Nowalijki określane są jako młode, wiosenne warzywa, ukazujące się w sezonie po raz pierwszy [1].
Zalicza się do nich m.in. rzodkiewkę, sałatę, pomidory, młodą marchew, ogórki, szpinak, rabarbar, szczypiorek, rzeżuchę, młode ziemniaki, natkę pietruszki, botwinkę, a także cebulę dymkę. W głosowaniu zorganizowanym przez portal dietetycy.org w 2015 r.
Polacy mogli zdecydować, który z produktów jest najbardziej oczekiwaną nowalijką roku. Pierwsze miejsce zajęła rzodkiewka, natomiast drugie – sałata masłowa [2].
Wokół nowalijek, ich wartości odżywczych i bezpieczeństwa spożycia już od długiego czasu toczy się dyskusja. Coraz częściej bierze się pod uwagę zagrożenia zdrowotne, jakie może nieść ze sobą wysokie spożycie tych wczesnowiosennych warzyw. Głównym powodem obaw jest sposób ich uprawy i środki używane do nawożenia. Mimo wszystko dotychczasowe badania wykazują, iż uprawiane pod osłonami warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewka czy sałata, mogą być spożywane zarówno przez małe dzieci, jak i przez osoby dorosłe, bez powodowania niekorzystnych skutków zdrowotnych [3].
Po okresie jesienno-zimowym, kiedy wybór rodzimych warzyw i owoców jest znacznie ograniczony, nowalijki są produktami, które zdecydowanie warto włączyć do diety. W szczególności skłaniają ku temu badania, które jasno wskazują na zmniejszające się systematycznie od kilkunastu lat spożycie świeżych warzyw w Polsce [4].
Dlaczego warto sięgać po nowalijki?
Rzodkiewka
Spożywamy ją z reguły w formie pasty kanapkowej z twarożkiem i szczypiorkiem, albo jako dodatek do sałatek czy zwykłą przekąskę. Rzodkiewka jest warzywem niskokalorycznym (16 kcal/100...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!