Mleko krowie – alergie na białko mleka krowiego, laktoza oraz jej nietolerancja

ABC prawidłowego żywienia

Produkty mleczne wytwarzane na bazie mleka krowiego są obecne w pełnowartościowej i zbilansowanej diecie człowieka [1]. Co więcej, ich spożycie przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia alergii [2], jak również chorób nowotworowych, otyłości, astmy czy cukrzycy [3, 5]. Niestety, sam fakt, że produkty wytwarzane z mleka krowiego mogą powodować reakcje alergiczne oraz coraz częściej obecny problem z przyswajaniem laktozy, powoduje, że coraz więcej osób decyduje się wykluczyć mleko z diety [3]. 


Skład mleka krowiego    


Mleko krowie w dużej mierze składa się z wody (ok. 87%), a także z cukrów, głównie laktozy (4–5%) zawierającej cząsteczki D-glukozy i D-galaktozy, białka (3%), tłuszczu (3–4%) oraz witamin (0,2%) i składników mineralnych (0,8%) [4]. 

POLECAMY


Białko


Mleko jest ważnym źródłem wysokiej jakości białka, bowiem już w jednej szklance (250 ml) znajduje się ok. 8 g tego składnika odżywczego.

Białka obecne w mleku to białka serwatkowe, które stanowią 20% frakcji, oraz białka kazeiny, które stanowią 80%. 

W przypadku białek serwatkowych na szczególną uwagę zasługują laktoferyna, laktoperoksydaza i lizozym, głównie ze względu na właściwości przeciwdrobnoustrojowe, podczas gdy laktoferyna, beta-laktoglobulina oraz alfa-laktoalbumina...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI