Mleko A2A2 i jego wpływ na odporność

ABC prawidłowego żywienia

Układ odpornościowy jest ściśle związany ze sposobem odżywiania się – pobranie przez organizm składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze i witaminy czy składniki mineralne, oddziałuje na funkcje układu immunologicznego [1]. Układ immunologiczny warunkuje więc odporność człowieka. Główną rolą układu odpornościowego jest ochrona przed różnego rodzaju infekcjami pochodzenia grzybicznego, bakteryjnego czy wirusowego, a także wykrycie i usunięcie wszystkich patogenów, które dostały się do organizmu. Osoby, których układ odpornościowy działa w sposób prawidłowy, rzadziej chorują, a ich organizm skuteczniej broni się przed wirusami czy bakteriami. Kiedy nawet dochodzi już do zakażenia, infekcje trwają krócej i rzadziej kończą się powikłaniami. U osób z obniżoną odpornością infekcje występują częściej i mają cięższy przebieg, a osłabiony układ immunologiczny nie jest w stanie skutecznie i szybko poradzić sobie z ewentualnymi stanami chorobowymi. Układ immunologiczny zbudowany jest z grasicy, śledziony, szpiku kostnego, migdałków, węzłów chłonnych oraz grudek chłonnych występujących w obrębie dróg oddechowych i przewodu pokarmowego [2]. Istotnymi elementami tego układu są także limfocyty, makrofagi, neutrofile i eozynofile [3]. Organizm ludzki w celu ochrony przed patogennymi mikroorganizmami bądź czynnikami szkodliwymi wykształcił mechanizmy obronne przedstawione na ryc. 1.
 

Rycina 1. Mechanizmy obronne organizmu przed mikroorganizmami patogennymi [1, 2]


Odporność wrodzona, inaczej nazywana nieswoistą, jest determinowana genetycznie i tworzy się już w okresie płodowym. Odporność nabyta (swoista) wykształca się poprzez bezpośredni kontakt z patogenami lub otrzymanie gotowych przeciwciał i uruchamiana jest wówczas, gdy naturalne bariery zawiodą [2, 3]. Na funkcje układu odpornościowego ma wpływ wiele czynników. Wśród nich bardzo ważna jest dieta, która powinna opierać się na odpowie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI