nie mają żadnych produktów zwierzęcych, mogą polegać jedynie na endogennej transformacji ich prekursora, czyli kwasu
α-linolenowego ALA oraz włączyć do swojej diety algi morskie [3].
Białko w diecie wegańskiej i wegetariańskiej
Większość badań naukowych, które oceniają spożycie białka w przypadku różnych sposobów żywienia, opisuje je w ten sam sposób. Analizując wyniki badania EPIC – Oxford, Sobiecki i...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!